El kellett égetni 1,5 millió kg vetőmagot, mert genetikailag módosított szennyeződéseket mutattak ki

Elemzések2021. okt. 18.Növekedés.hu

Csaknem 1,5 millió kilogramm vetőmagot kellett elégetni az elmúlt években Magyarországon amiatt, mert genetikailag módosított szervezetekből (GMO) származó szennyeződéseket tartalmaztak. Több nagy vetőmagforgalmazó cég is fennakadt az ellenőrzéseken, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik esetben sem tárt fel szándékosságot. A napokban több mint 400 hektár szójaterületet ki is kellett tárcsázni, mert a Nébih vizsgálatai szerint a termelők a GMO-szennyezett vetőmagokat el is vetették.

A közelmúltban fejeződött be az a hatósági eljárás, amelynek részeként földben lévő szójaállományok betakarítás előtti megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A tavasszal elvetett növénykultúrákat az érintett termelőknek most azért kellett kitárcsázniuk, mert a Nébih laboratóriumi ellenőrzésein kiderült, hogy a felhasznált vetőmagok GMO-szennyezettek voltak.
A gazdálkodókat összesen 406 hektáron kötelezték a kijelölt növényállományok megsemmisítésére Győr-Moson-Sopron és Vas megyében.

Az érintett településeken – Öttevényben, Kunszigeten, Mosonszolnokon, Rádóckölkeden, Kőszegszerdahelyen és Sárváron - a kitárcsázásokat haladéktalanul végre kellett hajtani, miközben a Nébih a vetőmagforgalmazó ikrényi RWA Magyarország Kft.-vel szemben hatósági eljárást indított.A GMO-szennyeződésekkel szembeni hazai fellépés azután vált szigorúbbá, hogy a második Orbán-kormány 2010-es megalakulása utáni időszakban fokozott hatósági ellenőrzéseket rendeltek el, majd a 2012. január elsejétől hatályos új Alaptörvényben a parlament külön is deklarálta a GMO-k elleni küzdelmet.

A jogszabály XX. cikke rögzíti, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, és e jog érvényesülését Magyarország olyan mezőgazdasággal segíti elő, amely mentes a genetikailag módosított élőlényektől.

Ez a gyakorlatban ma leginkább azt jelenti, hogy a hazai termőföldeken GMO-s vetőmagokat nem lehet köztermesztésbe vonni, azaz elvetni.
A Nébih a vetőmagok GMO-szennyezettségét úgy vizsgálja, hogy kockázatértékeléseket végez.

Nem ellenőriznek tehát minden tételt, hanem csak egyes vetőmagokból vett mintákat analizálnak, így az importált termékek évente minimum 10 százalékát, a hazai előállításúak legalább 5 százalékát vonják laboratóriumi vizsgálat alá. A Nébih a vetőmagoknál tavaly például 1209 GMO-szennyezettségre vonatkozó ellenőrzést hajtott végre, idén szeptember elejéig pedig már 1305-öt.

A vizsgálatokat – főként a kezdeti időszakban – sok vita kísérte, mivel a vetőmagforgalmazó cégek jellemzően maguk is működtetnek saját laboratóriumi rendszereket, és ezek ellenőrzési eredményei több esetben nem egyeztek meg a Nébih-ével. Mindjárt nagy port vertek fel azok a 2011/2012-es ügyek, amikor összességében 4240 hektár takarmánykukorica-állományt kellett megsemmisíteni GMO-szennyezettség miatt.

A nézeteltérések, illetve a hátrányos következmények csökkentése érdekében azóta az ellenőrzések arra koncentrálnak, hogy a GMO-s vetőmagokat lehetőleg még a vetések előtt ki lehessen szűrni, és így a későbbi kitárcsázásokat meg lehessen előzni.

Ennek is tulajdonítható, hogy a Nébih tájékoztatása szerint 2011/2012 óta a 406 hektáros mostani szójás eset volt az első, amikor növénykultúrák megsemmisítését kellett elrendelni.

Mást tükröznek azok a statisztikák, amelyek a vetés előtti vetőmagellenőrzések eredményeit mutatják.

A Nébih összesítéseiből kitűnik, hogy a 2011-ben bevezetett szigorított vizsgálatokkal máig mintegy 1,4 millió kilogramm GMO-szennyezett vetőmagot tártak fel, illetve tiltották meg felhasználásukat és rendelték el elégetésüket.

Bár ez nem égbekiáltóan sok a teljes felhasznált vetőmag-mennyiséghez képest, arra rávilágít, hogy jó eséllyel kerülhetnek be GMO-snak minősített vetőmagok a hazai köztermesztésbe.

E szempontból pedig a legveszélyeztetettebb növénykultúrának a takarmánykukorica, a csemegekukorica, a repce és a szója tekinthető.

A Nébih összesítései szerint e növényeknél a legtöbb nagy vetőmag-előállító, illetve -forgalmazó fennakadt a hatósági GMO-ellenőrzéseken az elmúlt években. A 2011/2012-es kukoricás ügyek elsősorban a Monsantót és a Pioneert érintették, bár ma már e cégek nem működnek akkori formájukban, mivel előbbit időközben a német Bayer vásárolta fel, míg utóbbi az amerikai Corteva Agriscience részévé vált.

Az elmúlt két évben ugyanakkor a Nébih vizsgálatain túlnyomórészt csemegekukorica-tételekről derült ki, hogy GMO-t tartalmaznak.

Így az ellenőrzések pozitív eredménnyel zárultak a nagykőrösi Bonduelle Kft., a budapesti Syngenta Magyarország Kft., az orosházi Orosco Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a kecskeméti ZFW Hortiservice Kft., a szolnoki Seedplus Kft., a budapesti Topcorn Kft., illetve a francia Vilmorin SA és a német Strube International Gmbh. egyes vetőmagjainál. A hivatal tájékoztatása szerint szójánál az RWA mellett a vasvári Karintia Kft. és a ceglédi Dél Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt., takarmánykukoricánál az RWA és a Corteva Agriscience, repcénél pedig a Syngenta volt érintett.

Az eddig feltárt eseteket a Nébih nem ítélte súlyosaknak, így legfeljebb figyelmeztetésben és/vagy pénzbírság kiszabásában részesítette a GMO-szennyezésekkel összefüggésbe hozott, vetőmagelőállítással foglalkozó cégeket. A hivatal a közelmúltbeli szójakitárcsázások kapcsán sem tárt fel szándékosságot, és hatósági intézkedésként eljárást lezáró határozatban csupán figyelmeztette az RWA Magyarország Kft.-t. A Nébih egyébként a mostani vizsgálatokkal azt állapította meg, hogy a kifogásolt szójatételeknél az anyamagot osztrák fémzárszámmal látták el.

Vetőmagpiaci szakértők az elmúlt évek tapasztalataiból azt a következtetést vonják le, hogy mind a vetőmaggyártók/forgalmazók, mind a hatósági szakemberek igyekeznek konszolidáltan kezelni a GMO-kkal kapcsolatos ellenőrzési és egyéb ügyeket, de ettől függetlenül a téma továbbra is ágazati vitákat vált ki.

Sokan megkérdőjelezik például a szennyezéseknél alkalmazott „zéró toleranciát”, amely esetenként nem is agrárszakmai, hanem laboratóriumi analitikai meghatározási problémákat vet fel.
Továbbra sincs konszenzus abban, hogy a genetikai beavatkozások teljes magyarországi elutasítása összességében hasznos vagy káros a hazai agrárgazdaság, illetve az emberi egészség szempontjából.

Politikai-érzelmi téren teljes a visszautasítottság, de szakmai megközelítésben a módszer mellett többen komoly tudományos érveket sorakoztatnak fel.

Így nem ítélik el a GMO-kat, ahol idegen géneket ültetnek be egyes szervezetekbe, de még kevésbé az úgynevezett génszerkesztéses módszereket, amikor egy-egy organizmus saját génjei között történnek változtatások (mint ahogy általában a hagyományos módon zajló nemesítés is végbemegy).Ellentmondás származik abból is, hogy miközben az alaptörvény tiltja a hazai köztermesztést, szójából például évi több százezer tonna GMO-s termény érkezik az országba, mert az állattenyésztés takarmányozási fehérjeszükségletét más módon egyelőre nem lehet kielégíteni.

Az importált szója a takarmányokon keresztül beépül a haszonállatok szervezetébe, így az állati termékek révén bekerül az élelmiszerláncba is. Hasonló a helyzet a külföldön előállított, Magyarországra importált kész élelmiszereknél is, amelyeknek szintén lehetnek GMO-s összetevőik. Az uniós szabályozás a 0,9 százaléknál több GMO-t tartalmazó élelmiszereknél kötelező jelölést ír elő, de ez bizonyos állati eredetű termékekre nem vonatkozik.

Így például nem kell jelölni a GMO-val érintett méhészeti termékeket, illetve a GMO-s takarmányt fogyasztó állatok tejét, húsát és tojását sem. Magyarország ezért évekkel ezelőtt bevezetett egy „inverz” jelölési szabályozást is, amely a GMO-mentesség feltüntethetőségével igyekszik piaci előnyt nyújtani a GMO-kat nem tartalmazó élelmiszeripari termékeknek.

Hazai érvelések szerint az inverz módszer segítheti a termékválasztásban azokat a vásárlókat, akik nem akarnak GMO-s élelmiszereket fogyasztani.