Felminősítette az OTP-t a Moody's

Elemzések2019. júl. 18.Növekedés.hu

Egy kategóriával feljebb emelte az OTP Nyrt. hosszú lejáratú forint betétjeinek besorolását a Moody's hitelminősítő, valamint felminősítette az OTP Jelzálogbankot is.

Tegnapi döntése szerint feljebb sorolta, és Baa2-ről Baa1-es kategóriába tette az OTP Bank hosszú lejáratú forint betéteinek besorolását a Moody's Investors Service. A hitelminősítő egyúttal stabilra változtatta a forint betét besorolásának kilátását, valamint az OTP Jelzálogbankot is felminősítette, Baa2-es kategóriába helyezve. 

A felminősítésre közvetlenül az OTP 500 millió eurós kötvénykibocsátása után került sor - írja a Moody's közleménye.

Mint arról beszámoltunk, a feltörekvő európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán bejelentette, hogy

60 millió euró értékben vásárol az OTP összesen 500 millió eurós kibocsátásából.

A tájékoztatás szerint az OTP Bank az EBRD-befektetést zöld programok, köztük az energiahatékonyság és a megújuló erőforrások területén tervezett befektetések finanszírozására használja, összhangban a gazdaságok "zöld átalakítását" (Green Economy Transition, GET) célzó EBRD-program előírásaival. A GET-stratégia alapján az EBRD 2020-ra éves befektetéseinek 40 százalékát zöld finanszírozásokra fordítja. A 10 éves lejáratú kötvényeket a luxemburgi tőzsdére vezetik be.

Az EBRD közlése szerint az OTP 2006 óta most jelent meg először a nemzetközi piacon benchmark-méretű kibocsátással.