Átírják a Wikipediát: Harc a kommunikációért

Elemzések2019. nov. 14.Növekedés.hu

A pekingi vezetés tudatos kommunikációs stratégia mentén írja át a netes lexikonban a számára érzékeny szócikkeket.

„Kérdezzük meg” a Google-t: „what is Taiwan?” (mi Tajvan?). A válasz a Wikipédia szerint: „a state in East Asia” (egy állam Kelet-Ázsiában). Pár hete azonban könnyen belefuthattunk egy másik válaszba is: „a Kínai Népköztársaság egyik tartománya”. A szabadon szerkeszthető netes enciklopédia szócikkét gyorsan korrigálták, ám később ismét megjelent a Tajvant Kína egyik tartományának tituláló szócikk. Előfordult az is, hogy a bejegyzés egy napon belül többször is változott - írja a BBC 

Gyorsan kiderült, hogy a kínai és a tajvani hackerek újabb összecsapásáról van szó.

„Őrült év az idei, egy csomó tajvani wiki-szócikket megtámadtak”

- mondta Jamie Lin, a Wikimedia Taiwan igazgatóságának tagja. Kínai szempontból persze ez nem támadás, hanem korrekció, Peking ugyanis továbbra sem ismeri el a szigetországot önálló államként, azt Kína egyik tartományaként kezelné. 

A magyar wikipédia szócikk szerint a sziget holland gyarmat volt, majd a 17. században kínai befolyás alá került. Később, a 19. században, az első kínai-japán háborút követően a japánok ellenőrizték, majd a második világháború után, Japán kapitulációját követően a Kínai Köztársaság vette át a hatalmat. A kínai polgárháború után, 1949-ben a Kuomintang ide menekítette kormányát. Csaknem negyven évig egypártrendszer keretében irányították a szigetet, az első szabad választást 1996-ban tartották. 

A Tajvan körüli szerkesztő-háború azonban csak az egyik a számos konfliktus közül.

A hongkongi tüntetések wikipédia oldala volt, hogy egy nap alatt 65-ször változott.

A vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetekről hol az jelenik meg angolul, hogy „Kelet-Ázsiai szigetek”, hol pedig mandarin nyelven az, hogy „Kína belső területe”. Hasonló a helyzet az 1989-es Tienanmen téri vérengzés oldalával, amelyet időről időre a kínai netkatonák mandarin nyelven átneveznek „június 4-i incidens”-re. Angolul a Dalai láma „tibeti menekült”. Mandarinul „kínai száműzött”.

A BBC felmérése szerint 22 politikailag érzékeny wiki-szócikkben összesen 1600 politikailag motivált változtatás történt. Bizonyíték ugyan a wikipédia természeténél fogva nincs rá, de feltételezhető, hogy a kínai hatóságok beleálltak az ügybe és tudatosan „korrigálják” a nekik nem tetsző szövegeket. Egy pekingi tanulmány szerint

„a külföldi média befolyásának betudhatóan a wiki-bejegyzések nagy számban tartalmaznak előítéletes állításokat a kínai kormánnyal szemben”

A feltehetően pártutasításra készült elemzés kijelenti, hogy „célzott külső kommunikációs stratégiát kell kialakítani”, amelyben előtérbe kell helyezni a „befolyásos” szerkesztőket a wiki platformjain.