Hat meglepő tény Oroszországról

Elemzések2019. nov. 13.D.J.

Náluk a vodkafogyasztás még a lakosságszámnál is gyorsabban csökken. A Business Insider összeállítása alapján sorra vettünk néhány kevésbé ismert tényt a világ legnagyobb országáról.

1. Ebben az évtizedben a rubel elvesztette az értéke felét

Az orosz valuta 2014-ben szakadt be, amikor az országban kiütött egy három évig tartó pénzügyi krízis, részben az olajárak zuhanása, részben pedig a gazdasági szankciók miatt. 2014-ben 33 rubel volt egy dollár, tavaly azonban már 69 magasságában is megfordult az árfolyam.

2. A lakosságszám majdnem 700-zal csökken naponta

Az Eurasia Daily Monitor adatai szerint Oroszország népessége átlagosan 250 ezerrel csökken évente. Néhány városban, például Murmanszkban a Szovjetunió összeomlása óta 30 százalékkal apadt a lakosságszám. Putyin egy népesedési programmal fordítaná meg a negatív trendet.

3. Több mint negyedmilliárd dollárt fektettek a zimbabwei gyémántiparba

Akárcsak Kína, Oroszország is igyekszik megerősödni Afrikában. Persze nincsenek könnyű helyzetben, hisz a nyugat-európai országokkal szemben még viszonylag új szereplőnek számítanak a fekete kontinensen. A befektetések léptékében pedig Kínát nem tudják túllicitálni. Afrikában főleg a természeti erőforrásaikra és a hadiiparukra támaszkodva kezdtek el erősödni. Az egyik kiemelt célpontnak Zimbabwe számít.

4. A vodkafogyasztás az elmúlt 20 évben több mint a felére esett vissza

A világ legnagyobb országában az utóbbi időben elkezdett nőni a pezsgő népszerűsége, részben épp a „nemzeti ital”, a vodka kárára. Míg az ezredforduló idején az oroszok 567 millió gallon vodkát fogyasztottak el évente, addig az utóbbi időben ez a szám 260 millió gallon alá esett. A városok láthatóan elkezdtek nyugatiasodni. Ezért a bor és a sör Oroszországban is egyre jobban fogy.

5. Az orosz bútorpiac 20 százaléka az IKEA kezében van

A svéd üzletlánc 2000-ben nyitotta meg az első boltját az országban. Hamarosan a moszkvai lett a vállalat egyik legsikeresebb áruháza. Azóta 13 új üzletet nyitottak Oroszországban;  ma már a helyi bútorpiac ötödét az IKEA uralja.

6. Oroszországban több mint 70 dollár milliárdos él

Moszkvát gyakran emlegetik a milliárdosok városaként. Nem véletlen: a fővárosban több szupergazdag él, mint Los Angelesben vagy Pekingben. A pénzemberek nagyrészt a Szovjetunió összeomlása után, a 90-es években tettek szert a vagyonukra. Az orosz milliárdosok a pénzük egy részét szívesen forgatják meg nyugaton: Mikhail Prokhorov például Amerikában először felvásárolta, majd 2,3 milliárd dollárért eladta az egyik NBA-csapatot, a Brooklyn Nets-et.