Visszaüthet, ha az unió bekeményít a vakcinaexporttal

Elemzések2021. márc. 30.Sz.A.

Már több mint 77 millió adag oltóanyagot vittek ki az EU-ból, ezért nemrég export-korlátozást vezettek be. Ez azonban visszaüthet, mert más országokat is hasonló lépésekre késztethet, így az EU külföldről behozott vakcina-alapanyagok nélkül maradhat. 24 ország vezetői a második világháború utáni helyzethez hasoníltották a mostanit, és közös fellépést sürgettek.

Az elmúlt időszakban tapasztalhattuk, hogy az Európai Unióban oltóanyag ellátási problémák vannak, rendszerint kevesebb vakcina érkezik az ígértnél. Ezt többek közt gyártási problémák okozzák. Az AstraZeneca például 90 millió adagot ígért az Uniónak az első negyedévre, de végül csak 30 milliót szállított le belőle. Mindeközben a közösség területéről tavaly december óta március második feléig 77 millió dózisnyi oltóanyagot vittek ki 33 különböző országba és ezzel szemben mindössze 88 milliónyit osztottak szét a tagállamok között. Növeli a feszültséget, hogy az uniós vezetők külön kifogásolják, hogy London nem próbálja viszonozni, az EU felől érkező exportot.

A konfliktust csillapítandó egy kedden több vezető napilapban megjelent közös írásban a második világháború utáni nemzetközi összefogáshoz mérhető globális együttműködést kezdeményezett 24 ország és nemzetközi szervezet vezetői, köztük a brit, a német, a francia és a spanyol kormányfő is, akik a koronavírus-világjárványhoz hasonló veszélyhelyzetek intézményes megelőzése miatt fogtak össze.

A nyomás alatt álló uniós vezetők, a vakcina nacionalizmus irányába mozdultak

A CNBC-nek adott nyilatkozatban arra hívta fel a figyelmet több szakértő is, hogy az uniós vezetőkön óriási a politikai nyomás, emiatt elhamarkodottnak tűnő lépéseket tesznek és egyfajta vakcina-nacionalizmus irányába mozdultak el.

Az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen maga is komoly küzdelmet folytat, hiszen más gazdag országok sokkal jobban állnak átoltottság terén az EU-nál.  De nemcsak ő, hanem több másik európai vezető is komoly nyomás alatt áll, hiszen sok tagállamban választások közelegnek. Ez lehet tehát az oka, hogy a máskor többnyire kiegyensúlyozott Európai Unió ilyen drasztikus lépéseket tesz. Jelenlegi állás szerint ugyanis az uniós tisztviselők igen szigorú export korlátozó intézkedéseket vezetett be. Ezek alapján ellenőrizni fogják, hogy az ország ahová a kivitel irányulna, maga alkalmaz-e export korlátozást/tilalmat, vakcina alapanyagra és/vagy oltóanyagra, majd ez alapján fogják eldönteni, hogy engedélyezik-e az adott országba irányuló szállítmány elindulását.

Az Európai Unió lépése egy lavinát indíthat el

Ez könnyen visszaüthet, mert rendszerint az Unió az egyik leghiggadtabb szereplő a nemzetközi politikai színpadon, így ha a közösség ilyen erőteljes lépésre szánja el magát, az feltehetően másokat - például az egyik legnagyobb vakcina exportőrt Indiát -  is cselekvésre sarkallhat majd, hogy a kivitel helyett saját lakosságuk oltását részesítsék előnyben.Ha figyelembe vesszük, hogy új Covid variánsok megjelenése várható, ez akár nagyon veszélyes is lehet.

Az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke Valdis Dombrovskis a napokban azt nyilatkozta, hogy rendkívül igazságtalan az Európai Uniót vakcina nacionalizmussal vádolni, mert az EU az egyik legnagyobb vakcina exportőr.

Az export korlátozás több kárt okozhat mint hasznot

A CSIS azaz a Center for Strategic and International Studies Európa, Oroszország és Eurázsia programjának igazgatója Heather Conley úgy látja, hogy az Egyesült Királyság és az EU azt jelezte, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolat kialakításán dolgoznak. Ám ettől függetlenül véleménye szerint az uniós vezetők lépései hosszú távon ártanak a globális oltóanyag ellátottságnak. Úgy véli, a bevezetett exportkorlátozások okozta kár meghaladja azt a hasznot, amit az EU számára  a tagállamokban beadott oltóanyagmennyiség megnövekedése okoz.

A WHO főigazgatója a méltányos elosztás fontosságára figyelmeztet

A szakértők régóta figyelmeztetnek rá, hogy az oltóanyag nacionalizmus káros lehet a közegészségügyre és a gazdaságra. A WHO főigazgatója Tedros Adhanom Ghebreyesus januárban azt mondta, hogy a koronavírus ezután is mutálódni és burjánzani fog, ha az oltások elosztása továbbra is igazságtalan lesz. Az oltási nacionalizmus mindannyiunknak árt és önpusztító - mondta. Ellenben a méltányos elosztás életeket ment, stabilizálja az egészségügyi rendszereket és valóban globális fellendüléshez vezetne, ami majd ösztönözni fogja a munkahelyteremtést ami összeségében mindenki érdeke - tette hosszá.