Egyre több érzékeny bőrű szenved a maszkoktól - Van megoldás

Elemzések2020. okt. 27.V.Zs

Selyemből, bambuszrostból, speciális vegyületekkel bevont maszkokkal próbálják a gyártók enyhíteni nemcsak az érzékenybőrűek problémáit, hanem a hagyományos maszkok hiányát is.

Egyre többen sínylik meg a hosszú időn át tartó maszkviselést, különösen az érzékeny bőrűek küzdenek viszketéssel, pattanásokkal és egyéb bőrproblémákkal.

Mégsem emiatt, inkább a leghatékonyabb védelmet ígérő N95-ös maszk alapanyagának hiánya miatt kezdtek többen kutatni, milyen anyag jöhetne szóba a pamut, a műszál vagy az eldobható orvosi maszkok helyett. A válasz? Selyem. A Cincinnati egyetem kutatói a luxusruhadarabok alapanyagát találták a leghatékonyabbak a koronavírus ellen.

Szakértők laborban vizsgálták az említett anyagok bizonyos tulajdonságait – például hogy mennyire engedik át a kisméretű és aeroszol vízcseppeket, a vírus egyik fontos terjedési módját, és a selyem bizonyult a leghatékonyabbnak

A selyemszövet ugyanúgy ellenáll a cseppeknek, mint az orvosi maszkok. További előnye, hogy az előbbiekkel ellentétben fertőtleníthető és újra használhatóa, sőt, gyengéd a bőrhöz is. Olyannyira, hogy a maszkok által okozott akne ellen ennek hordását javasolják, ugyanis nemcsak ruhánként kellemes viselni, az arcbőrrel is kimondottan gyengéd.

A selyemszövet kevésbé abrazív, vagyis a finomabb szerkezetű szálak kevésbé dörzsölik a bőrt (nem véletlenül használják ráncmegelőzésre párnahuzatként.)

Ha csökken a bőr irritációja, barrier funkciója is javul és jobban védi a szervezetet a különféle kórokozóktól. Emellett a selyem természetes hipoallergén is – a felületén található fehérjeréteg taszítja a port, a penészt és más gyakori allergéneket, tartják a szakemberek. A selyem hatékonyságát több teszt is bizonyítja, így egyre többen kereskednek vele. Designer vagy nagyobb divatmárkák által készített maszkokkal összevetve ára nem is (olyan) vészes; az Amazon.com-on már 10 dollárért kapni, persze akad 50 dolláros hernyóselyem maszk is.  

Nem a selyem a pamut vagy orvosi maszkok egyetlen alternatívája.

Egy másik bőrbarát opció a bio bambuszrostból készült és egy speciális titánium dioxid és ezüstkloridréteggel bevont antivirális maszk

, mely a gyártó szerint az influenza „A” törzsétől, a norovírustól és a Sars-től is megvédi viselőjét. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint az ezüstréteggel bevont maszkok nem károsak az egészségre. Az ügynökség a vegyületet egy konkrét eset kapcsán vizsgálta: Tennessee államban a maszkokat egyébként növényvédőszerként használt ezüstvegyülettel vonták be, melyet többen aggályosnak találtak – az EPA viszont nem. Egyébként az ezüst használata az egészségügyben széleskörben elterjedt, kolloid formában például kötszereken is alkalmazzák.

Van olyan, aki nem elégszik meg az iparági standarddal, és még jobb kell neki. Ilyen például

az Apple, aki ősztől saját fejlesztésű háromrétegű maszkkal látja dolgozóit.

A Clear Mask elnevezésű verziót külsős cégektől szerzik be. Az Apple Face Mask pedig saját fejlesztés, ezt a cég mérnökei és ipari formatervezői tervezték. A cég mobiltelefonjaihoz hasonlóan a maszkokat egyedi, letisztult dizájn és praktikus csomagolás jellemzi.