Már 20 milliónál tarthat a koronavírus-fertőzések száma Olaszországban

Hírek2020. ápr. 7.D.J.

A Milánói Egyetem professzora, Carlo La Vecchia szerint az új koronavírust akár az olasz lakosság harmada is elkaphatta.

Azt, hogy egy térségben már megjelent-e az új koronavírus, akár a szennyvízből is ki lehet mutatni – jelentette be a napokban a hollandiai KWR Vízkutató Intézet vezető mikrobiológusa Gertjan Medema. A betegség ugyanis a széklettel bekerül a csatornába. Mindez azért is fontos, mert könnyen lehet, hogy pár hónap és a járvány elül. Mivel ellenszer még jó ideig nem lesz, ezért majd figyelni kell, hogy elindul-e egy újabb hulláma a megbetegedéseknek. Állandóan tömeges teszteléseket végezni viszont macerás és a jelen állás szerint szinte megoldhatatlan. Viszont lehet, hogy nem is lesz rá szükség. Hisz elég lesz az is, ha a szakemberek a szennyvizet ellenőrzik.

A lakosság tesztelése terén Olaszország ma már egyébként az élvonalban jár. Az utóbbi hetekben Németországot és Dél-Koreát is megelőzték.

Míg Dél-Koreában 1 millió főre 8900 teszt jut, addig az olaszoknál ez a mutató meghaladta a 11 400-at is. Persze attól, hogy az összes állampolgár átessen egy koronavírus vizsgálaton minden ország roppant messze van. Emiatt ha a valós esetszámokról van szó, az elemzők csak a sötétben tapogatóznak.

A Milánói Egyetemem mindenesetre készült egy friss kutatás, amely igyekszik feltárni az olasz helyzetet. A felmérés keretében március 27. és 30. között ezer embert kérdeztek ki. Az alanyok 18 és 85 év közöttiek voltak. A La Repubblica-ban közölt adatok szerint a COVID-19 mintegy 5 millió embert fertőzhetett meg az országban. De ha azokat is beszámoljuk, akiknél egyáltalán nem jelentkeztek tünetek, akkor a vírushordozók száma akár a 10 vagy a 20 milliót is elérheti – állítja a Milánói Egyetem professzora Carlo La Vecchia.

Ez a hivatalos adatok többszöröse: jelenleg ugyanis Olaszországban 129 ezer igazolt eset van.

Sokat hallani mostanában a nyájimmunitás-ról vagyis arról, hogy ha a lakosság nagy része már elkapta a betegséget, akkor a vírus lehet, hogy már nem tud tovább fertőzni. Viszont, ha a 20 milliós becslés igaz is, Olaszország még akkoris távol van ettől az állapottól. Náluk a nyájimmunitás kialakulásához legalább 40 millió embernek kéne elkapni az új koronavírust. Ráadásul lehet, hogy teljesen ez se állítaná meg a betegséget. Ugyanis nem tudjuk, hogy a felgyógyult betegek meddig immunisak a kórokozóra.