Az energia és az élelmiszerek tartották kordában az árakat májusban

Elemzések2024. jún. 10.Növekedés.hu

Ma tette közzé a KSH a májusi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év ötödik hónapjában a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek egy hónap alatt, főként a feldolgozott élelmiszereknek és az energiaárak alakulásának betudhatóan. Az éves inflációs ráta így emelkedett: 4,0 százalékra az áprilisi 3,7 százalékról. Ezzel együtt kedvező, hogy tovább lassult a maginfláció: 4,0 százalékos éves szinten állt májusban.

Ami a havi árváltozásokat illeti,

az élelmiszerárak összességében minimálisan emelkedtek áprilishoz viszonyítva, ugyanakkor a „core” élelmiszerek továbbra is csökkenést mutatnak

és főként a szolgáltatásokhoz köthető szegmensek, mint a vendéglátás, büféáruk, házhoz szállítás ára húzta pozitívba az indexet.

Ezzel együtt a szolgáltatások 0,9 százalékos havi árnövekménye még mindig figyelemre méltó, melynek hátterében a bérdinamika mellett ismét a visszatekintő inflációval történő átárazás volt a legfontosabb tényező. Legnagyobb mértékben a járműüzemanyagok és a háztartási energia árcsökkenése húzta le a negatív tartományba a teljes havi árindexet.

A headline index toleranciasáv szélére került májusban, de továbbra is úgy látjuk, hogy az inflációnak a célsávban maradása egyelőre összességében átmeneti jelenség.

A bázishatás májustól kezdődően kevés kivételtől eltekintve meglehetősen kedvezőtlen. Rövid távon a legnagyobb kérdés, hogy a másfél éves recessziós időszak után beinduló gazdaság a második félévben mekkora teret enged a további árkorrekcióknak.

Összességében az év egészében

zömmel 4-5% közötti, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat várunk.

Várakozásunk szerint a dezinflációs folyamat jövőre indulhat újra és a jegybanki célsávba is 2025-ben térhet vissza az infláció.