Havi 3,3 milliárd forint most a legmagasabb vezérigazgatói fizetés

Elemzések2019. szept. 26.Sz.A.

A Discovery, a Linde, és a Disney vezérigazgatói keresnek a legjobban a S&P 500 nagyvállalatainak vezetői közül. A legtöbb vezérigazgatói fizetés tavaly megközelítette a 130 millió dollárt, ami havi szinten több mint 3 milliárd forintot tesz ki. Az Alphabet és a Twitter vezetői jelképes egy dollárral is beérték. Ám több helyen is jellemző, hogy a cég teljesítményétől teljesen elszakadt a vezérigazgatók magas – az átlagos fizetés akár ezerszeresét kitevő – juttatása.

A világ számos országában hatalmas titok övezi a nemzetközi nagyvállalatok vezetőinek jövedelmét, mert az évi néhány tízezer dollárt keresők tömegeit irritálja a sok esetben tízmillió dollárnál is magasabb vezérigazgatói jövedelem. Nem is lehet ezen csodálkozni, hiszen ha utánaszámolunk,

az átlagos bér több százszorosára vagy akár több ezerszeresére is rúghat jónéhány multinacionális vállalat vezetőjének jövedelme.

Leginkább még az Egyesült Államokban érhetők el nyilvánosan ezek az adatok, ott ugyanis – különösen a tőzsdei cégek – különösen vigyáznak, hogy minden szabálynak megfeleljenek, és minden kért adatot közöljenek. Azonban még ez esetben sem könnyű a tényleges jövedelmet kibányászni a sorok közül, hiszen egy nagyvállalat vezetőjének bevétele az alapfizetésen túl bónuszokból, nyugdíjbefizetésekből, részvényjuttatásokból és más jövedelmekből tevődik össze.

Különösen a részvényjuttatások bonyolítják meg a számolást, hiszen az éppen esedékes részvényárfolyam határozza meg a tényleges jövedelem nagyságát. Amennyiben a vezető jól teljesít, ez magasabb összeg lesz, ha viszont rosszul, akkor az ő jövedelme is csökken.

A The Wall Street Journal és a visualcapitalist.com összesítése szerint

tavaly a legjobban fizetett vállalatvezető David Zaslav, a Discovery Inc. vezére, 129,4 millió dolláros (kb. havi 3,3 milliárd forintos) fizetéssel, miközben a vállalat részvényeinek árfolyama 10,5 százalékkal emelkedett.

David Zaslav

David Zaslav, a Discovery Inc. vezérigazgatója

A Discovery egyebek mellett több jelentős tévécsatorna – mint például a Discovery Channel, az Animal Planet, a Food Network vagy a HGTV – tulajdonosa.

Az ezüstérmes Stephen Angel, a Linde vezetője, aki alig valamivel többet vihetett haza, mint Zaslav jövedelmének a fele: az ő összes juttatása 66,1 millió dollár volt, a vállalat részvényeinek árfolyama pedig három százalékkal emelkedett egy év alatt. A dobogó harmadik fokára Bob Iger, a Disney vezetője léphetett fel, alig valamivel lemaradva Angeltől, 65 millió dollárral. A jó teljesítményét minősíti, hogy a vállalat részvényeinek értéke több mint ötödével emelkedett az elmúlt évben. Komoly része volt ebben annak, hogy a Disney megvette a 21st Century Fox társaságot, miközben streaming vállalkozást indított a Netflix egyeduralmának megtörése érdekében.

A negyedik helyre Richard Handler került, a Jefferies vezetője, aki összesen közel 45 millió dollárt vihetett haza tavaly.

Csakhogy, eközben a vállalat részvényei 15 százalékot veszítettek az értékükből.

A skála másik végén állnak azok a vezetők, akik a legkevesebbet keresték a tavalyi évben. Ennek a listának az élén áll Larry Page, a Google tulajdonos vállalatának, az Alphabetnek a vezetője, illetve a Twitter-vezér, Jack Dorsey.

Mindketten jelképes, egy-egy dollárnyi éves jövedelemért dolgoznak. Azért nincsenek anyagi gondjaik, hiszen mindketten dollármilliárdosok.

A különbség köztük annyi, hogy amíg az Alphabet részvényei közel egy százalékot veszítettek értékükből tavaly, addig a Twitter-papírok csaknem ötödükkel lettek értékesebbek. 

A Copart vezetője, A. Jayson Adair a harmadik ezen a listán, az évi mindössze 203 ezer dolláros (havi kb. ötmillió forintnak megfelelő) jövedelemmel. Az ő esetében kiugróan magas volt a vállalat részvényeinek gyarapodása, hiszen 82 százalékkal értek többet, mint egy évvel korábban.

Meglepő módon Warren Buffett papíron mindössze évi százezer dollár fizetést kapott a Berkshire Hathawaytól,

amit más juttatások is kiegészítettek, így 2018-ban összesen mintegy 400 ezer dollár ütötte a markát.

Akárcsak Page és Dorsey esetében Buffett-nél is tudjuk, hogy amúgy milliárdosról van szó, hiszen jelentős értékű részvénycsomaggal és vagyonnal rendelkezik. Végül a lista utolsó helyezettje a IPG Photonics vezetője, Valentin Gapontsev, aki 1,7 millió dollárt kap fizetés gyanánt. Meg kell azonban jegyezni, hogy a viszonylag alacsony fizetést az is magyarázhatja, hogy a Photonics részvényei értékük csaknem a felét elvesztették a tavalyi évben. 

Érdemes azt is megnézni, hogy a legjobban teljesítő vállalatok vezetői mennyit kerestek 2018-ban.

A lista élén a már említett Jayson Adair vezette Copart áll. Ez egy internetes autóeladással foglalkozó nemzetközi nagyvállalat, amely 82 százalékos értéknövekedést ért el tavaly, miközben a vezérigazgató alig 203 ezer dollárt kapott fizetésként munkája fejében.

Nem sokkal lemaradva, közel 80 százalékos százalékos részvényár-emelkedéssel követi a processzor gyártó AMD, amelyet 13 millió dolláros jövedelemmel Lisa Su vezet.

Az OECD kimutatásai szerint egyébként a bérezésben a legnagyobb különbségeket az USA-ban, Törökországban és Mexikóban lehet tapasztalni a vállalati átlagfizetés és a vezetők juttatásai között.

A legkisebb egyenlőtlenség Dániában mérhető, ahol a vállalat termelékenysége és a vezetői fizetések is a leginkább összhangban állnak.