Csökkent a kínai iparvállalatok nyeresége augusztusban

Hírek2019. okt. 7.MTI

Csökkent a kínai iparvállalatok nyeresége augusztusban a gyenge belföldi kereslet, valamint az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború hatására.

A kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentése szerint az ipari nagyvállalatok nyeresége éves összehasonlításban 2 százalékkal, 517,8 milliárd jüanra (72,59 milliárd dollár) süllyedt a múlt hónapban. Júliusban 2,6 százalékos emelkedést mértek, de a jelek szerint átmenetinek bizonyult a kedvező adat. Augusztusban apasztotta az iparvállalatok nyereségét az ipari termelés és az értékesítés növekedésének lassulása, valamint az ipari termelői árak csökkenése. A helyzetet olyan kedvezőtlen tényezők is rontották, mint például tájfunok.

Az év első nyolc hónapjában 4020 milliárd jüan (563,89 milliárd dollár) nyereséget termeltek a nagy ipari vállalatok, ami 1,7 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

Az első hét hónapban termelt profit is 1,7 százalékkal csökkent 2018 azonos időszakához képest. A magánvállalatok nyeresége éves szinten 6,5 százalékkal nőtt az idei első nyolc hónapban, mérséklődött az ütem az első héthavi 7,0 százalékos emelkedéshez képest. A kínai iparvállalatok nyeresége a tavalyi év második felében kezdett el mérséklődni, párhuzamosan a gazdasági növekedés lassulásával és az ipari termelői árak csökkenésével. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború elmélyülése és a világgazdasági növekedés lassulása tovább fokozta a nyomást.

Idén január-augusztusban a legnagyobb mértékben az üzemanyag-feldolgozással, műszál-, illetve papírgyártással foglalkozó vállalatok nyeresége csökkent, a járműgyártó és a színesfém-feldolgozó szektorokban viszont enyhén emelkedett.

Augusztusban az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése tovább lassult, a hazai kereslet alakulását követő termelői árak pedig az elmúlt három évben mért legnagyobb mértékben csökkentek.

Elemzők arra számítanak, hogy a kínai gazdaság éves összevetésű növekedése tovább lassulhat július-szeptemberben a második negyedévben elért, közel 30 éves mélypontot jelentő 6,2 százalékról.

Piaci várakozások szerint a pekingi döntéshozók további gazdaságélénkítő intézkedéseket fogadhatnak el, hogy ellensúlyozzák a nyomott fogyasztást, a belső kereslet ingadozását és az exportnyomások fokozódását.