Még tovább gyengült a forint, a 424-es szint körül járt az euró, 436-nál a dollár

Pénzügy2022. szept. 29.Sz.A.
A rovat támogatója:

Soha nem volt még ennyire gyenge a forint: a kedvezőtlen nemzetközi befektetési hangulatban délutánra a forint-euró jegyzés elérte a 424-es szintet, a forint-dollár kurzus pedig a 436 körül járt.

Nem csökken a nyomás a forinton: újabb történelmi mélypontra került ma délután az euróval és a dollárral szemben is.

A BUX index is tovább süllyed ma a tegnapi 2,1 százalékos esés után, a nyugat-európai tőzsdék is esnek a pesszimista befektetői hangulatban.

A Wall Street-i tőzsdei mutatók is lefelé vették az irányt, miután az amerikai gazdaságról kedvezőtlen adatok jelentek meg. Eszerint az USA gazdasága az első félévben recesszióba került: az első negyedévben 1,6 százalékkal, a második negyddévben 0,6 százalékkal esett vissza a részletes kormányzati adatok szerint is.

Ma a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti rátát 125 bázisponttal 13 százalékra emelte, tehát az alapkamattal megegyező szintre került.

A forint gyengülésének legfőbb oka a nemzetközi piacokon kialakult kockázatkerülés, a régiós eszközökből kivonják a tőkét, és a dollárba, amerikai államkötvényekbe fektetik.

A külső okok közül a legfontosabb a háborús kockázatok elmélyülése, és az energiaárak magas szintje, ami recessziós környezetet feltételez.

Szintén külső tényező a dollár erősödése: a Fed hamarabb kezdett el kamatot emelni, mint az Európai Központi Bank.

A forint gyengüléséhez hozzájárul, hogy a magyar államháztartási hiány magas, idén 6,1 százalék körül alakulhat, a folyó fizetési mérlegünket pedig elsősorban a drága energiaimport felborította.

A Magyar Nemzeti Bank (MMB) kedden 13 százalékra emelte az alapkamatot, és befejezte a kamatemelési ciklust, amire először jól reagáltak a piacok, minimálisan erősödött a forint, de később az optimizmus eltűnt.

A hazai fizetőeszköz leértékelődésében továbbra is nagy szerepet játszik, hogy továbbra sincs megegyezés sem az uniós Helyreállítási Alap forrásairól, sem a hétéves uniós költségvetésről, és a hazai infláció még nem érte el a tetőpontját.

Az orosz invázió előtt a forint-euró árfolyam 371, a forint-dollár kurzus a 343-as szinten állt.