Kémiatanárnő lett Ázsia leggazdagabb nője

Hírek2019. jún. 20.Növekedés.hu

Egy középiskolában tanított kémiát Zhong Huijuan, aki később céget alapított, és olyan területeket kutat és fejleszt gyógyszereket, mint az onkológia, a szív- és érrendszeri betegségek, és a cukorbetegség. Mára ő Ázsiában a leggazdagabb olyan nő, aki a vagyonát a saját erejéből érte el.

Zhong Huijuan 1982-ben diplomázott kémiából a Jiangsu Normal Egyetemen, majd az 1990-es évek elején kémiát tanított a Yan’an Középiskolában, Lianyungangban. Mára ő Ázsia második leggazdagabb nője, és

az első olyan, aki a teljes vagyonát a saját erejéből érte el.

Pár nappal ezelőtt még a saját családjában sem Zhong Huijuan volt a leggazdagabb, mára azonban ő Ázsiában a leggazdagabb olyan nő, aki önerőből érte el a vagyonát. A Bloomberg által publikált milliárdosok indexe szerint a vagyona 10,5 milliárd dollár jelenleg.

Rákkutatásból származó jövedelem

Ennek nagy részét a Hanson Pharmaceutical Group adja, amelynek részvényei 37 százalékkal emelkedtek rögtön az első tőzsdei értékesítés napján. 

Zhong cége olyan területeket kutat és fejleszt gyógyszereket, mint az onkológia, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség. Egyes beszámolók szerint a bevételük csaknem fele rákkutatásból származik.

Zhong 1995-ben alapította a Hanson-t, amivel átvette a vezetést az önálló erőből elért vagyonosok között a Logfor Group elnökétől, Wu Yajun-tól. Így a leggazdagabb ázsiai nők között csak Yang Huiyan előzi meg, aki a Country Garden Holdings társelnöke, és akinek a teljes vagyona örökségből származik.

A részvények hirtelen emelkedésével Zhong vagyona meghaladta a Mars márkát tulajdonló nővérek gazdagságát is, amelyet a nagyapjuk által alapított édességbirodalomnak köszönhetnek. Az elért összeg messze meghaladja Blair Parry-Okeden pénzét is, ami a nagyapja által épített Cox Enterprises média konglomerátumból származik, valamint Christy Walton vagyonát, aki a Walmart áruházláncot alapító Sam Walton második fiának az özvegye.

A leggazdagabb gyógyszergyártó család

Zhong most már a saját férjénél is gazdagabb. Zhong férjének, Sun Piayangnak 9,4 millió dolláros önálló vagyona van a Jiangsu Hengrui Medicine gyógyszergyárból.

Közös vagyonuknak köszönhetően ők a világ leggazdagabb gyógyszerekkel foglalkozó családja, és így komoly riválisává váltak a Sackers családnak, akik opioidok eladásával tettek szert pénzükre, valamint a svájci Bertarellis családnak, akiknek 16,3 milliárd dolláros összvagyonuk van.

Zhong elárulta egy Lianyungang-ban rendezett eseményen, hogy az állami támogatásoknak igen nagy szerepe volt a gyógyszergyártó sikerében. A kínai egészségügyi kiadások 852 milliárd dollárra emelkedtek tavaly. A 2014-es adatokhoz képest ez egy hatalmas emelkedés, és a becslések szerint ez az összeg megduplázódhat 2023-ra.