Újabb fordulóponthoz érhet az orosz-ukrán háború

Hírek2022. júl. 7.D.J.

Szlovjanszk ostroma lesz a következő kulcsfontosságú fejezete az inváziónak, állítja a brit hírszerzés.

Ez történt az orosz-ukrán háború 133-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy a Nyugattól kapott nehézfegyvereket végre teljesen kapacitással elkezdték használni. Orosz raktárakat és logisztikai szempontból fontos célpontokat vettek támadás alá.

- A Liszicsanszk környéki falvakban még mindig ellenállnak az ukránok. A térségben mintegy 15 ezer civil rekedt – mondta el Luhanszk kormányzója, aki a támadokat azzal vádolta, hogy „leégetnek és elpusztítanak mindent, ami az útjukba került”.

- A korábban Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi szárny és a 2019-ben függetlenné vált, nemzeti ukrán ortodox egyház képviselői a kijevi Szófia-székesegyházban találkoztak.

- Elemzők szerint az utóbbi időben a déli területeken egyre hatékonyabban működnek az orosz csapatok, az pedig, hogy keleten elfoglalták Liszicsanszk városát nem csak komoly előrelépést jelent az invázióban, de a morált is javította a támadó hadsereg soraiban.

Viszont ettől még a folyamatos előrenyomulás fenntartása kihívást jelent Moszkvának.

- Ahogy a Donbász térségben előrenyomultak az orosz csapatok Szlovjanszk felé, a városban megkezdődött a civilek evakuálása. Azonban a 110 ezer lakosból 23 ezer még mindig nem tudta elhagyni a települést. Vadim Ljak polgármester szerint az oroszok nem tudják körbekeríteni Szlovjanszkot.

- A Donbászért folyó küzdelem következő kulcsállomása a szlovjanszki csata lesz, a brit hírszerzés szerint. Az orosz hadsereg keleti és nyugati haderőcsoportjai elértek a város 16 kilométeres körzetébe.

- Az oroszok szerint a hadseregük megsemmisített két amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszert, ám ezt az állítást Kijev cáfolta.

- Az ír miniszterelnök Micheál Martin meglátogatta a Kijevhez közeli városokat, ahol korábban az orosz hadsereg pusztított. Borodiankát, Buchát és Irpint is felkereste. Az ukrán elnökkel az energiaválságról és az élelmezésbiztonságról illetve egy újabb Oroszországot sújtó szankciócsomagról is tárgyaltak.

- A NASA jelentése szerint eddig az oroszok Ukrajna szántóterületeinek mintegy 22 százalékát foglalták el.

- Srí Lanka elnöke arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy segítsen az üzemanyag import felpörgetésében, mivel az országa az elmúlt 70 év legsúlyosabb gazdasági válságával kell szembenézzen.

- Az orosz olajszállítások leállítását kérte Zelenszkij  a világ legnagyobb független olajkereskedőjétől.

- Ukrajnában olyan új szabályt vezetnének be, amely megtiltaná  hogy a sorkatonaságra jogosult férfiak elhagyják azt a régiót, ahol eredetileg nyilvántartásba lettek véve. A hadköteles embereket így könnyebb lenne megtalálni.

- Boris Johnson brit miniszterelnök elismerte, hogy még külügyminiszterként tisztviselők jelenléte nélkül négyszemközt találkozott egy orosz üzletemberrel Alekszandr Lebegyevvel, aki valaha KGB ügynök volt.

- Oroszországban ezentúl  megkövetelik a vállalkozásoktól, hogy árukat szállítsanak a fegyveres erőknek, egyes cégek alkalmazottait pedig túlórára kötelezik.

- Mintegy 9 millió ember hagyta el Ukrajnát azóta, hogy Oroszország februárban inváziót indított az ország ellen – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete.