Ezek a legjobban bekamerázott városok Európában – Budapest a hetedik helyen

Elemzések2019. szept. 19.Növekedés.hu

London az első, Budapest a hetedik helyen áll az európai városokat vizsgáló összehasonlításban. Mutatjuk, hogy hol és mennyi kamera jut ezer lakosra a legújabb statisztikák szerint.

A brit fogyasztóvédelmi oldal, a Comparitech felméréséből az is kiderül, hogy:

  • a nemzetközi listát tekintve a tíz legjobban megfigyelt város közül nyolc Kínában található,
  • az előrejelzések szerint Kínában 2022-re két emberre egy megfigyelő kamera fog jutni,
  • szintén Kínában a kamerák száma 200 millióról 2020-ra 626 millióra emelkedhet,
  • az, hogy több kamera működik egy adott helyen, csak csekély mértékben javítja a biztonsági mutatókat,
  • a bűncselekmény-index 36.75, míg a biztonsági-index 63.25 lett Budapesten. Prágában ez a szám 25.15 és 74.84, Párizsban pedig 51.40 és 48.60 volt.

Az európai listát tekintve az első helyezett London lett, erősen kiugró értékkel: 68 kamera jut ezer emberre.

Összehasonlításképp: a második helyen végzett Berlin esetében 11-gyel számol a lista. Az ezt követő városok esetében pedig mind 10 alatt marad az ezer személyre jutó kamerák száma.

A harmadik helyen Varsó (7) áll, azt követi Bécs (7), Isztambul (7), Madrid (4) majd 3 kamerával hetedikként Budapest, ezután Athén (3) és Párizs (3).

A világranglistát tekintve London csak a hatodik, Berlin pedig a 19. helyen áll.

A világ legszigorúbban megfigyelt városai Kínában találhatók: Csungking vezeti a listát ezer lakosként 168 kamerával.

A nemzetközi listán az első négy helyet kapásból kínai városok foglalják el, az európai és a kínai városokon kívül Atlanta került a 10. helyre, ezt követi a 11. helyen Szingapúr és a 12. helyen Abu Dhabi.

A zárt láncú videó megfigyelő rendszerek, vagyis a CCTV kamerák számos célt szolgálnak, kezdve a bűnmegelőzéstől a forgalom megfigyeléséig, de még azt is ellenőrizhetik, hogy az emberek megfelelő munkakörnyezetben dolgoznak-e.

Bár a videomegfigyelő hálózatok nagyon elterjedtek a nagyvárosokban, de a tervezett szingapúri változat ezekhez képest is egyedi lesz a rendkívül fejlett arcfelismerő képessége miatt.

A rendszer képes lesz rá, hogy a tömegben is felismerjen egy adott arcot, mondjuk bűnözőket, akiket a rendőrség keres. Hasonló jelenleg csak a világ néhány pontján létezik, például Sanghajban vagy Pekingben.

Bár számos országban mind az elrettentés, mind a bűnözés felderítése szempontjából kulcsfontosságúnak bizonyultak ezek a megfigyelő rendszerek, sokan még mindig ellenük vannak: úgy érzik korlátozzák a magánélethez való jogot.