Cseh fegyvergyár az USA-ban: Az évtized legnagyobb little rock-i beruházása

Elemzések2019. máj. 7.Növekedés.hu

Egy cseh fegyvergyártó vállalat bejelentette: új gyárat épít az Egyesült Államokban. Ehhez földterületet, támogatásokat és hiteleket kap. Az üzem dolgozói létszáma hat éven belül várhatóan eléri az 565 főt.

A térségi gazdaságfejlesztési bizottság közleménye szerint (AECD) a CZ-USA, a Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod cseh vállalat amerikai leányvállalata Little Rock-ba telepíti székhelyét és mintegy 26 milliárd Ft-nak megfelelő összegű beruházást valósít meg.

Az anyavállalatot a honlapja szerint 1938-ban alapították. Az Egyesült Államokba 1991 óta szállít fegyvereket számos közvetítőn keresztül. Az 1997-es évben egy kaliforniai raktár-házból önálló nagykereskedelmi tevékenységet indított el, amelyet 1998-ban Kansas City-be költöztetett át. Az új üzem a kikötő körülbelül 30 hektárnyi területét foglalja majd el. Védelmi tűzfegyvereket, verseny- és sport lőfegyvereket gyárt majd.

A gyár építéséhez szükséges területet a Little Rock Kikötő Hatósága ingyenesen bocsátja a CZ-USA rendelkezésére, cserébe az állam infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre a kikötő bővítése céljából.

Az AECD a gyár dolgozói létszámának alakulása függvényében, két szakaszban a következő támogatásokat nyújtja a CZ-USA számára:

Első szakasz: 357 munkahely, 60 millió dollár CZ-USA tőkebefektetés

  • 11 millió dollár hitel
  • 4 millió dollár infrastrukturális támogatás
  • 1.25 millió dollár szakképzési támogatás
  • Alkotói Visszatérítés (teljesítményhez kötött munkabér-visszatérítés)
  • Adó - visszatérítés (forgalmi adó visszatérítés elismert költségek alapján)

Második szakasz: 208 munkahely, 30 millió dollár CZ-USA tőkebefektetés

  • 7 millió dollár hitel
  • 750 ezer dollár szakképzési támogatás
  • Alkotói Visszatérítés (teljesítményhez kötött munkabér-visszatérítés)
  • Adó - visszatérítés (forgalmi adó visszatérítés elismert költségek alapján)

Az építkezés azonnal megkezdődik, a próba-termelés 2020 márciusában indul és fokozatosan fut föl.

A vállalat megkezdte munkavállalóinak toborzását.

Egy sajtótájékoztatón a tisztségviselők úgy nyilatkoztak: a gyár dolgozóinak minimális órabére várhatóan 6300 Ft körül alakul.

Az állam kormányzója, a város polgármestere és a megye főbírája egybehangzóan üdvözölte az évtized legnagyobb little rock-i beruházásról szóló hírt.