Ennyi kisiskolásra jut egy tanár

Elemzések2019. okt. 7.Növekedés.hu

Az Eurostat publikált egy statisztikát az európai oktatási rendszerekről: az egy tanárra jutó kisiskolások, azaz általános iskolai diákok számát. Magyarország ígéretes helyzetet mutat az európai rangsorban.

Az Európai Unió tagállamaiban összesen 29,3 millió diák tanult általános iskolában 2017-ben, akikre összesen 2,2 millió tanár jutott. Az EU-s átlag ez alapján az egy tanárra eső kisiskolások számát illetően átlagosan 14,7 volt, amely érték jelentős eltéréseket mutatott az egyes tagállamokon belül. Hogy mennyire, arról a lenti ábra tanúskodik.

Ennyi kisiskolásra jut egy tanár

A legtöbb általános iskolai diák Franciaországban jut egy tanárra, egészen pontosan 19,6, majd következik Románia és Csehország, egyaránt 19-hez közeli értékekkel.

A skála másik végén Luxemburg található egy tanárra eső 9,0 gyermekkel, majd jön Görögország és Litvánia, 9,4 és 10,6-os értékekkel.

Magyarország hajszálnyival a lengyel érték fölött, az ötödik legkedvezőbb aránnyal áll a listán.

Ritkán látni olyan európai statisztikát, ahol a négy régiós ország közt ilyen jelentős különbségek adódnak: Csehország és Szlovákia 17-19-es, miközben Magyarország és Lengyelország 11-es értékekkel szerepel a kimutatásban.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán olvasható.