Filmajánló karantén idejére

Elemzések2020. márc. 29.filmajánló

A kijárási korlátozások miatt az emberek túlnyomó része otthon kell üljön a hétvégén. Bizonyára a szokottnál is többen fognak filmet nézni. Összeszedtünk öt produkciót, amivel most érdemes elütni az időt.

Filmajánló: A láthatatlan vendég (2016)

A láthatatlan vendég (2016)

Sokszor még az egészen jó filmekkel is előfordul, hogy 10-20 percet kell várni mire igazán beindulnak és a történetük tényleg érdekes lesz. Ennél a spanyol thrillernél nincs ilyen probléma. Alig hogy elkezdődik máris odaszegezi a nézőt a képernyő elé. A sztori szerint gyilkossággal vádolnak meg egy híres üzletembert. A férfit egy sztárügyvéd próbálja kihúzni a bajból. Ahogy elkezd kibontakozni a sztori egymás után jönnek a váratlan fordulatok. „A láthatatlan vendég” tele van meglepetéssel, a legnagyobbat pedig az író-rendező Oriol Paulo a végére tartogatja.
Részletek IMDB film értékelés: 8.1

Filmajánló: Buster Scruggs balladája (2018)

Buster Scruggs balladája (2018)

A Coen testvérek szeretnek csapongani a műfajok között. Készítettek ők már vígjátékot, komoly drámát és klasszikus westernt is. A Buster Scruggs balladája olyan mintha az összes kedvelt zsánerüket egyetlen alkotásba akarták volna beleszuszakolni. A nézése közben könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy az egyik percben még nevetünk, a következőben viszont már ledöbbenünk vagy a szívünk facsarodik össze. Hat különálló történetből áll ez a vadnyugaton játszódó antológia film, amelyet látni felér egy érzelmi hullámvasúttal.
Részletek IMDB film értékelés: 7.3

Filmajánló: Keresés (2018)

Keresés (2018)

A készítők koncepciója egészen sajátos volt: ugyanis az első perctől az utolsóig csak és kizárólag egy laptop és egy mobiltelefon képernyőjét látjuk. A történet egy apáról szól, aki próbálja felkutatni az elveszett lányát. Ahogy pereg a film a sztori többek közt videóchatek, netes keresések, naptár bejegyzések illetve régi képek segítségével bontakozik ki. Az érdekes elgondolás könnyen félre mehetett volna, de meglepő módon a merész ötletből egy pazar mozi született.
Részletek IMDB film értékelés: 7.6

Filmajánló: Egy veszedelmes viszony

Egy veszedelmes viszony (2012)

Az 5,8 milliós Dánia most már évek óta ontja magából az olyan remekbe szabott filmeket, amelyek igényesség terén néha még Hollywoodot is két vállra tudják fektetni. Ez a skandináv mozi egy történelmi figuráról, bizonyos Johann Friedrich Struensee-ről szól. Egy XVIII. századi orvosról, aki a gyengekezű király oldalán egy kis időre Dánia teljhatalmú uralkodója lett. Ráadásul még a királynő is beleszeretett. Ezt a megtörtént esetet dolgozza fel Nikolaj Arcel alkotása, amely nem csak az emberi drámákkal bánik jól. Ez a film egyben remek korrajz is egy olyan Európáról, amelyet lassan kezdenek átformálni a felvilágosodás tanai.
Részletek IMDB film értékelés: 7.5

Filmajánló: A két pápa

A két pápa (2019)

Az utóbbi időben kicsit kikoptak a mozikból a kamaradrámák. A neves rendezők gyakran panaszkodnak, hogyha nem látványfilmet akarnak készíteni, akkor a nagyvásznon már nincs is helyük és kénytelenek valamelyik videotárnak forgatni. Valahogy így járt Fernando Meirelles is, aki két pápa, a regnáló Benedek és kiszemelt utódja Ferenc beszélgetéseiről készített egy filmet a Netflixre. Elsőre talán mindez nem hangzik túl érdekfeszítőnek, pedig a kiváló forgatókönyvnek és a két színészóriásnak Jonathan Pryce-nak és Anthony Hopkins-nak hála a 120 perces játékidő gyorsan elrepül. A film nagy része puszta fikció. A kitalált diskurzusok főleg az egyház helyzetéről és nehézségeiről szólnak, no meg Ferenc múltjáról. Bár „A két pápa” egyik fő témája a hit, ez a film nem csak a vallásosaknak lehet érdekes.
Részletek IMDB film értékelés: 8.1