Egy gyöngyszem a hazai részvények között

Elemzések2020. jún. 15.Fellegi Tamás

Elégedett a BÉT kisebb papírjaival is Virág Ferenc, a Random Capital tulajdonosa és tanácsadója, a blue chipek között pedig egy gyöngyszemet talált. Minderről a Trend FM Prémium kategória műsorában beszélt.

Új cég a tőzsdén

Múlt héten debütált egy új cég, a Gloster a BÉT Xtend piacán, zártkörű értékesítés mellett. Virág Ferenc elmondta, hogy az időzítést nem tartja rossznak a jelenlegi helyzetben, miután a kibocsátást több mint egy éve készítik elő, a cég részt vett a BÉT felkészítő programjában, érett lett a bevezetésre, ráadásul tart még ugyan a járvány okozta gazdasági visszaesés, a tőzsdék azonban már szárnyalnak.

A Gloster informatikai cég, ezért eleve kevésbé sújtotta a járvány, a befektetőknek mindenesetre vonzó volt, és persze most jön majd az igazi kihívás: az a cél, hogy népszerű, jól kereskedett papír legyen. Nyilvános kibocsátást is terveznek, majd a cél az, hogy a papír feljebb lépjen, átkerüljön a Standard kategóriába.

Érdemes tőzsdére menni?

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente felvetette, hogy miért érdemes tőzsdére menni, amikor sok az olcsó hitel? Virág szerint leginkább azért, hogy a cégek növekedhessenek, jóval nagyobb vállalatként jóval nagyobb lehetőségeik legyenek (kis cég ráadásul nem kap nagy hitelt az olcsó pénzből), ez megteremti a terjeszkedés, az akvizíciók lehetőségét. Sok esetben nem is a tőke fontos rövid távon, és ha a tőzsdén már egy jó forgalmú, likvid papírrá válik egy cég részvénye, az már óriási további lehetőségeket jelent.

Kis-, és középkategória

A kis-és középkategóriás részvények esetében az utóbbi időben nagymértékben nőtt a befektetői érdeklődés, aminek nem kis részben az is oka, hogy most már ezeket a részvényeket is elemzik, foglalkoznak velük a brókercégek. A lakosság is sokkal felkészültebb Virág Ferenc szerint: sokkal több információ jut el mindenkihez, elemzések olvashatók, fórumokon vesznek részt, és persze igen egyszerű a kereskedés az online platformok révén.

Mol

A Mol esetében most aktuális kérdés az INA-eladás: a horvát állam nagyon meg akarja venni, kérdés, hogy a vételárat hajlandó-e kifizetni. A műsorvezető felvetette, hogy ha végül létrejön az ügylet, vajon a Mol juttat a befolyó pénzből a részvényeseknek, vagy más döntést hoz? Virág szerint nem lenne célszerű ezt a pénzt kifizetni, hisz az INA-eladás egy zsugorodás a Mol számára, amit terjeszkedéssel, akvizíciókkal lehet kompenzálni, a pénzt így vélhetően erre fogják költeni.

A szakember szerint a koronavírus miatt az olajár és a és a finomítói marzsok egyaránt összeestek, ezért a kitermelési és finomítói ágon egyszerre rossz lett a helyzet, ez korábban ritkán fordult elő. Ez ugyanakkor átmeneti, és ha nem is áll vissza minden azonnal a járvány előtti helyzetre, idővel biztosan, és akkor megszűnik ez a helyzet, a Mol ismét kiegyensúlyozott környezetben működhet.

Kilábalási esélyek

A koronavírus-válság Virág szerint egy emberi reakció, az hozta létre, hogy mindent bezártunk, leállítva így a gazdaság jelentős részét. Ugyanakkor most már a kormányok felmérik, hogy mennyi haláleset volt és mennyi a gazdasági kár, ennek alapján jó esély van arra, hogy az esetleges következő válsághullámoknál nem lesznek már nagy lezárások, ezt Trump elnök is határozottan kijelentette, a világ legnagyobb gazdaságának állapota pedig igen lényeges általában világgazdasági szempontból. Ettől persze vannak még kockázatok, hisz egyrészt ez a hozzáállás változhat, másrészt igazán csak a harmadik és negyedik negyedéves eredmények mutatják meg, hogy mennyire gyors a kilábalás.

OTP

Az OTP kapcsán leginkább a hitelmoratóriumról volt szó: Virág szerint az emberek, ha tudnak, törleszteni fognak, hisz nem saját maguk ellenségei, a törlesztési képesség pedig az általános gazdasági helyzettől függ. Az OTP egyébként egy óriási növekedési pályán volt, egy ehhez képesti visszaesés zajlik, a bank tehát igen ütésálló, és gyorsan visszaállhat a növekedési pályára.

Richter

A címbeli gyöngyszem Virág szerint a Richter, mivel hirtelen nagyot javult a cég megítélése. A bioszimiláris gyógyszerekben előrehaladás várható, a cariprazin iránt pedig minden eddiginél jobban nő a kereslet. Az eredményezőség eddig le volt lemaradva, de most felfuthat, ráadásul a cég a cariprazine által ismert lett Amerikában és Európában egyaránt. Virág korábban félt az egy készítménytől való függés miatt, most már viszont annyira a figyelem központjába került a cég, hogy nem véletlen Bogsch Erik kijelentése sem, miszerint akár még felvásárlásnak is ki lehet téve a Richter.

A teljes műsor itt hallgatható meg.