Folytatódik a kamatemelési ciklus Magyarországon – emelt az MNB

Elemzések2021. okt. 19.Harsányi Péter

Az MNB a korábbi jelzéseinek és a piaci várakozásoknak megfelelően 0,15 százalékponttal megemelte az irányadó rátát. A kamatemelések az idei évben a többi kamatdöntő ülésen is hasonló ütemmel folytatódhatnak. A régióban a felpörgő infláció következtében a román és a lengyel jegybank is szigorított a pénzpolitikán.

A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank 0,15 százalékponttal 1,8 százalékra emelte az alapkamatot a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamatlábat 0,85 százalékra, az egynapos hitelkamatlábat 2,75 százalékra emelte a Monetáris Tanács. Az egyhetes fedezett hitel kamata 2,75 százalékra emelkedett.

Infláció

Az újabb szigorításra az infláció és az inflációs várakozások mérséklése érdekében van szükség. Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedtek a felfelé mutató inflációs kockázatok.

A kínálati sokkok korát éljük: az ellátási láncok akadoznak, a tengeri szállítási költségek valósággal felrobbantak, miközben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt világpiaci jelenség a magasabb élelmiszerinfláció. Emellett a nyersanyagárak és energiaárak is meredeken emelkednek egész Európában.

A koronavírus esetleges újabb hullámai ezzel szemben továbbra is lefelé mutató kockázatként vannak jelen.

Egyszeri tételek

Jelen van számos egyszeri inflációt emelő tényező is, amelyek kifutásával, a jegybanki szigorítási ciklussal összhangban a jövő év második felére újra visszatér 3 százalék közelébe a fogyasztói árindex.

Ilyen egyszeri tényező a dohánytermékek megemelt adója, illetve a kőolaj egy évvel ezelőtti rendkívül alacsony bázisa. Ezenfelül a koronavírus utáni gyors újranyitás következtében a kapacitáshiánnyal küszködő vendéglátó ágazatra egy jelentős elhalasztott kereslet zúdult rá, aminek fényében a vendéglátósok kénytelenek voltak béreket és végeredményben árakat emelni.

Régiós kitekintő

Fontos látni, hogy a magasabb infláció nem csak magyar jelenség. Szeptemberben például Romániában 6,3 százalékra, Lengyelországban pedig 5,8 százalékra emelkedett az infláció. Mindkét szám meghaladja a magyar fogyasztói árindexet.

Infláció éves alapú változása a régióban, szeptember, százalék

Forrás: Bloomberg, KSH, növekedés.hu

A magasabb árszínvonal hatására a román és a lengyel központi bank is kamatot emelt, illetőleg jó eséllyel a későbbiekben is szigorít még a monetáris kondíciókon.

Ezzel párhuzamosan például az Egyesült Államokban is 13 éves csúcsra, avagy 5,4 százalékra emelkedett a pénzromlás üteme. Ennek fényében hamarosan a világ legnagyobb gazdaságának a jegybankja is szigorítási ciklusba kezdhet.

Mi várható?

Az MNB várhatóan novemberben és decemberben is 0,15-0,15 százalékponttal szigoríthat, így az év végére 2,1 százalékra emelkedhet az irányadó ráta hazánkban

A jövő évi kamatpályára vonatkozóan a decemberi inflációs jelentésben adhat támpontot az MNB.

A felfelé mutató inflációs kockázatok és a magas szinten tartózkodó inflációs várakozások miatt azonban reális az esélye, hogy 2022 első negyedévében is folytatódhatnak a kamatemelések.

A kötvényvásárlások mértékét szeptemberben havi 40 milliárd forintra mérsékelte az MNB a korábbi havi 50 milliárdról. E téren némi szűkítésre talán még lehet tér, azonban a globális kötvénypiaci hozamok esetleges megemelkedésével megnőhet a piaci turbulencia.

A német-magyar kötvények hozamfelárának szűken tartása végett vélhetően még jó ideig fenntartja, illetve rugalmasan alakítja az MNB a havi kötvényvásárlásait.