Cégek, amelyek minden évben magasabb osztalékot fizetnek

Elemzések2024. jan. 31.F. P.

A hazai részvények között is van, már, amelyik stabil osztalékfizető, de miután az újkori magyar tőzsde 33 éves, a több évtizedre, esetleg évszázadra visszamenőleg folyamatosan osztalékot fizető társaságok ott vannak, ahol több mint 200 éve zavartalan a piacgazdaság működése.

Azoknak a befektetőknek, akiknek nem a hirtelen meggazdagodás a célja nagy kockázatvállalással, viszont nem elégszenek meg az állampapírok által hosszú távon nyújtott hozammal sem, amely alapesetben nem haladja meg a pénzromlás ütemét, van egy kedvenc területük: az osztalékpapírok. A legismertebb és leggazdagabb közülük Warren Buffett, aki több mint fél évszázada tart stabil osztalékot fizető részvényeket portfóliójában, nem is kis tételben.

A legnagyobb stabilitás

De vajon mely cégek részvényei tudnak folyamatosan osztalékot fizetni, még nehéz években is, sőt, esetleg évről évre növekedő mértékűt? Értelemszerűen olyan társaságok kerülnek szóba, amelyek termékei vagy szolgáltatásai iránt viszonylag stabil, kevéssé ingadozó a kereslet, végül az is szempont, hogy olyan országban működjenek, ahol szinte időtlen idők óta stabil a piacgazdasági környezet, nem is beszélve a valutáról, melyben a kifizetés érkezik.

Évente emelkedő osztalék

A legstabilabb osztalékfizetők ennem megfelelően az USA cégei, jóllehet közülük több globálisan működik. Talán a legismertebb közülük a Coca-Cola, amely 3 ország kivételével a világon mindenhol jelen van. Termékei iránt annyira stabil a kereslet, hogy alig van ingadozás a cég jövedelmében, és ez így van gazdasági válságok és fellendülések idején is. Ennek köszönhető, hogy

a társaság több mint 60 éve minden évben emeli az osztaléka mértékét.

A másik ilyen társaság a Johnson & Jahnson: működésük olyan stabil, hogy tartani tudták az évről évre emelkedő osztalékfizetést még nehéz években is, mivel a keletkező profit egy részét tartalékolják erre a célra. A cég különlegessége még, hogy egyike annak a két tőzsdei társaságnak, amelynek a Standard & Poor's a legmagasabb hitelminősítést (AAA) adja.

200 év megszakítás nélkül

Külön érdekesség azon társaságok csoportja, melyeknél ugyan nincs garancia az évente növekvő mértékre, viszont már több mint 100 éve folyamatosan osztalékot fizetnek. Az amerikai piacon összessen 12 olyan társaság van, amley már a 19. században megkezdte a stabil osztalékfizetést, és azóta sem volt ebben szünet. Ehhez persze az is kellett, hogy ne legyen egyetlen olyan év sem, amikor szünetelne az értékpapírpiac, korlátozások lennének érvényben, netán elértéktelendene a valuta.

Európában ilyen hosszú távon ez talán csak Svájcban valósulhatott meg, az USA esetében viszont lényegében a függetlenség elnyerése óta, az északi államokban ezt még a polgárháború sem zavarta meg az 1860-as években. Ennek megfelelően van egy is társaság,

amely 208 éve fizet megszakítás nélkül osztalékot.

Ez egy viszonylag kis cég, a York Water: egy helyi vízmű, amely Pennsylvania állam egy részén biztosítja a szolgáltatást, részvénye a Nasdaqon forog, igaz, kevéssé likvid, mivel viszonylag kicsi a társaság.

Nagyobb cégek stabil osztalékkal a 19. század óta

Vannak azonban jól ismert, nagyobb cégek is, ahol 150 évre nyúlik vissza az osztalékfizetés. Az egyik az ExxonMobil, melynek a neve ugyan változott, de az olajkorszak szinte első napjától a piacon van és osztalékot fizet: 1882 óta. Ennél is régebbre nyúlik a folyamatos osztalékfizetés kezdete egy cégnél, amely háztartási, építőipari elektromos eszközöket gyárt: a Black & Decker, teljes nevén Stanley Black & Decker: 1876 óta fizet osztalékot. Ez ugyan elvileg nem olyan stabil iparág, mint az alapvető fogyasztási cikkek, élelmiszerek, italok vagy a közszolgáltatások piaca, azonban

a cég gondos gazdálkodással mégis megoldotta a folyamatosságot, ezzel fenntartva részvényesei szinte örök hűségét.

Osztalékhozam, hazai papírok

Az osztalékhozam természetsen változó ezen cégeknél: amikor az általános kamatszint csökken, ezen részvények ára emelkedik, hisz a befektetők kisebb hozammal is megelégszenek. Magasabb általánis kamatszint esetén olcsóbban is megvásárolhatók a papírok, így az alacsonyabb ár mellett megvett részvényre jutó osztalékhozam értelemszerűen magasabb.

A magyar piacon értelmszerűen nem létezhetnek ilyen hosszú távok, miután 33 éve van csak tőzsde és piacgazdaság. Az utóbbi években ugyanakkor a legnagyobb tőzsdei cégek, az OTP, a Mol, és a Richter alaposan megnövelte osztalékfizetését, annak ellenére, hogy gazdaságilag turbulens időszak zajlott, a Telekom pedig eleve osztalékpapír. A néhány erős év persze nem garancia még a jövőre, mint a több évtized vagy évszázad, de ezek a cégek nagy nyereséget termelnek, de már nem gyorsan bővülők, így jó esélye van a stabil osztalékfizetésnek a következő években is.