Váratlan fejlemény a magyar turizmusban – A válság évében is jó évet zárhatnak

Elemzések2023. jan. 17.D.J.

A szakma már csak azért is bizakodó, mert a nemzetközi turizmus élénkül, a repülőjáratok száma emelkedik - mondták el a növekedés.hu-nak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél.

A koronavírus, majd az energiaár-robbanás, illetve az orosz-ukrán háború miatti mélypontból, válságból a jelek szerint kezd talpraállni a turisztikai szektor. Az ágazat kilátásai egészen jók. „A külföldi vendégek számában növekedést látunk, illetve a rendezvények száma is emelkedik, melyek a főváros turizmusát erősítik.

Ár-érték arányban nagyon kedvező a külföldi vendégeknek Budapest, illetve a fürdővárosok, gyógyhelyek, ezért itt erős keresletet prognosztizálunk.

Az infláció következtében a belföldi vendégek száma várhatóan csökkenni fog az év első felében, de a nyári szezonra már magas, a tavalyi évhez hasonló foglaltságot várunk.

Természetesen mivel a költségek - alapanyag, energia, bér - is nőnek, ezért a magasabb bevétel mellett is sok esetben profitszint-visszaesés várható, melyet mérsékelni tud az állami energiatámogatás, illetve a turizmusfejlesztési-hozzájárulás megfizetése alóli mentesség.” – árulta el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a növekedés.hu-nak. 

A szakma már csak azért is bizakodó, mert a nemzetközi turizmus élénkül, a repülőjáratok száma emelkedik, a nagyobb rendezvények előkészítései is megkezdődtek.

A belföldi turizmus volumene még tartalmaz kérdőjeleket, de látva az év végi last minute foglalási rohamot, mindenki bízik a pozitív folytatásban. Az élénkülő turizmus miatt biztosan ismét nagy kihívást jelent majd a megfelelő, képzett munkaerő megtalálása és megtartása. 

Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma havonta (millió vendégéjszaka)

Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma havonta (millió vendégéjszaka)Forrás: KSH

Az MSZÉSZ-nél elárulták: a költségek növekedését egyértelműen nem lehet átterhelni teljes mértékben a fogyasztóra, így komoly kihívásokat jelent a szakmának az energiaárrobbanás. Emellett tervezhetőség szempontjából is kihívás elé állítja a szakmát a sokszor naponta változó energiaárak.

Alapvetően több szálloda szezonálisan tart nyitva, főleg a Balaton környékén. A mostani időszakban látható, hogy több hotel döntött úgy, hogy pár hónapra csatlakozik a szezonálisok táborához és átmenetileg bezár, de végleges bezárási hullámtól nem tartanak az MSZÉSZ-nél.

Természetesen lesznek szállodák, melyek tulajdonosai úgy döntenek, hogy felhagynak a működéssel, de ez biztosan nem tömeges bezárás lesz.

A belföldi vendégek körében az őszi-téli időszakban főleg a gyógy-wellness hotelek népszerűek.

Ami a tavaly év végét illeti: Budapesten a december hónap rendkívül jól sikerült. A vidéki szállodákban a karácsony kissé elmaradt a várakozásoktól, valószínűsíthetően a január első hetében, a téli szünet miatt jelentkező magas kereslet miatt, a szilveszter viszont rendkívül magas keresletű volt, sok szálloda 90 százalék feletti kihasználtsággal működött.

Összességében minden szálloda pozitívan nyilatkozott a vendégéjszakaszámról és a bevételekről, azok meghaladták a bázisévet.

A magasabb szobakapacitás-kihasználtság annak is betudható, hogy több szálloda vidéken átmenetileg zárva tart a magas energiaköltségek miatt, így a kapacitás csökkent az előző évhez képest.

Külföldivendég-éjszakák számának változása turisztikai régiónként, 2022. november

Külföldivendég-éjszakák számának változása turisztikai régiónként, 2022. novemberForrás: KSH