Gumi van az ételeinkben

Elemzések2019. nov. 27.D.J.

Húsokban, lekvárokban és a jégkrémekben is lehet guargumi. Bár a híre rossz, valójában teljesen ártalmatlan adalékanyag.

A guargumi a vegyületek svájci bicskája. Amerikában az első világháború előtt még csak zöld trágyaként alkalmazták, de az évek során lassan kiderült, hogy a textil-, a papír- és az élelmiszeriparban is lehet használni. Van ugyanis egy roppant előnyös tulajdonsága: meg tudja kötni a vizet. A kekszeknél és a süteményeknél segít, hogy megtartsák a nedvességtartalmukat, az üdítőknél állagjavításra használják, a jégkrémekbe pedig azért tesznek belőle, hogy a fagyasztás ne károsítsa őket.

Mindezek mellett a gyártók például tejtermékekbe, zacskós levesekbe, lekvárokba, öntetekbe és húskészítményekbe is szoktak guargumit tenni. Mivel segít a jóllakottság érzet kialakításában gyakran még fogyókúrás termékekbe is raknak belőle.

Az összetevők listáján nem mindig könnyű kiszúrni. Van, hogy csak E 412 néven hivatkoznak rá. Az E-vel kezdődő összetevők mögött persze sokan mesterséges adalékanyagokat sejtenek, itt azonban erről szó sincs. A guargumi egy trópusi növényből származik: a csomósbab magjából vonják ki őrléssel és külsőre fehér színű pornak tűnik.

Mivel az árucikkeket védi a kiszáradástól, a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, például az arckrémek készítésénél. Bár mára jó pár élelmiszeripari üzemben szinte nélkülözhetetlen összetevővé vált, a fogyasztását mégis sokan kifejezetten kerülik. 

Indiai botrány

A rossz hírét a guargumi igazán egy 2007-es esetnek köszönheti. Ehhez tudni kell, hogy ezt a vegyületet többnyire Indiában állítják elő. Az ázsiai ország felel a guargumi gyártás 80 százalékáért.

Az egyik nagy exportőr az India Glycols 12 éve nem ellenőrizte megfelelően a feldolgozást. Emiatt a növényvédő-szerekből a náluk készült guargumiba az egészségre is káros dioxin került. A fertőzött áruk több európai országot, így hazánkat is elérték. A hatóságok akkor fel is hívták rá a figyelmet, hogy egy ideig mindenki kerülje a guargumit tartalmazó élelmiszereket.

Voltak olyan becslések, amelyek szerint a mérgező árucikkek akár kétszázezer céghez is eljuthattak. Az esetnek végül nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Egyetlen olyan dokumentált eset se volt, amikor itthon valaki rosszul lett a "vízkötő adaléktól", viszont sokan elkezdtek rettegni az egyébként ártalmatlan vegyülettől. Kikerülni azonban egyre nehezebb. A felhasználás mértéke ugyanis folyamatosan nő a világon. Tavaly 1,5 millió tonna guargumit állítottak elő, de ez a mutató 2022-re a 2,1 millió tonnát is elérheti.