Hatalmas az infláció Magyarországon – óriásit drágultak ezek a termékek

Elemzések2022. ápr. 8.Harsányi Péter

A várakozásoknál kisebb mértékben, 8,5 százalékkal nőttek a hazai fogyasztói árak márciusban. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Márciusban hatalmasat ugrott az infláció Európában is. Az eurózónában 7,5 százalékra gyorsult a pénzromlás üteme. Az uniós rangsorban a középmezőnybe csúszott vissza hazánk az árstop intézkedéseknek köszönhetően, melyek márciusban is 4 százalékponttal mérsékelhették az inflációt. A kilátások azonban rendkívül kedvezőtlenek. A háború, a magasabb energiaárak és a szankciók miatt további jelentős élelmiszeráremelkedés következhet egész Európában.

2022 márciusban a fogyasztói árak 8,5 százalékkal emelkedtek éves alapon. Utoljára 2007. júniusban volt ilyen magas az infláció. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

A ciklikus termékek árváltozását kiszűrő maginflációs mutató 9,1 százalékos éves alapú növekedést mutat márciusban.

Háború

Az orosz-ukrán háború és a nemzetközi szankciós politikák miatt jelentős inflációs sokk éri egész Európát. A kőolajárak egy év alatt lényegében megduplázódtak, illetve a nemzetközi gázárak hatszor-nyolcszor magasabbak, mint egy éve.

Európa-szerte az infláció fele gyakorlatilag a megugró energiaárakra vezethető vissza.

Az idő előrehaladtával a magasabb energiaárak és üzemanyagárak kezdenek egyre jobban átszivárogni a szolgáltatások és az élelmiszerek árába, de az iparcikkek drágulási üteme is lényegesen magasabb a megszokottól.

A háború új szintre emelte az inflációt, amely a koronavírus utáni kereslet-kínálati sokkok és az ellátási láncok szétesése miatt amúgy is lendületesen emelkedett.

Mi mennyivel drágult?

Egy év alatt az alábbiak szerint változott a felsorolt termékkategóriák ára a KSH adatai alapján

Forrás: KSH

Régiós kitekintő

Azt, hogy az infláció nemzetközi jelenség, jól mutatja, hogy márciusban 7,5 százalékra emelkedett az euróövezetben a fogyasztói árindex.

A pénzromlás üteme Litvániában és Észtországban 15 százalék közelébe ugrott. Hollandiában és Lettországban 12 százalék körüli az infláció, de Lengyelországban is 11 százalékos az árdinamika. Magyarország ebben a rangsorban a középmezőnyben helyezkedik el.

Infláció éves alakulása, uniós országok, március, százalék

Forrás: eurostat, Bloomberg, KSH

A fenti rangsor még nem teljes. Több régiós ország csak napok múlva teszi közzé az inflációs számait.

Árstop

A jelenlegi környezetben nagyon felértékelődnek az árstop intézkedések, melyek együttesen 4 százalékponttal mérséklik a fogyasztói árindexet.

Ez azt jelenti, hogy az árstop-ok nélkül másfélszer nagyobb lenne az infláció Magyarországon. A rögzített rezsiárak, azaz a rögzített gázárak, áramárak és távfűtési díjak 2 százalékponttal mérséklik a fogyasztói árindexet.

Az üzemanyagárstop és az élelmiszerárstop intézkedések pedig további egy-egy százalékponttal szorítják le az inflációt.

Pénzpolitika

A jelenlegi inflációnak megközelítőleg háromnegyede olyan külső sokkokra vezethető vissza, amelyre a monetáris politika nem tud érdemben hatni.

A jegybank ezzel együtt folytathatja a kamatemelési ciklust a forint erősítése és az inflációs várakozások leszorítása céljából.

Az inflációs várakozások ugyanis az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedtek, melyeket később sokkal költségesebb lenne mérsékelni. Ezért is kezdett az MNB lendületes kamatemelési ciklusba.

A növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok szerint az egyhetes betéti kamat 7 százalék körül tetőzhet a nyári hónapokban.

EKB

Az Európai Központi Bankon is egyre nagyobb a nyomás, hogy kamatemelési ciklust indítson. Emiatt több piaci szereplő öt-hat 0,1 százalékpontos kamatemelést vizionál az eurózónában.

Az viszont még nyitott kérdés, hogy az Európai Központi Bank miként fog leszorítani 7,5 százalékos inflációt néhány 0,1 százalékpontos kamatemeléssel.

Mi várható?

Az MNB friss, márciusi előrejelzései alapján 7,5-9,8 százalék között alakulhat Magyarországon a fogyasztói árindex az idei év egészében átlagosan. A kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak.

Ha az Európai Unió szankcionálja az orosz energiaszektort, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek az inflációra nézve.

Élelmiszerinfláció

Az orosz-ukrán háború miatt jelentős zavarok alakultak ki a mezőgazdasági termékek kereskedelmében.

Oroszország és Ukrajna együttesen felelős a globális búzakereskedelem több mint negyedéért, illetve a globális kukoricakereskedelem egyötödéért.

Oroszország továbbá a második legnagyobb napraforgóolaj-exportáló ország a világon. Emellett a Oroszországhoz köthető a globális műtrágyaexport egyötöde.

Az akadozó kereskedelem, a magasabb energiaárak, illetve a szankciók és válaszszankciók következtében további jelentős élelmiszeráremelkedés előtt állunk. A folyamat kezd egyre jobban begyűrűzni.

Németországban az élelmiszer-kereskedelmi láncok 20 és 50 százalék között áremelésről döntöttek több termék esetében a Reuters hírügynökség tájékoztatása alapján.

Ráadásul az Egyesült Államokban több száz éve nem látott szárazság jöhet, ami szintén feltornázhatja a mezőgazdasági termékek világpiaci árát.

Az Egyesült Királyságban pedig bizonyos esetekben élelmiszerhiány is kialakulhat, miután a gazdák profitmarzsa összeomlott a jelenlegi költségek mellett, így nem éri meg termeszteniük.

Gyakorlatilag minden tényező az élelmiszerárak további lendületes emelkedését vetíti előre. Magyarország kis nyitott gazdaság, így a kedvezőtlen nemzetközi tendenciák idővel hazánkba is begyűrűznek.