Eljött a feltörekvő piaci kötvények ideje

Elemzések2019. máj. 10.Fellegi Tamás

Vonzók a feltörekvő piaci kötvények, miután sok országban magas hozam mellett lehet őket megkapni. Térségünkre ez nem igaz, az intézményi befektetők nem találnak vonzó lehetőséget, nem úgy a magyar lakosság: a magas, csak lakossági befektetőknek szóló kamatokkal igencsak el vagyunk kényeztetve.

180 fokos fordulat

A Fidelity befektetési alapkezelő portfólió menedzsere, Hübler Márton befektetői tájékoztatón számolt be az általános makrogazdasági helyzetről, befektetési lehetőségekről, különös tekintettel a feltörekvő piacokra (emerging markets).

A befektetési környezet a világban az év elején hatalmas változáson esett át elsősorban annak köszönhetően, hogy a világ két legnagyobb jegybankja változtatott várható monetáris politikáján, közülük az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 180 fokos fordulatot tett. Az addigi masszív kamatemelési és szélesebben vett monetáris szigorítási irányról hirtelen lazításra váltott.

Marad a sok pénz

Az idei évre tervezett két kamatemelést törölték a tervekből, sőt, az amerikai elnök egyenesen kamatcsökkentésre biztatja a Fedet, ugyanakkor ami nagyon lényeges: úgy döntöttek, hogy befejezik az eszközvásárlási (pénznyomtatási) program során a piacra bocsátott hatalmas pénzösszeg visszaszívását az idei évben, a jegybank mérlegfőösszege (gyakorlatilag a gazdaságba pumpált fedezetlen pénz) 3800 milliárd dollár lesz, noha korábban sokkal alacsonyabb szintre tervezték csökkenteni.

Tavalyi gyengélkedés

A tavalyi évben a feltörekvő piacok viszonylag gyengén teljesítettek mind a részvények, mind a kötvények szempontjából. Egyrészt döntő hatása volt az amerikai kamatemeléseknek és ezek nyomán az amerikai állampapír hozamok emelkedésének, melyek vonzóbbá tették az amerikai államkötvényeket, mint a feltörekvő piaci befektetéseket.

Másrészt néhány feltörekvő gazdaság bajba került, részben a dollárkamat emelkedése miatt, miután túlzottan eladósodtak dollárban. A legnagyobb problémák Argentínában és Törökországban jelentkeztek, a két ország valutája és kötvénypiaca összeomlott, így ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők megijedtek egy lehetséges dominóhatástól, és tömegesen elkezdték eladni feltörekvő piaci eszközeiket.

Még a forint is megérezte

Ez a jelenség még nálunk és érezhető volt, noha a magyar gazdaság a lehető legjobb és válságállóbb helyzetben van (magas növekedés, kis költségvetési hiány, csökkenő adósság, jelentős kereskedelmi-, és fizetésimérleg többlet), de ilyenkor sokan a fundamentumok vizsgálata nélkül kezdenek általános eladásba. A forint ennek hatására gyengült tavaly nyáron, a korábban 2 százalékig is lecsökkenő 10 éves magyar államkötvény hozama pedig akkor szaladt fel 4 százalékig.

Beindult a vétel

Januárban azonban, amikor a Fed megkezdte az irányváltást és az Európai Központi Bank is jelezte, hogy a vártnál gyengébb makrogazdasági adatok miatt bizonytalan ideig elhalasztja az első lehetséges kamatemelést, a befektetők kedve hirtelen megjött, és venni kezdték a fejlett és a feltörekvő piacok részvényeit és kötvényeit egyaránt.

Ennek során többek között a BUX is új csúcsra emelkedett (sőt azt többször újra is újra megdöntötte az év eddig eltelt részében), a feltörekvő piaci kötvények árfolyama pedig átlagosan összesen 8 százalékkal emelkedett.

Kedvező tényezők

Ez folyamat ráadásul vélhetően folytatódni fog az év további részében, mivel az újra lazává vált monetáris politikán kívül két technikai tényező is segíti a feltörekvő piaci kötvényeket: az egyik, hogy nem volt sok kötvénykibocsátás, így a kínálat csökkent (a magyar állam is alig bocsát ki nemzetközi kötvényt, az államadósságot egyre nagyobb részben a lakossági befektetők finanszírozzák), ugyanakkor a kereslet erős: rengeteg pénz várakozik a partvonalon.

Amerika és Kína húz

Ami a makrogazdasági környezet illeti, a Fidelity szakembere úgy gondolja, hogy míg a fejlett európai gazdaságok most viszonylag gyengék (a német gazdaság nem nő eléggé, az olasz is gyengélkedik), így Amerika és Kína húzza a világgazdaságot. A köztük lévő kereskedelmi háború ugyan kockázatokat rejt, és a kínai növekedési ütem csökkent tavaly, idén azonban már újra erős adatok jöttek a kínai gazdaságélénkítő intézkedések hatására.

Vonzó hozamok

Ami a feltörekvő piacokat illeti, néhány helyen még recesszió van (Dél-Afrika, Brazília, Törökország, Argentína, ezen belül utóbbi kettőben a politikai kockázatok is nagyok), a kötvényhozamok általánosságban vonzók, még mindig magasan vannak, vonzó befektetési lehetőséget kínálnak.

Régiónk

Régiónkban, Közép-Kelet-Európában egyedi helyzet alakult ki. A gazdasági növekedés robusztus, az infláció emelkedik (miközben most szinte az egész világon csökken), ennek elsődleges oka a magas béremelkedés, amit a munkaerőhiány idéz elő. A csoporton belül Lengyelországban kisebb a bérnövekedés üteme, miután ott a beáramló ukrán munkaerő enyhíti a hiányt.

A kamatok mindenhol viszonylag alacsonyak (nálunk gyakorlatilag 0 a szint, Lengyelországban nagyon hosszú ideje másfél százalék), így ezek inkább emelkedni, mint csökkenni fognak, emiatt jelenleg nem érdemes az intézményi befektetőknek kötvényeket vásárolni.

A Fidelity a magyar és cseh kötvényeket emiatt alulsúlyozza portfóliójában, a román piacot pedig elkerülik amiatt, hogy általánosan megrendült a befektetői bizalom abban, hogy a mindenkori román kormány elszánja magát a jelentős költségvetési és fizetési mérleghiány lefaragására.

Ajándék a magyar befektetőknek

A hazai lakosság mostanában igencsak el van kényeztetve, ami persze egy alapkezelőt nem érint, az intézményi befektetőknek piaci körülmények között kell megtalálni a kedvező hozamokat. A magyar állam azonban kitűzte azt a célt, hogy mindenáron leépítse az államadósság devizahányadát, ami a gyakorlatban a belföldi befektetők igen aktív részvételét igényli, ehhez pedig vonzó, az inflációt meghaladó kamatok kellenek. Mindazonáltal idén a feltörekvő piaci kötvényalapok akár ennél is magasabb hozamot nyújthatnak.