Grafikon: a hazai szegények kevésbé járnak rosszul az energiakrízissel, mint a többi európai?

Elemzések2022. aug. 26.D.J.

A Nemzetközi Valutaalap adatiból világosan látszik, hogy a rezsicsökkentés korábban egészen sajátos helyzetet idézett elő Magyarországon.

Az energiakrízis komoly repedéseket okoz a világgazdaság tartóoszlopain. A válságot azonban az egyes európai országok egészen másként élik meg - mutat rá egy elemzés, melyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tett közzé a blogfelületén.

A szervezetnél annak néztek utána, hogy a növekvő energia-árak mennyire terhelik le a háztartásoknál a legszegényebb és a leggazdagabb 20 százaléknak a megélhetési költségeit.

Az elemzés alapján Észtországban és az Egyesült Királyságban különösen nagy a baj, mivel az alsó rétegek havi büdzséjében a rezsiszámlák kétszer akkora léptékben nőnek, mint a gazdagoknál. 

A Valutaalap elemzői szerint fontos, hogy a kormányok támogassák az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat.

Hogy mennyit kóstálna a legszegényebbeknél a növekvő energiaárak kompenzálása? Az IMF szerint mindez úgy a GDP-k 0,4 százalékával már megoldható.

Mivel a becslések még azelőtt készültek, hogy Magyarországon bejelentették volna a rezsicsökkentés módosítását, hazánk az egyetlen olyan ország lett, ahol az IMF számai alapján a szegények nem járnak rosszabbul, mint a gazdagok. Ezek a számok változni fognak a következő hónapokban, 

viszont arra a grafikon egyértelműen rávilágít, hogy korábban a rezsicsökkentés egészen sajátos helyzetet idézett elő Magyarországon.

Megélhetési költségek becsült növekedése az energiaárak emelkedése miatt a szegény és a gazdag háztartásoknál

(Piros pont: a háztartások legszegényebb 20 százaléka; Kék pont: a háztartások leggazdagabb 20 százaléka)

Megélhetési költségek becsült növekedése az energiaárak emelkedése miatt a szegény és a gazdag háztartásoknál

Forrás: IMF