Durván romlik Magyarország külső egyensúlya

Elemzések2022. okt. 4.HP

A folyó fizetési mérleg hiánya idén megközelítheti a 9 százalékot főként az energiaegyenleg romlása és a forint gyengülése miatt. A külkereskedelmi mérleg hiánya júliusban 1,3 milliárd euró volt. Az egyenleg 1,1 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. A világgazdasági környezet és az energiaárak normalizálódásával azonban a következő években jelentősen javulhat a külső egyensúlyi pozíciónk – mutat rá az MNB az inflációs jelentésében.

Idén a forint közel 16 százalékot vesztett értékéből az euróhoz, 33 százalékot pedig a dollárhoz képest, de a régiós devizákkal szemben is gyengülést mutat az október 3-i árfolyamok alapján. A lengyel zlotyval szemben 9 százalékkal, a cseh koronával szemben 13 százalékkal gyengült.

Júliusban Magyarország több mint 1,3 milliárd euró külkereskedelmi hiány halmozott fel. Idén az első hét hónapban az egyenlegünk 6,573 milliárd euróval romlott az előző évhez képest, és 3,327 milliárd euró deficittel zárt.

Ennek hátterében az áll, hogy

a magasabb energiaárak és a devizaárfolyamhatások érdemben megemelik hazánk folyó fizetési mérleg hiányát.

Emellett a gyengébb külső kereslet és az alapanyaghiány következtében gyengül az exportszektor teljesítménye is. Az idei első félévben ráadásul kirobbanó formában volt a magyar gazdaság. Az erős belső kereslet növelte hazánk import igényét.

Mindez a folyó fizetési mérleg jelentős romlásához vezet az idén. A hiány -7,7 és -8,7 százalék között alakulhat.

A folyó fizetési mérleg egyenlege ugyan évről évre javul, de még 2024-ben is deficites lesz.

A folyó fizetési mérleg egyenlege ugyan évről évre javul, de még 2024-ben is deficites lesz.

Energiaárak

Az áram és a földgáz ára az augusztusi csúcsérték felére, míg a kőolaj ára tartósan 100 dollár alá csökkent az utóbbi hetekben. A nemzetközi energiaárak alakulása központi kérdés, hiszen Magyarország jelentős nettó áram és földgáz importőr.

Az energiaárak és egyéb alapanyagárak csökkenése javítaná hazánk folyó fizetési mérlegét és ezáltal a külső finanszírozási képességét. Az energiaárak ismételt emelkedése ugyanakkor még nagyobb hiányhoz vezethet a folyó fizetési mérlegben.

A földgáz, az áram és a kőolaj árváltozása

A földgáz, az áram és a kőolaj árváltozása

Forrás: MNB

Az MNB az inflációs jelentésben rámutat, a folyó fizetési mérleg hiányát jórészt az energiaegyenleg markáns romlása okozza, ahogy azt az alábbi ábra is mutatja.

A folyó fizetési mérleg hiányát jórészt az energiaegyenleg markáns romlása okozza.

Forrás: MNB

Alapanyaghiány

Az alapanyaghiány oldódása és a globális értékláncok helyreállása is érdemben hozzájárulna kivitelünk és a felvevőpiacaink erősödéséhez.

A globális értékláncban kialakult feszültségek enyhülni kezdtek az elmúlt hónapokban, ami bizakodásra ad okot.

Az export felpörgése a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulását eredményezné.

Globális értéklánc súrlódási index

Globális értéklánc súrlódási index

Forrás: MNB