Háború: Ukrajna lassan kifogy a tüzérségi lőszerekből

Hírek2022. jún. 11.D.J.

Ez történt pénteken, az orosz-ukrán háború 108-dik napján:

Ez történt pénteken, az orosz-ukrán háború 108-dik napján:

- A tüzérségi lőszereiből majdnem az összeset elhasználta Ukrajna, amely a pénteki nap folyamán délen és keleten is megpróbálta visszaszorítani az orosz erőket. Így Ukrajna most már az eddigieknél is jobban függ a nyugati fegyverszállítmányoktól.

- A lerombolt többszintes épületek száma az 1300-at is eléri Mariupolban, ahol a romok alatt rendszerint 50-100 holttest fekszik – mondta el Vadim Bojcsenko a város polgármestere,

aki szerint a térséget kolerajárvány is fenyegeti.

- Tovább zajlik a keleti Szeverodonyeck ostroma, ahol egyelőre a külvárosba szorított ukrán erők tartják az állásaikat a heves ágyúzások alatt is.

- Az ENSZ-hez köthető Kínzás Elleni Bizottságot az orosz igazságügyi minisztérium feketelistára tette. A szervezet a kínzási vádak kivizsgálásáért küzd.

- Moszkva kilép az ENSZ Turisztikai Világszervezetéből, mivel a tagságukat még áprilisban felfüggesztették az ukrán invázió miatt.

- Az ukrán first lady Olena Volodimirivna Zelenszka elárulta: a hadseregükben úgy 37 ezer nő szolgál és több mint ezer lett közülük parancsnok.

- Az ukrán elnök tanácsadója Ihor Zsovka leszögezte, hogy Ukrajna egyetlen négyzetméternyi területet sem fog átengedni Oroszországnak. A keleti Donbász régiót sem fogják kiengedni a kezük közül.

- Olaf Scholz német kancellár hiába kérte, hogy Szerbia is vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben, a szerb elnök jelezte, hogy a szankciók szerinte nem hatékonyak, és már csak a Szerbia és Oroszország közötti különleges kapcsolat miatt sem akarnak bevetni korlátozó intézkedéseket.

- A háború tizenegyedik fogolycseréjére került sor pénteken. Ukrajna négy orosz foglyot cserélt öt ukránra. A Reuters értesülései szerint az egyik ukrán egy faluvezető volt, akit még márciusban ejtettek fogságba az oroszok.