Ázsia kisegítette Moszkvát: napi egymilliárd dollár jöhet be az energiaexportból

Hírek2022. aug. 18.Sz.A.

Idén már 38 százalékkal nőttek Oroszország energiaexportból származó bevételei, főleg az ázsiai országok vásárlásai és a magas energiaárak miatt. Oroszországban a JP Morgan bankház szerint mindössze 3,5 százalék lehet idén a gazdasági visszaesés az eredetileg jósolt 10 százalék helyett.

A földgázból és olajból származó exportbevételeit idén 38 százalékkal növelte Oroszország 2021-hez képest - az orosz gazdasági minisztérium összegzése szerint.
Idén majdnem összesen 337 milliárd dollár energiaexport-bevételre számít az orosz költségvetés annak ellenére, hogy a gázexport mennyisége csökken, a tavalyi 186 milliárd köbméter helyett idén 170 milliárd köbméter lehet. 
A nemzetközi energiaárak azonban nagy mértékben emelkedtek, gyakorlatilag megduplázódtak, ráadásul az ázsiai országok - elsősorban India és Kína - kereslete is jelentősen nőtt, ezért az orosz bevételek is nőttek. Az ázsiai kereslet tehát kipótolta a nyugati szankciók által okozott kiesés zömét.
A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint jövőre jelentős mértékben, 256 milliárd dollárra csökkenhet a szénhidrogének exportjából származó bevétel, de ez még mindig jóval magasabb a tavalyi 244 milliárd dolláros értéknél.
A magas energiabevételek miatt idén az első félévben az orosz gazdaság mindössze 4 százalékkal esett vissza, ami az előzetes 8-10 százalékos recessziót jelző becslésekhez képest sokkal kisebb.
A nyugati szankciók az orosz autógyártást érintették a leginkább - elsősorban a nagy nyugati autógyárak kivonulása és az alkatrész utánpótlás problémái miatt.
Mivel az orosz gazdaság a vártnál jobban reagált a szankciókra, a JP Morgan amerikai bankház előrejelzése szerint lehet, hogy csak 3,5 százalékos recesszióval kell számolni idén az orosz gazdaságban - írja a Reutersre hivatkozva az Il Fatto Quotidiano olasz lap.
Az orosz jegybank előrejelzése szerint idén éves szinten 4-6 százalék lehet a gazdasági teljesítmény zsugorodása,míg a Nemzetközi Valutaalap ennél nagyobb mértékű, 6 százalék körüli visszaeséssel számolt a július végén kiadott előrejelzésében.
Jövőre további 3,5 százalékos recesszióra lehet számítani az IMF becslése szerint.
A háború előtt kiadott, téli elemzése szerint a valutaalap szerint idén 4,5 százalékkal bővült volna az orosz GDP.