Jogszabály írja elő a javítás jogát az Európai Unióban

Hírek2019. okt. 7.Növekedés.hu

Az Európai Unióban elfogadott új szabványoknak köszönhetően egyszerűbb lesz a háztartási gépek javítása – olvasható a bbc.com hírportálon.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a háztartási gépek gyakran nem sokkal a jótállás lejárta után mennek tönkre. Az uniós jogszabályt pont emiatt alkották meg. A lényege, hogy 2021-től egyrészt a gyártóknak tartósabbá kell tenniük a berendezéseket, másrészt további 10 éven keresztül biztosítaniuk kell azok alkatrész utánpótlását. A szabályok a világítástechnikai berendezésekre, mosógépekre, mosogatókra és hűtőszekrényekre vonatkoznak.

Az Európai Bizottság új előírásai szerint a gyártóknak tartalék alkatrészeket, így ajtótömítéseket, termosztátokat kell gyártaniuk a javító ipar szakemberei részére. Ezek az alkatrészek az általánosan alkalmazott szerszámokkal beilleszthetők kell, hogy legyenek az eredeti gépekbe.

Egyes fogyasztói csoportok most azt akarják elérni, hogy ne csak a javító műhelyek, hanem a fogyasztók is hozzájussanak az alkatrészekhez, annak érdekében, hogy gépeiket saját maguk is megjavíthassák.

A gyártók szerint azonban ez kockázatos és kérdés az is, kinek a felelőssége, ha a beszerelés közben valamilyen sérülés történik. Szerintük azt kell biztosítani, hogy a termékek legfontosabb alkatrészeit szakemberek cseréljék. 

Szakemberek arra számítanak, hogy az új szabványok meghosszabbítják a berendezések élettartamát, illetve energia-takarékosabbá teszik azokat.

Szigorúbbá teszik például az energia-hatékonyságot jelző csillagok használatát. A jelenlegi előírásokon túllépett az idő, hiszen az EU-ban a mosógépek több, mint 55 százalékát A+++ címkével adják el. 

Az intézkedés 2030-tól kezdődően évi 20 milliárd euróval (mintegy 6 700 milliárd forinttal) csökkenti az energia számlát Európában, ami az áramfelhasználás 5 százalékát teszi ki.

Chloe Fayole, az Ecos környezetvédelmi csoport képviselője kijelentette:

az Egyesült Államoktól Európáig az emberek azt követelik, hogy saját maguknak joguk legyen megjavítani a gépeket, mert elegük van abból, hogy azok idő előtt tönkremennek.

Libby Peake, az Egyesült Királyság Zöld Szövetsége részéről azt mondta a BBC News munkatársának:

ezek az új szabványok hatalmas lépést jelentenek a helyes irányba és közel 50 millió tonna CO2 kibocsátást váltanak ki. 

Stephane Arditi, az Európai Környezeti Hivatal munkatársa azonban úgy véli:

Ha a javítási tevékenység néhány cég kezében marad, elveszítjük annak lehetőségét, hogy azt könnyebben és gyorsabban hozzáférhetővé tegyük. A független, kisméretű javító vállalkozások jelentősen segíthetnek a gazdaság és a társadalom helyzetén. Támogatnunk kell, hogy meg is tehessék.