Félmillió forintért ehetünk egy menüt a világ legdrágább éttermében

Hírek2019. aug. 10.Növekedés.hu

Világhírű séfek, gasztronómiai csodák: mutatjuk a tíz legdrágább éttermet a világon. A toplista első helyezettje egy ibizai étterem, ahol félmillió forintot is elkérnek egy vacsora-menüért.

10. Per Se, New York City

A Per Se három Michelin-csillagos étterem, amely a manhattani Time Warner Központban helyezkedik el, tulajdonosa pedig Amerika egyik kedvenc séfje, Thomas Keller. A Per Se kilenc fogásos kóstolómenüje (ital nélkül) személyenként 325 dollárba (nagyjából 95 ezer forintba) kerül, de az árat jócskán megdobhatja, ha a vendég a borkülönlegességeket is kipróbálja - a legdrágább termékeket és szolgáltatásokat listázó The Richest magazin szerint.

9. Maison Pic, Franciaország

Anne-Sophie Pic séf egyike a világ hat női szakácsának, akik három Michelin csillagos konyhát vezetnek. Egy laza vacsoráért, amelyet a legjobb francia alapanyagokból állítják össze, 350 dollárt (102 ezer forintot) kérnek.

8. Urasawa, New York City

Az biztos, hogy ide az egyik legnehezebb asztalt foglalni, mert mindössze 10 személyt látnak vendégül. Egy 30 fogásos menüért (ital nélkül) személyenként 395 dollárt (115 ezer forintot) kérnek. Érdekesség, hogy az ételkínálat naponta változik. A japán étterem a hírnevét Hiro Urasawa séfnek köszönheti, akit pedig a legendás Masa Tamayaka séf képzett ki.

7. Restaurant de l’Hotel de Ville, Svájc

Az étterem a néhai séf, Benoît és felesége Brigitte Violier-nek köszönheti a három Michelin-csillagát. A legbőségesebb ételsor tizenegy fogásból áll, az ára 398 dollár (116 ezer forint) és olyan ételkülönlegességet tartalmaz, mint az alpesi kecske. Az ár abban az esetben persze emelkedik, ha egy üveg bort is rendelünk az étterem negyvenoldalas borlapjáról.

6. Guy Savoy, Franciaország

Az árak 295 dollár (85 ezer forint) és 464 dollár (135 ezer forintot) között mozognak a francia étteremben, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Szajnára. Olyan fogásokat kínálnak, mint például a szarvasgombás articsóka leves, megbolondítva egy kis szarvasgombás levelestésztával. Az éttermet az élő legendának tartott Guy Savoy vezeti. 

5. Ithaa Undersea, Maldív-szigetek

 
Az üvegfalú étterem öt méterrel a tengerszint alatt található az Indiai-óceánban. A vendégek 180 fokos kilátást élvezhetnek a korallzátonyokra és a cápákra. A legolcsóbb az ebédmenü 195 dollárért (56 ezer forint), de az ételek ára egészen 430 dollárig (125 ezer forint) terjedhet, az italok nélkül.

4. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Franciaország

Alain Ducasse a világ egyik leghíresebb séfje: bármi, amihez a nevét adja, nem lesz olcsó mulatság. A franciaországi étteremben a vendégek a pazar ételek elfogyasztása mellett a hely kialakításában is gyönyörködhetnek: a mennyezetet gigantikus kristálycsillárok díszítik. A főételek ára 182 dollárig (53 ezer forint) terjed, de az exkluzív menüt már 446 dollártért (130 ezer forint) kínálják.

3. Kitcho Arashiyama Honten, Japán

A Kiotóban található Kitcho Arashiyama Honten három Michelin-csillaggal büszkélkedhet, és a japán konyha legfinomabb ételeit szolgálja fel. Az étterem működéséért Kunio Tokuoka séf a felelős. A menü mindig helyi, szezonális alapanyagokból áll össze, így minden évszakban újra gondolják. Egy étkezés ára egy fő részére 480 dollár (140 ezer forint).

2. Masa, New York City

A Masa Amerika egyik legdrágább étterme. Aki itt szeretne étkezni, jó, ha előre egy hónappal asztalt foglal, ugyanis a hely mindössze 26 ülőhellyel rendelkezik. A letisztult stílusú étteremet az egyszerűség és a tökéletesség határozza meg. Maga Masa Takayama séf készíti az ételeket. Ital nélkül egy menü ára 595 dollár (173 ezer forint).

1. SubliMotion, Ibiza, Spanyolország

A lista első helyezettjénél már el kell gondolkodnunk azon, mennyit lennénk képesek kifizetni egy étkezésért, az ibizai SubliMotion étteremben találhatóak ugyanis a világ legdrágább ételei. A Michelin-csillagos séf, Paco Roncero különlegességeit csak a nyári szezonban kóstolhatjuk meg, az év többi részében a hely zárva tart. A 12 férőhelyes étterem 1761 dollárt (513 ezer forintot) számol fel egy vacsoráért. Ezért az összegért viszont egy valóságos gasztronómiai világ körüli utazásban lehet részünk: a 25 fős személyzetet alkalmazó étterem az egyes fogásoknak megfelelő látványvilágot és hanghatásokat hoz létre.