Európai drogtérkép: Az észtek és a skótok a legrosszabb helyen, a magyarok a tisztábbak között

Elemzések2019. nov 17.Sz.A.

Magyarországon Ausztriához képest ötödannyi a droghoz kapcsolódó halálesetek száma, és hatoda a szabélysértések száma - derül ki a friss Európai Drogjelentésből. Ausztriában háromszoros a kokainfüggők, és tízszeres a heroinfüggők aránya a magyarokhoz képest, nálunk viszont többen fogyasztanak kannabiszt.

Az európai országok közül Észtországban halnak meg a lakosság létszűmához viszonyítva a legtöbben kábítószer túladagolásban az európai unió országai közül. Az illegálisan beszerzett vényköteles gyógyszerek, mint például a fentanil és más ópiátok a halálesetek fő okozói. 

A legfrissebb Európai Kábítószerjelentés, amit az Európai Unió Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) jelentetett meg, kimutatja, hogy Észtországban 130 kábítószer okozta halál jut egymillió 15-64 év közötti lakosra. A svédek és a norvégok állnak mögöttük az európai listán 92 és 74 halálesettel. Az átlagos szám egymillió főre vetítve az unió országaiban 23, az észteknél ez a szám pedig hatszor magasabb.

De Észtország kispályás Skóciához, vagy az USA-hoz képest. Az USA-ban az egymillióra jutó halálozások száma 210, míg a skótoknál ez a szám 218.

kábítószer

A fentanil, ami Észtország fő problémája, egy szintetikus ópiát, amit fájdalomcsillapítóként alkalmaznak, többek között rákban szenvedő betegeknél. A morfiumnál százszor erősebb, míg a karfentanil, a fentanil egy változata, ezerszer erősebb fájdalomcsillapító, mint az ópium - írja a jelentést közlő The Economist. A fentanil olcsóbb, mint a heroin vagy a kokain, így ezekkel összekeverve árulják, ezzel a kábítószerkereskedők nagyobb profitot tudnak termelni.

A drágán hozzáférhető kokaint és heroint helyettesítik a sokkal olcsóbb és könnyebben előállítható fentanillal.

Mivel a fentanil sokkal erősebb is, ezért azok, akik nem tudják, hogy a kokain vagy a heroin, amit fogyasztanak fentanillal van összekeverve, nagyon könnyen túladagolják azt.

A 2012-es csúcs után a halálos túladagolások száma csökkenni kezdett, ez feltehetőleg a naloxon elterjedésének köszönhető. A naloxon egy olyan vegyület, opioid-antagonista, ami visszafordítja a fentanil és más ópiátok hatását. Ennek ellenére 2015 óta a halálesetek száma újra emelkedni kezdett.

Nem tudni, hogy Észtország halálozási aránya miért ennyivel nagyobb az európai átlagnál vagy, hogy Európa északi országait miért érinti jobban, mint a délieket. Észtországban a legalacsonyabb az orvos által felírt ópiátok aránya az OECD országai közül. Spanyolországban például sokkal több ópiátot írnak fel receptre, mégis az északi országokban jóval magasabb a halálozási arány.

Ötödannyi nálunk a túladagolás, mint Ausztriában

A jelentés megvizsgálja a kábítószerek helyzetét az összes európai országban, Norvágiában és Törökországban is. A 18-34 évesek 3,5 százaléka használ marihuánát Magyarországon, míg Ausztriában ez a szám 14,1 százalék. Az MDMA használat nálunk 2,1 százalékos, míg Ausztriában ennek a fele. 

Nálunk a legtöbb függő marihuána miatt (63 százalék), amfetaminok (11 százalék), és 3-3 százalék kokain és heroin, 19 százalék pedig más kábítószerek miatt szorul orvosi segítségre.

Ausztriában a magyarhoz képest feleakkora a marihuana függők aránya, ezzel szemben náluk háromszoros a kokainfüggők, és tízszeres a heroinfüggők aránya.

2006 és 2017 között Magyarországon a túladagolásból származó halálesetek száma erősen ingadozott. 2006-ban 25 halálos eset volt, a következő években lassan emelkedett. 2012-ben felugrott 24-re, 2017-ben a halálos esetek száma 33 volt.

kábítószer

Ausztriában ugyanebben az időszakban egy kisebb megugrás után stabil csökkenés figyelhető meg, viszont sokkal magasabb a bázis. 2006-ban drogtúladagolás miatt 197 halálos esetet regisztráltak, 2009-ben ez a szám 206-ra emelkedett, 2017-ben pedig 154 halálos túladagolás volt, vagyis a magyarhoz képest ötször több.

Magyarországon a kábítószerrel kapcsolatos törvénysértések száma mintegy hétezer, míg Ausztriában ennek hatszorosa. Az öt legnagyobb mennyiségben lefoglalt kábítószer itthon a növényi kannabisz, amfetamin, heroin, kokain volt.

Úgy tűnik, hogy az is a szintetikus kábítószerek előállításának következménye, hogy a metamfetamin használata az Európai Unión belül újabb országokra kezd átterjedni - olvasható a jelentésben. A szintetikus kábítószerek területén világszinten a metamfetamin jelenti a legnagyobb kihívást.

Európában a metamfetamin használata eddig néhány országban koncentrálódott, ahol régóta fennálló problémák tapasztalhatók.

Nagyrészt ma is ez a helyzet, de más stimulánsok széles körű hozzáférhetősége ellenére a szennyvízben lévő szermaradványok elemzése arra utal, hogy ez a kábítószer újabb országokba is kezd átterjedni. A felderített laboratóriumok szintén a termelés bővülésére és EU-n kívüli piacokra szánt termelésre mutatnak.

A kannabisz áll az első helyen

Európában egyébként a kannabisz az egyik legrégebben használt kábítószer. A tiltott kábítószerek közül ezt használják a leggyakrabban: a 15–24 éves korcsoport közel 20%-a vallotta be, hogy az elmúlt évben használt kannabiszt.

Nemzetközi szinten és Európán belül a kannabiszhasználat továbbra is olyan téma, amely a politika és a nyilvánosság részéről komoly érdeklődésre tart számot, mivel az új fejlemények vitát váltanak ki arról, hogy a társadalomnak hogyan kellene kezelnie ezt az anyagot. A kannabisz, a kannabiszkészítmények és a kannabisznövényből származó gyógyszerek terápiás értékéről évek óta zajlik a szakmai vita.

kannabiszhasználat

Néhány országban legalizálták a kannabiszt, ami a költségek és a különböző szabályozási és ellenőrzési lehetőségek mérlegelésére ösztönöz.

Európában a rendőri kapacitások jelentős részét a kannabisz ellenőrzésére fordítják.

A kábítószerhasználók kezelésére szakosodott szolgálatoknál újonnan jelentkező kliensek most a kannabiszt nevezik meg leggyakrabban a segítségkérés okaként. Ez aggasztó, mivel az elmúlt néhány évben az EMCDDA összességében úgy értékelte, hogy a kannabiszra vonatkozó trendek nagyjából változatlanok maradtak.

Most azonban ezt kétségbe vonják az új adatok, amelyek szerint több ország is növekvő használatról számolt be a fiatalabb korcsoportokban. A stimuláns drogok terén továbbra is a kokain vezet az uniós államokban - mutat rá a felmérés.