Közel 30 éve nem volt ekkora kamatemelés: hogy áll az amerikai gazdaság?

Pénzügy2022. jún. 15.Sz.A.

A vártnál nagyobb mértékben, 75 bázisponttal 1,50-1,75 százalékra emelte az alapkamatot az amerikai jegybank. Az ok a 41 éve nem látott infláció. A forint -euró árfolyam 398, a forint-dollár árfolyam a 380-as szinten állt a döntés bejelentése után.

Idén már a harmadik alkalommal emelt kamatot az amerikai jegybank, márciusban 25 bázisponttal, majd 50 bázisponttal szigorított, most pedig 75 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot. Ilyen mértékű szigorításra 1994 óta nem volt példa.

Elemzők eredetileg 50 bázispontos alapkamat emelésre számítottak.

Múlt pénteken azonban a vártnál magasabb, 8,6 százalékos inflációs adat közlése után felerősödtek a vélemények, hogy a Fed nagyobb mértékben, 75 bázisponttal fog emelni, emiatt eladási hullám alakult ki a tőzsdéken. Az S&P 500-as index a magas infláció miatti kamatemelések nyomán romló befektetői hangulatban január eleje óta már 20 százalékot esett.

Elemzők szerint idén év végén 2 százalék körül lehet az alapkamat, amennyiben sikerül az inflációs rátát megfékezni.

A Fed alapkamat alakulása 2012-től


Utoljára a második olajválság idején, az 1980-as évek legelején mértek olyan magas inflációt az Egyesült Államokban, mint most. A májusi inflációs adat azért is keltett csalódást, mert az áprilisi ráta már némi csökkenést (8,3%) jelzett, a trend azonban megfordult. 

A legdurvább emelkedés az energiárakban látszódik, éves szinten 34,6 százalékkal nőttek az árak, ami 2005 óta nem látott mértékű drágulás.

Az élelmiszerekért átlagosan 10,1 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban, amire szintén 41 éve nem volt példa. Az egyetlen pozitív hír, hogy a maginfláció 6 százalékra lassult.

Az amerikai infláció alakulása 1938-2022

A Fed alapkamata korábban az olajválságok idején volt a legmagasabb:

A döntéshez fűzött magyarázatában a Fed kifejtette, hogy az első negyedévi visszaesés után az általános gazdasági tevékenység élénkülni látszik.

Az elmúlt hónapokban erőteljes volt a munkahelyek számának növekedése, és a munkanélküliség alacsony maradt - idézi a Fedet a távirati iroda.

A jegybank bejelentette, hogy folytatja a kincstárjegyek, kötvények és jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését.

Lassul a gazdasági növekedés idén

Módosították a korábban kiadott gazdasági prognózist a mostani kamatdöntő ülésen.
Az idei GDP-növekedési előrejelzését 1,7 százalékra csökkentették a márciusban várt 2,8 százalékról, a jövő évit pedig szintén 1,7 százalékra mérsékelték 2,2 százalékról, a 2024-est pedig 1,9 százalékra 2 százalékról.A munkanélküliségi ráta az idén 3,7 százalék lehet a mostani előrejelzés szerint, míg márciusban még 3,5 százalékot jelzett a testület. 

A fogyasztói árak emelkedésének mértéke az idén 5,2 százalék lesz, míg márciusban még 4,3 százalékot várt a testület.

Hosszú távon a Fed 1,8 százalékos GDP-növekedést tart elérhetőnek, 4 százalékos munkanélküliségi ráta és 2 százalékos infláció mellett.

A maginfláció alakulása 2012-től

A gazdasági lassulástól való félelmeket erősítette, hogy a korábban csak átmenetinek tartott magas infláció tartós maradt, és emellett visszaesést mutatott az amerikai gazdasági teljesítmény:idén az első negyedévben a GDP 1,5 százalékkal mérséklődött.

A visszaesés oka elsősorban a külkereskedelem vártnál rosszabb adataiban keresendő: az import 18 százalékkal emelkedett, miközben az export több mint 5 százalékkal esett vissza.

Az autóeladások és az építőipari adatok is elmaradtak a várakozásoktól, a fogyasztás azonban emelkedett. Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy az amerikai lakosság GDP-hez mért eladósodottsága ma már a 2009-es válság idején tapasztalt rekordot is meghaladja.

Az amerikai GDP változása negyedéves alapon

Mint arról korábban írtunk, az amerikai gazdasági visszaesést, a stagflációt, sőt, egy esetleges recessziót övező félelmek a magas inflációval visszatértek. 

A magánadósság és a GDP aránya 1998-2020

A kamatemelésekkel párhuzamosan erősödött a dollár, és emelkedett az állampapírok hozama. A tízéves amerikai állampapír hozama két év alatt 0,6 százalékról 3,4 százalék környékére emelkedett.

Mindez forrásokat vont el a feltörekvő piacokról, így a magyar eszközöktől is. A háborús hatások mellett a dolláreszközök hozamemelkedése is negatívan hatott a forintra és a magyar tőzsdére is.

A dollár erősödése mögött a jelentős geopolitikai kockázatok, a jegybank szigorítási ciklusa és az euróhoz képest az amerikai államkötvények növekvő kamatelőnye áll.

Az amerikai államadósság-GDP arány változása (2007-2021, %)

A dollár előnye az euróval szemben annak ellenére is nőtt, hogy az amerikai államadósság jelentősen emelkedett a koronavírus miatti gazdasági ösztönzőprogramok nyomán.

Ráadásul az euróövezetben a kamatemelés még el sem kezdődött, az első, valószínűleg 25 bázispontos emelésre júliusban kerül sor a bankvezetés eddigi kommunikációja szerint.

Az euróövezetben az infláció meghaladta a 8 százalékot májusban, vagyis az amerikai szinttől csak kevéssel maradt el.