Nem nőtt a gazdagok vagyona – itthon viszont jelentős gyarapodás várható

Elemzések2019. szept. 23.Növekedés.hu

Remek grafikonokat kaptunk arról, hogyan emelkedik a világ és benne Magyarország leggazdagabbjainak vagyona. Bár globálisan mérséklődött a gazdagodás üteme, nálunk nem. A Blochamps Consulting privátbanki tanácsadó cég adatait és elemzését mutatjuk be.

A korábbi évek dinamikus növekedésével szemben a legalább 30 millió dollárral rendelkező vagyoncsoport (UHNWI-k) és a legalább 3 millió dollárral rendelkező vagyoncsoport (HNWI-k) vagyona alig gyarapodott, sőt egyes nemzetközi statisztikák szerint mindkét csoport egy százalékkal csökkent.

Az elmúlt 5 évben 30 százalék vagy a fölötti növekedést jellemzően az alcsonyabb bázissal rendelkező országok tudtak produkálni, elsősorban Ázsiából, de mellettük több hagyományosan vagyonos európai ország is képes volt jelentősen gyarapodni.

Az elmúlt 4-5 évben a CAGR, azaz az átlagos éves növekedési ráta tíz százalékos nagyságrendű volt világszerte, 2018-ban a nemzetközi tanulmányok hosszú idő után először számoltak be a vagyonszegmensek mindegyikénél stagnálásról vagy csak minimális (2 százalék alatti) növekedésről.

A TOP 10 ország brutális arányban „birtokolja” a globális HNWI populációt és a HNWI vagyont is.


A külföldi statisztikák szerint 2019-ben Magyarország 214 UHNWI-t számlálhat, ez összhangban van a Blochamps korábbi becslésével, ám ez a vagyonréteg 2022-re a Blochamps véleményeszerint 50 százalékkal, 300 főre növekedhet.

A következő éveben mind a gazdasági növekedés és a geopolitikai kihívások, mind a Brexit és a Közel-Keleti viszonyok hatással lesznek a vagyonok növekedésére. Az elmúlt évek intenzitása után prognosztizálhatóan egy moderáltabb vagyonbővülési időszak következik.