Egy ábra arról, miért fontos a személyes kontaktusok kerülése

Elemzések2020. ápr. 7.Növekedés.hu

Egy kaliforniai kutatócsoport elemzése alapján látványos ábrát készítettek, amely szemlélteti a COVID-19 terjedésének matematikáját.

Amíg arra várunk, hogy a tudósok és az egészségügyi szakemberek előállítsák a COVID-19 elleni vakcinát, a rendelkezésünkre áll egy másik, ugyanolyan hatásos „módszer”: a social distancing, azaz a társadalmi elkülönülés.

A távolságtartás fontosságára hívja fel a figyelmet a Visualcapitalist oldalán megjelent ábra is, amelyhez az adatokat a kaliforniai őssejt-kutató laboratórium, a Signer Laboratory bocsájtotta a rendelkezésükre.

A kutatólaboratórium munkatársai egy képlet alapján becsülték meg, hogy hogyan alakul a fertőzések száma, ha egyáltalán nem tartjuk a távolságot, ha 50 százalékkal, vagy 75 százalékkal csökkentjük a társadalmi kitettséget.

A kutatók a legfrissebb tanulmányok figyelembevételével a koronavírus reprodukciós számát (R0) 2,5-re becsülték. Ez azt jelenti, hogy egy megfertőződött személy átlagosan 2,5 másik embernek adja át a betegséget.

Azt is feltételezték, hogy egy fertőzött személy esetében öt napig nem jelentkeznek tünetek, így mivel nem tud a fertőzöttségéről, a lappangási idő alatt további embereket fertőz meg. Miután megjelennek az első tünetek, a megfertőződött személy önkéntes karanténba vonul, és már nem fog megfertőzni másokat. Az egy hónapra vonatkozó adatoknál pedig lineáris összefüggést valószínűsítettek a társadalmi interakciók és a vírus reprodukciós számát illetően.

A kutatók végül három forgatókönyvet vázoltak fel:

  • Ha a társadalomban 75 százalékkal csökken a személyes kontaktusok száma, akkor egy fertőzött öt nap alatt csupán átlagosan 0,625 személynek adja tovább a betegséget, egy hónap alatt pedig mindössze 2,5 másik ember megfertőződése lesz köthető az első beteghez.
  • Ha sikerül a felére csökkenteni a társadalmi kitettséget, akkor öt nap alatt egy személy átlagosan 1,25 másik személyt fertőzhet meg, egy hónap alatt pedig 15 új megbetegedés lesz köthető az első beteghez.
  • Amennyiben nincs társadalmi elkülönülés, egy fertőzött személy öt nap alatt 2,5 másiknak adhatja tovább a betegséget, egy hónap alatt pedig 406 személy megfertőződése lesz köthető az első beteghez.