Brutálisan olcsón kínálják a bankok az MNB új zöld lakáshiteleit

Elemzések2021. okt. 7.HP

2-2,5 százalékos kamat mellett elérhetőek a jegybank új, zöld hitelei. A bankok élénk érdeklődésről számolnak be. Ez nem is csoda, hiszen a hagyományos jelzáloghitelekhez képest 1,5-2,0 százalékponttal olcsóbbak a zöld hitelek. Az új konstrukció a hitelállomány egészséges szerkezetű növekedését is támogatja, miközben hozzájárul a zöld, fenntartható gazdaság kiépítéséhez.

Elstartolt az MNB 200 milliárd forintos keretösszegű Zöld Otthon Programja. A kedvezményes hiteleket új ingatlan építéséhez vagy vásárlásához lehet felhasználni.

Az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos fix kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek. A THM mutató ugyanakkor minimálisan meghaladhatja a 2,5 százalékos felső határt.

Az induláskor a bankok ennek megfelelően 2,5 százalékos kamat mellett kínálják az új zöld hiteleket. A versenyt azonban jól mutatja, hogy már akad olyan pénzintézet, nevezetesen a Gránit Bank, amely ennél olcsóbban, 2 százalékos kamatláb mellett is elérhetővé teszi a zöld hiteleket.

Kamatelőny

A zöld hitelek kamata rendkívül vonzó a jelenleg elérhető jelzáloghitelek kamataihoz képest. A hagyományos, nem kamattámogatott 20 éves futamidejű, 10 éves fix kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata jelenleg 4 százalék közelében alakul.

Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 1,5 százalékponttal olcsóbban juthatnak zöld hitelhez a leendő lakossági ügyfelek. A Gránit Bank zöld hitelei esetében ez a különbség már 2 százalék.

10 millió forintonként tehát évente nagyságrendileg 150 – 200 ezer forintot is megtakaríthat az, aki hagyományos hitel helyett zöld hitelt vesz fel. 20 év alatt ez 3-4 millió forintot is jelenthet.

Nem szabad elfelejteni, hogy a zöld hitelek kamata lejáratig fixált. Vagyis valójában a lejáratig fixált kamatozású hitelekkel kellene összehasonlítani a zöld hitelt, ahol utóbbinak még nagyobb lenne a kamatelőnye.

Lendületet kaphat a hitelezés

Az új, rendkívül vonzó konstrukció a hitelállomány egészséges szerkezetű növekedését is támogatja, miközben hozzájárul a zöld, fenntartható gazdaság kiépítéséhez és a családok rezsijének csökkenéséhez.

A hitelállomány növekedésének bőven van még tere hazánkban, hiszen a lakosság GDP arányos jelzáloghitelállománya 10 százalék körüli. Ez az egyik legalacsonyabb értek az EU-ban.

A hitelek egészséges szerkezetű bővülését támogatja a lejáratig fixált kamat, hiszen a zöld hitelt felvevő ügyfelek nem futnak semmilyen kamatlábkockázatot.

A bankoknál mellesleg már az indulás előtt is sokan érdeklődtek az új zöld hitel után, illetőleg a pénzintézetek várakozásai alapján a későbbiekben is élénk maradhat a kereslet e támogatott hitelkonstrukció iránt.

CSOK

A gyermekvállalás esetén a hitel akár CSOK-kamattámogatással is igénybe vehető. Gyermekvállalás során a hitel összegéből maximum 15 millió forint kamatmentes is lehet.

10 millió forintig a kétgyerekesek, 15 millió forintig a háromgyerekesek 0 százalékos kamattal vehetik fel a hitelt, amennyiben a CSOK-ot is igénybe veszik.

Miért volt rá szükség?

Az új, zöld hitelekre azért is volt szükség, mert jelenleg a bankok nem veszik figyelembe a környezeti szempontokat a lakáshitelek árazásánál.

Emellett a megfelelő energiahatékonyságú, azaz legalább BB minősítésű lakások aránya Magyarországon csupán 2,5 százalék, melyen környezeti fenntarthatósági okok miatt is javítani szeretne a Magyar Nemzeti Bank.

Fontosabb paraméterek

A kedvezményes hitelek futamideje maximum 25 év, a felvehető maximális hitelösszeg 70 millió forint. Az ügyfél által fizetendő fix kamat pedig maximum 2,5 százalék a teljes futamidő alatt. A devizanem forint.

A hitelfelvétel feltétele, hogy legalább BB energetikai besorolású új ingatlant vásároljunk vagy építsünk. Emellett további feltétel, hogy az összesített energetikai jellemző értéke évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás egy négyzetméterére számítva. Továbbá, az adósnak az ingatlanba be kell költöznie.

A zöld hitel lakhatási célú ingatlanvásárlásra használható fel, azaz a befektetési célú lakásvásárláshoz nem.

A folyósítási díj 0,75 százalék, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj pedig nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, legfeljebb 30 ezer forintot. A lejáró lakástakarék szerződésből díjmentes előtörlesztés.