Gazdasági visszaesés jöhet Európa-szerte

Elemzések2022. júl. 13.HP

Az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben technikai recesszióba süllyedhet. Az eurózónában is 40 százalékos eséllyel enyhébb recesszió alakulhat ki. Hazánkban is mélyen negatív lehet a gazdasági teljesítmény a negyedik negyedévben – mutattak a rá a Raiffeisen Bank elemzői. Az infláció 14 százalék körül tetőzhet szeptemberben Magyarországon. Az MNB további 2 százalékpontos kamatemelést hajthat még végre.

A Raiffeisen Bank elemzői negyedéves sajtótájékoztatót tartottak a hazai és nemzetközi gazdasági és inflációs kilátásokról.

Blahó Levente elmondta, az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben technikai recesszióba süllyedhet az első negyedéves enyhe csökkenés után. A második negyedévben is 1-1,5 százalékos GDP visszaesés jöhet.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ténylegesen recesszióban lenne az amerikai gazdaság. A foglalkoztatottsági, ipari termelési és fogyasztási adatok alapján nincs visszaesés az USA-ban.

Továbbra is aktív a munkaerő felvétele az Egyesült Államokban. Minden egyes munkanélküli két meghirdetett állás közül választhat.

Emellett 40 éve nem látott mértékben nőnek a bérek, ami szintén erősíti a fogyasztást.

Infláció

Az energia és élelmiszerinfláció továbbra is magas szinteken tartózkodik az USA-ban. A szolgáltatások és a lakhatási költségek, bérleti díjak szintén erőteljesen emelkednek.

Ennek fényében a Fed a következő kamatdöntő ülésén ismét 0,75 százalékponttal kamatot emelhet.

Az idén 3,5 százalékon tetőzhet az irányadó kamatláb az Egyesült Államokban.

A piac 2023 második félévétől pedig már kamatcsökkentést kezdett árazni, mivel a korábbi szigorítások jelentősen lassíthatják a növekedést és az inflációt.

Olajpiac

Az OPEC országok érdemi kapacitásbővítésére rövidtávon nincs lehetőség Blahó Levente szerint.

Kína folytatódó nulla-covid politikája azonban segítheti mérsékelni a globális olajkeresletet, ami az olajárak csökkenését okozhatja.

A háborús felár viszont továbbra is jelentős az olajárakban. Ennek a kiárazódása nem várható az idei évben.

Eurózóna

Pálffy Gergely rámutatott, egyre magasabb egy enyhébb recesszió kialakulásának esélye az eurózónában. A modellszámítások alapján 40 százalék körüli a recesszió valószínűsége.

Ha ugyanis energiaválság alakulna ki és még szélesebb körben csökkenne a termelés, az számottevően rontaná a gazdasági teljesítményt.

A pandémia idején erőteljes szociális hálót építettek ki, aminek következtében erős maradt a lakossági fogyasztás. Az átlagbérek is jellemzően lendületesen emelkednek.

Az idén az alapforgatókönyv szerint 2-3 százalék körüli GDP növekedés várható az eurózónában. Az év elején ugyanakkor még 4 százalék feletti növekedéssel számolt a piac. Az infláció 7,5 százalék lehet 2022 során átlagosan.

Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank (EKB) legalább 1-2 negyedéves lemaradásban van a kamatemelésekkel. Emiatt az EKB hitelessége jelentősen romlott.

Várhatóan júliusban 0,25 százalékponttal emelhet az EKB. Ezt szeptemberben 0,5 százalékos kamatemelés követheti. A későbbiekben további emelések jönnek az inflációs kép tükrében.

A legnagyobb kockázat a térség töredezettsége és a periférikus országok nehezebb helyzete. Júliusban emiatt pénzügyi mentőcsomagot jelenthet be az EKB, amely elsősorban a mediterrán országokat segíti majd.

Magyar gazdaság

Török Zoltán rámutatott, jelenleg megmondhatatlan, hogy mennyire lesz súlyos az energiaválság Európában, de fel kell készülnünk rossz és még rosszabb forgatókönyvekre.

Energiaszűkösség alakulhat ki Magyarországon a vállalati nagyfogyasztók körében. A vegyipar, fémipar különösen érintett lehet. Emiatt gyors fordulat következhet be a GDP számainkban.

A második negyedévben 5,5 százalékos éves alapú GDP növekedés valósulhatott meg.

A negyedik negyedévben azonban már mélyen negatív lesz a gazdasági teljesítményünk a Raiffeisen Bank várakozásai szerint.

A külső kereslet megtorpan és visszaesik, hiszen egész Európa bajban van. Másik probléma, hogy nagyon magas az infláció, ami még tovább emelkedik. Ez a lakossági fogyasztás mérséklődéséhez fog vezetni.

A munkaerőpiacon jelenleg munkaerőhiány van. Két-három év távlatában ugyanakkor munkahelyhiány léphet fel. Ez a munkanélküliség emelkedéséhez vezethet. A feldolgozóipari ágazatok, az építőipar és az idegenforgalom, vendéglátás területek esetében lesz a legnehezebb a helyzet.

A megemelkedett hitelkamatok miatt ráadásul nagyon jelentős lassulás jön a hitelezésben. Ez a beruházások visszaeséséhez vezet akár még az év vége előtt.

Infláció

A jelenleg ismert árstop intézkedések velünk maradhatnak. Még így is 14 százalék körül tetőzhet szeptemberben az infláció. Ez az előrejelzés tükrözi a forint további várható gyengülését is – fejtette ki Török Zoltán.

Forint

Ameddig a kockázatvállalási hajlandóság alacsony, amíg tart a háború, hatályban vannak a kereskedelmi szankciók, addig a forint is nyomás alatt marad.

A folyó fizetési mérleg drámai romlása szintén negatívan hat a forintra. Az egyenleg 10 milliárd euró feletti hiányt mutathat.

Mindeközben az idei 4,9 százalékos költségvetési hiánycél nem túl ambiciózus – világított rá Török Zoltán.

Magyarország energiafüggősége ráadásul nagyon magas, az egyik legmagasabb az unióban. Ez szintén növeli hazánk sérülékenységét és gyengíti a forintot.

Az uniós megállapodás körüli bizonytalanság szintén nyomás alatt tartja a hazai fizetőeszközt.

MNB

Az MNB további 2 százalékpontos kamatemelést hajthat végre és az év vége előtt megállhat a kamatemelésekkel, amikor is már túljutunk az infláció csúcspontján. A magasabb hazai kamatkörnyezet alapvetően növeli a forint vonzerejét.