Fontos adatok a héten

Elemzések2019. aug. 11.Növekedés.hu

Kiderül, hogyan teljesített a magyar gazdaság a második negyedévben

  • Hétfőn ismerhetjük meg az építőipari szektor júniusi teljesítményét

Az augusztus 12-i héten friss, júniusi építőipari adatokat publikál a KSH. A magas bázis ellenére rendkívül erősen indult a 2019-es év az építőiparban, 2019 első öt hónapjának mindegyikében növekedést tudott felmutatni az ágazat. 2019 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 26,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építőipar termelési értéke 55%-kal nőtt 2019 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az építőiparon belül mind az épületek, mind pedig az egyéb építmények alágazatok kibocsátása növekedni tudott.

Az ágazat idei évben eddig tapasztalt kiemelkedő teljesítménye várakozásunk szerint érdemben lassulhat 2019 végére vagy 2020 elejére. Ez a dinamika tetten érhető az építőipari szerződésállomány változásában, amely 2018 végétől csökkenésnek indult és 8,1%-kal volt alacsonyabb május végén az egy évvel korábbi értékhez képest. 2019 eleje óta az ágazat bizalmi indikátora is csökkenni kezdett, ami szintén az ágazat romló kilátásait vetíti előre. 

A szerződésállomány alakulásában eltérő tendencia figyelhető meg az egyes alágazatokban. Míg az épületek alágazat esetében a szerződésállomány értékének és volumenének növekedése tapasztalható, addig az egyéb építmények alágazat szerződésállománya 2018 december óta csökken és ez lehúzza a teljes ágazatra vonatkozó számokat. A csökkenés az EU-s támogatási ciklus végével hozható összefüggésbe.


  • Szerdán érkeznek a második negyedéves GDP-adatok idehaza

Várakozásunk szerint a második negyedévben 4,7%-kal növekedhetett a magyar gazdaság 2018. azonos időszakához képest, melyhez az ipar, az építőipar és a szolgáltatási szektor pozitívan, míg a mezőgazdaság negatívan járulhatott hozzá. A szektorok közül a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb a növekedés tekintetében. Az idei év egészét tekintve még kimagasló, 4,6%-os növekedéssel számolunk, amelyet leginkább az EU-s források elköltésének idei felfutása eredményez. Azonban az ezt követő évben már 2,9%-ra mérséklődhet a hazai gazdaság növekedése, amely leginkább a beruházások bővülésének várható lassulása magyaráz. Ezek alapján a hazai üzleti ciklus 2019-ben a csúcsra érhet és 2020-tól már lefordulás várható.


  • Augusztus 16-án, pénteken két hitelminősítő is értékelheti hazánkat

2019 elején a tavaly megfogalmazott várakozásunkkal összhangban két nemzetközi hitelminősítő is felminősítette hazánkat. Idén február 15-én az S&P Global Ratings, február 22-én pedig a Fitch Ratings BBB- szintről BBB szintre javította Magyarország szuverén adóskockázati besorolását (mindkettő befektetésre ajánlott kategória), a besoroláshoz kapcsolódó kilátás mindkét esetben stabil. Az S&P és a Fitch következő felülvizsgálata augusztus 16-án, pénteken esedékes, amikor véleményt mondhatnak a hazai gazdasági folyamatokról.

Az S&P a februári felminősítést követően kiadott közleményében külön kiemelte a hat éve folyamatosan tartó, erős gazdasági növekedést, valamint a GDP-arányos államadósság és teljes külső adósság további csökkenését; ez utóbbiakat a Fitch is hangsúlyozta idei első felülvizsgálata során. A februári hitelminősítői véleményeket követő időszakban megjelent hazai makroadatok továbbra is a hazai gazdaság kedvező képét tükrözik. Az idei első negyedévben 5,3%-kal emelkedett a hazai GDP a 2018-as év azonos időszakához képest a 2018. negyedik negyedéves 5,1%-os bővülést követően (kiigazítatlan adatok). Továbbá az első negyedév végére 70,1%-ra mérséklődött az államháztartás maastrichti, GDP-arányos adóssága a tavaly év végi 70,8%-ról.

Várakozásunk szerint 2019-ben vagy 2020 elején sor kerülhet a hitelminősítői kilátások stabilról pozitívra történő módosítására az S&P és a Fitch esetében; ennek fényében már az augusztus 16-i döntések alkalmával is pozitívra változtathatja a két hitelminősítő a jelenlegi besoroláshoz tartozó kilátást. A kedvező makrogazdasági folyamatok fennmaradása esetén a pozitív kilátás bejelentését követően pedig általában 1-2 éven belül lehet számítani újabb felminősítésre. 

MKB Elemzési Központ


További elemzések itt érhetőek el