Egy részvény, amire érdemes odafigyelni

Elemzések2019. júl. 7.Növekedés.hu

Makrogazdasági környezetről, a részvénypiacok kilátásairól beszélt a Trend FM Prémium kategória műsorában Miró József, az Erste vezető elemzője, stratégája, és megemlített egy hazai papírt, amely immár méltó a befektetők érdeklődésére.

Divergencia

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente felvetette azt az ellentmondást a fejlett piacokon, miszerint a gazdasági növekedési kilátások romlanak, a részvényárak viszont újabb csúcsokra emelkednek. Miró József szerint ez a divergencia a pénzmennyiségnek, a kiújuló monetáris lazításnak köszönhető, hisz hiába mutatnak kedvezőtlen értékeket a beszerzési menedzser indexek: ha közben alacsony, sőt negatív hozamokat lehet elérni a kockázatmentes eszközökkel, akkor törvényszerű, hogy a pénz továbbra is a tőzsdékre áramlik.

Fogyasztási hajlandóság

Miró József szerint mind a három nagy jegybank alkalmazta a rendkívüli monetáris lazítást állampapírok és egyéb és eszközök vásárlásra által: Japánban alig van hatás, mivel ott a nem növeli jelentősen a fogyasztást, így inflációs hatása sincs, Amerikában viszont olyan a fogyasztói habitus, hogy jobb jövedelmi viszonyok között sokkal nagyobb költekezésre hajlandó, így itt volt a leghatékonyabb a program.

Európa valahol félúton van, de válság óta itt is a fogyasztók óvatossága a jellemző, így legfeljebb annyit ér el a program, hogy az állampapírok negatív hozama révén jön létre egyfajta kvázi infláció: nem az árak emelkedése, hanem befektetések értéktelenedése jelenti a pénzromlást, miután a befektetők pénzük egy részét így önként adják az államnak. Az a tény, hogy most újra a lazítás felé fordulnak a nagy jegybankok, törvényszerűen a részvénypiacokra hajtja a pénzt, függetlenül a gazdasági kilátásoktól.

Bérinfláció

Felmerült ezek után a kérdés, hogy ilyen körülmények között, mikor Európában egyre elterjedtebbek a negatív hozamok, nem indokolatlan-e nálunk a közel 5 százalékos lakossági államkötvényhozam? Miró József szerint nálunk annyiból más a helyzet, hogy igen magas a bérnövekedés, ez viszonylag magas inflációt okoz, a bérinfláció egy részét viszont a magas kamat, a növekvő megtakarítási hajlandóság veszi fel.

Blue chipek és a Waberer's

Ami a hazai részvényeket illeti: a szakember szerint a Richter esetében fontos folyamat, hogy a korábbi nagy intézményi tulajdonosok kiszálltak vagy csökkentették részesedésüket, ez óhatatlanul gyengítette a papírt, amely nagyjából most egyensúlyi áron forog.

A Telekom esetében Miró szerint kedvezőtlen, hogy a vártnál nagyobbak lesznek az 5G frekvenciaárak, az OTP esetében jók a növekedési kilátások, de az árfolyam emelkedést behatárolja, hogy a befektetők csak viszonylag alacsony P/BV érték mellett hajlandóak európai bankrészvényeket vásárolni.

A stratéga szerint viszont 1500 forint alatt olcsó már a Waberer’s, mivel az egy részvényre jutó sajáttőke érték alatt forog a papír.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.