Equilor: Leminősíthetik Magyarországot, recesszió lesz egész évben

Elemzések2023. szept. 13.Sz.A.

Csak a harmadik negyedévben indulhat meg a magyar növekedés, idén egész évben recesszió várható 18 százalékos infláció mellett. A költségvetési hiány nem tartható további intézkedések nélkül, decemberben pedig leminősítés jöhet – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. friss elemzéséből.

A második negyedéves GDP negatív meglepetés volt, és idén csak a harmadik negyedévben várható a növekedés elindulása. Így egész évben 0,7 százalékos csökkenés lesz, jövőre viszont 2,5 százalékos bővülés várható - ismertette az elemzést Árokszállási Zoltán, az Equilor vezető elemzője.

A befektetési vállalat előrejelzése szerint idén 18 százalék lehet az éves infláció, jövőre pedig 6 százalék körüli szintre mérséklődhet a drágulás üteme.

Innen nehéz lesz lejjebb vinni az inflációt, mert a dezinflációt hajtó elemek idővel egyre kevésbé éreztetik a hatásukat.

Költségvetés

A költségvetési hiány idén a GDP 4,5 százaléka lehet, amely jövőre 3,5 százalékra mérséklődhet, az államadósság idén 71,5, jövőre 69,5 százalékra mérséklődhet az előrejelzés szerint.

Továbbra is nagyon kell a pénz a költségvetésnek, további intézkedések nélkül a tervezettnél akár egy százalékponttal lehet magasabb a hiány.

A kiadási oldalon a kamatok emelkedése várható, miközben az elcsúszás a bevételeknél markáns.

Idén az alapkamat 10,75 százalék lehet év végén, jövő év végére 6,5 százalék, míg 2025 végére 5,5 százalék körül alakulhat. Árokszállási Zoltán kiemelte, hogy a jegybank már hangsúlyosan jelezte, hogy nem robotpilóta üzemmódban dolgozik.

A folytatódó kamatcsökkenéssel miatt az állampapírpiacon is jöhet hozamcsökkenés, de inkább csak jövőre. Amennyiben az uniós forrásokkal kapcsolatban nem lesz előrelépés, a Fitch Ratings leminősíthet minket, erre a decemberi döntéskor kerülhet sor, emellett a Standard and Poor's is decemberben értékeli a magyar államadósság besorolását.

Forint árfolyam

A forint-euró árfolyama idén év végén 392,5, jövő év végén 400, 2025 végén pedig 405 forint lehet az Equilor szerint.

Továbbra is a magas kamat segíti a forint stabilitását, a hazai kamatszint még mindig duplája a cseh és lengyel kamatnak.

A forint gyengülését okozhatja

- a vártnál nagyobb mértékű kamatcsökkentések (ezt nemrég a lengyel példánál láthattuk)

- a makrogazdasági problémák (recesszió és a költségvetési hiány)

- az EU-val, illetve az USA-val szembeni konfliktus mélyülése

- a dollár további erősödése

- a hitelminősítők értékelései, melyek december elején várhatóak.

A forintot erősítheti ugyanakkor a magas kamatszint fenntartása, illetve az uniós pénzekkel kapcsolatos bármilyen pozitív piaci hír. Összességében a 400-as szint áttörése lehet lélektani határ.

Előreláthatólag a FED és az EKB között fennmarad a kamatkülönbség, bár az amerikai jegybank még emelhet egyet, de inkább nem, az EKB pedig még egyet emelhet, de megbánhatja. Az első kamat csökkentések ideje folyamatosan távolodik, miközben a dollár kamatelőnye nem fog eltűnni.

Japán az egyetlen, amely továbbra is negatív kamatokkal dolgozik, ami extrémnek számít a világban

Hazai tőzsde

A BUX a nyár közepe óta levált a régiótól, de a költségvetési aggodalmak a kilátásokat bizonytalanná teszik a hazai kilátásokat.

- Az OTP a kamatstop és az extraprofitadó ellenére nagyon jól teljesít,

- a MOL erőteljes adóprés alatt áll, az első félévben a tisztított EBITDA 85 százalékát tette ki a vállalatot terhelő extra állami adó mértéke, de emelkedésben vannak az olajárak, az orosz fél 25-ről 20 dollárra csökkentette a Brenthez képest az Ural árengedményét

- a Richternél 15-20 százalékos bevétel és nyereségnövekedést vár a management

- a Magyar Telekom sikeres inflációs korrekción van túl, miközben megmaradt a költségkontroll.

Euróövezet

Németország és Hollandia recesszióba került, a német feldolgozóiparban is nehézségek vannak, összességében az EKB nehéz helyzetben van. Jelenleg még egy kamatemelést áraznak a piacok, jövőre pedig a harmadik negyedévre kamatcsökkenést várnak, de ez késhet. 

USA

Amerikában jelentősen, három százalék közelébe csökkent az infláció, ugyanakkor a maginfláció magas, 4,7 százalék. A munkanélküliségi ráta emelkedni kezdett, a Fitch Ratings leminősítette az amerikai államadósság besorolását, és megnövekedett az államadóssággal összefüggő kiadás.

Így talán még egy kamatemelés jöhet, és jövő év végére 4,5 százalékos alapkamatot áraz a piac, ami jelenleg még így is magasnak tűnik.

Reálhozamok

A reálkamatok alapvetően csökkentek: a 2010-es évek elejére negatív tartományba ért a 10 éves amerikai reálpapírhozam, melynek okai

  • demográfia miatt nagyobb a megtakarítás
  • termelékenység gyenge növekedése
  • borús gazdasági kilátások
  • alacsony kockázatú befektetések iránt megnőtt a kereslet

De most több változás is zajlik: a kötvénykínálat nőtt a megugró államadósságok miatt, emellett az energiaárak drágultak.

A geopolitikai feszültségek emelkedtek, a védelmi kiadásokra egyre többet költenek, ami hozzájárult az államadósságok emelkedéséhez.

Nem csak a hagyományos fix kamatozású, hanem az infláció-védett Treasury kötvények (TIPS) hozama is jelentősen emelkedett az elmúlt két évben.

Alapvetően a 70-es és 80-as éves mintája ismétlődik, a trend feletti infláció és reálkamat maradhat a következő 3-5 évben.

A túl korán megkezdett kamatvágás esetén újra emelkedhet az infláció, és még az is felmerülhet, hogy az inflációs célt megemelhetik, ha nem sikerül letörni az inflációt, de ezt egy nagy nemzetközi jegybank teheti meg, mert nagy piaci turbulenciát okozna - mondta el Árokszállási Zoltán.

Globális tőzsdei kilátások

Szépen teljesítettek idén eddig a részvénypiacok, Amerikában a tech cégek húzták az emelkedést, eközben a kisebb, gyengülő gazdaságtól jobban függő cégek lemaradtak.

- Kiugró teljesítmények voltak a fantasztikus hetesben - Nvidia, Meta Tesla, Amazon Google, Microsoft, Apple részvények sokkal jobban teljesítettek a vezető amerikai indexek átlagánál

- Az energiapiaci részvényeknél a korábbi alulteljesítés után az energiaszektor elkezdett jobban teljesíteni

- A feltörekvő piacok körén belül India átvette a növekedési bajnok címet Kínától: a gazdaság eladósodottsága kisebb mértékű, nincs ingatlanpiaci buborék

- Az olaj ára még emelkedhet, akár 100 dollárig.

- Az arany stabil támaszokat talált 1900 dollár körül, az alacsonyabb kamatszint és a jegybanki kamatvásárlások felfelé vihetik az árat