Erős második negyedévet zárt az MKB Bank

Elemzések2021. aug. 26.HP

11,6 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el az MKB Csoport a második negyedévben, melyet támogatott a kamat és jutalékbevételek lendületes bővülése. A tőkearányos megtérülés meghaladta a 20 százalékot. A mérlegfőösszeg 3000 milliárd forint felé emelkedett. A negyedéves bővülés motorja döntően a hitelállomány növekedése volt. Az MKB tőkemegfelelési mutatója kiváló, megközelíti a 18 százalékot. A hitelmoratórium alatt álló hitelek volumene több mint 20 százalékkal csökkent, ami alapvetően a vállalati ügyfeleknek köszönhető.

Az MKB Bank reggel közzétette a második negyedéves gyorsjelentését. A jelentésről Ginzer Ildikó, az MKB Bank Üzleti és általános vezérigazgató-helyettese beszélt telefonkonferencia keretében.

Ginzer Ildikó rámutatott, az erős üzleti teljesítmény, a jó minőségű portfólió és a szigorú költséggazdálkodás eredményeként a korrigált adózás utáni eredmény 11,6 milliárd forintra emelkedett a második negyedévben. Az első félévet ezáltal 40,6 milliárd forintos eredménnyel zárta az MKB Csoport.

A tőkearányos megtérülés ezzel párhuzamosan meghaladta a 20 százalékot a második negyedévben.

Bevételek és költségek

Szépen nőttek a kamatbevételek, melyek 12,7 milliárd forintot tettek ki a második negyedévben. A nettó jutalékeredmény 6,1 milliárd forintra nőtt.

A nettó kamatmarzs érdemben nem változott, 1,68 százalékon állt április és június között.

A koronavírus harmadik hullámát követően fellendült forgalom és tranzakciószám, illetve erősödött a hitelkereslet. A beruházási hitelek iránti megnövekedett kereslet és a gazdaságélénkítő programokban való folyamatos részvétel a vállalati hitelek jelentős növekedését eredményezte. Emellett a lízing és lakossági hitelek állománya is tovább bővült.

A működési költségek a bevételeknél kisebb ütemben emelkedtek, mintegy 12,5 milliárd forintra. Ezáltal a költség/bevétel arány 50 százalék alá süllyedt a második negyedévben.

A kockázati költségek csökkentek a második negyedévben éves alapon a jó minőségű hitelportfóliónak és a hitelmoratóriumnak köszönhetően.

Főbb sarokszámok

Forrás: MKB Bank

Kiváló tőkemegfelelés

A tőkemegfelelési mutató 17,7 százalékon állt, mely számottevően meghaladja a szabályozói minimumot. A mutató az erősödő hitelezési aktivitás és az átértékelési tartalék tőkehatása mellett is magas szinteken tudott maradni.

Növekvő mérleg

A mérlegfőösszeg 3000 milliárd forint felé emelkedett. A negyedéves bővülés motorja döntően a hitelállomány 4,4 százalékos növekedése volt. A betétállomány pedig a 2020 végi csúcsértéke közelébe került.

Meghosszabbított hitelmoratórium

A részvételi arány nem változott érdemben, továbbra is 53,1 százalék. A moratórium alatt álló hitelek volumene ugyanakkor érdemben csökkent, az év eleje óta több mint 20 százalékkal. Ez alapvetően a vállalati ügyfeleknek köszönhető.

Hitelportfólió

A jó portfólióminőség eredményeként a nem-teljesítő hitelállomány ráta enyhén süllyedt a második negyedévben, 2,37 százalékot tett ki. Ezzel párhuzamosan a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya is 1,2 százalékra mérséklődött.

A fentiekhez hozzájárult a törlesztési moratórium bankszektor szintű kedvező hatása is.

Az ügyfél minősítések felülvizsgálata és a javuló portfólió minőség 0,6 milliárd forint kockázati költség feloldást tett lehetővé a második negyedévben.

Hitelminősítés

A Moody's Investors Service hitelminősítő intézet 2021. július 13-án felminősítette az MKB Bank hosszútávú betétminősítését, melyet Ba1-re változtatott pozitív kilátás mellett.

Vállalati üzletág

A kamatemelési ciklus miatt a fix kamatozású, hosszúlejáratú konstrukciók kerültek az érdeklődés középpontjába.

A bank a piaci súlyát jelentősen meghaladó piacrészt ért el az MFB Pontokon keresztül elérhető mikro- és kisvállalati újraindítási kölcsön folyósításában.

A pandémia harmadik hullámát követő intenzív kilábalás jelentős hitelkeresletet eredményezett: kimagasló piaci részesedést ért el az MKB a folyósítás terén a nem pénzügyi vállalatok hiteleinél.

Az MKB Bank ezenfelül továbbra is aktív résztvevője a Növekedési Kötvényprogramnak.

Retail üzletág

A lakáscélú hitelek és az Otthonfelújítási kamattámogatott kölcsön iránti erős kereslet kedvezően hatott a hitelfolyósításra. Emellett az MNB Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön már április 18-tól elérhető az ügyfelek számára.

A sikeres prémium ügyfél akvizíciós kampány következtében 11,5 százalékkal 9 145-re emelkedett a prémium ügyfelek száma.

Lízing üzletág

Kiemelkedően sikeres volt az első félév a gépjárműfinanszírozási üzletágban. Az első félév rekord összegű új kihelyezéseket hozott.

2021 június végén a jogosult lízingállomány 21 százaléka volt moratórium alatt.

Az „NHP Hajrá!” új szerződéskötési keretének kimerülésével a kkv ügyfélkör esetében is előtérbe került a saját forrású, illetve az egyéb támogatott források igénybevétele.