Már kapható a legkedvezőbb kamatozású szuperállamkötvény – Itt vannak a részletek

Elemzések2019. máj. 28.Harsányi Péter

Június 3-tól jegyezhető az év slágerterméke a Nemzeti kötvény, avagy új nevén a Magyar Állampapír Plusz, amely minden eddigi államkötvénynél kedvezőbb kamatozást kínál. Mutatjuk, hol és hogyan vásárolható meg a legújabb lakossági állampapír.

Hol lehet megvásárolni?

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) megvásárlása kifejezetten egyszerű.

Az előzetes információk alapján a papír az ország bármely pontján könnyen elérhető a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a kereskedelmi bankoknál, illetve a lakástakarék hálózatokon keresztül.

A MÁP Plusz-hoz mindössze egyetlen értékpapír számla szükséges, illetve van lehetőség online jegyzésre is.

A MÁP Pluszt mindazonáltal jobban megéri közvetlenül a Magyar Államkincstár kirendeltségein keresztül megvásárolni, miután ebben az esetben nincs számlanyitási, éves számlavezetési és állományi díj.

Utóbbi egy-egy banknál jellemzően megközelítőleg évente 0,2 százalékot tesz ki, amely 10 millió forintnál 20.000 forint kiadást jelent.

Első vásárlásnál fel kell keresni az Államkincstár egyik kirendeltségét, ahol csupán a személyi igazolványunkra, a lakcímkártyánkra, valamint az adóigazolványunkra lesz szükségünk, illetve van lehetőség előzetes időpont egyeztetésre.

Ezenfelül az Államkincstárnál történő jegyzés esetében a tranzakciós illeték a későbbi esetleges készpénzes felvételnél maximalizálva van, 2 millió forint feletti összegeknél is maximum 6000 forintot fizetünk. 1 millió forintnál egyébként 3000 forint a tranzakciós illeték összege.

Utalások esetében továbbá lehetőségünk van a saját számlánkra díjmentesen visszautalni, amennyiben kitöltünk egy ehhez szükséges rövid jognyilatkozatot.

50 millió forint feletti készpénzes jegyzés esetén szükséges nyilatkozatot tenni az összeg eredetéről, míg kiemelt közszereplő esetében ez a határ 10 millió forint.

A Magyar Állampapír Pluszról röviden

A MÁP Plusz sávos kamatozású lesz, tartási időtől függően 3,5 százaléktól 6 százalékig terjedő kamattal.

A június elejétől induló MÁP Plusz az ötéves futamideje alatt megközelítőleg 5 százalékos kockázatmentes éves átlaghozamot biztosít,

amely a jelenlegi pénz- és tőkepiaci környezetben egy kimagaslóan vonzó megtakarítási lehetőséget nyújt.

Emellett elmondható, hogy a MÁP Plusz megvásárlásával minden futamidőn nagyobb kamathoz jut a lakosság, mint amennyit az adott futamidőn a jelenleg elérhető legjobb állampapír nyújt.

A kötvény futamideje 5 év, azonban bármikor szabadon visszaváltható 99,75 százalékos árfolyamon, így a rövidtávú időhorizonttal rendelkező befektetők számára is vonzó lehet.

A visszaváltás már nagyságrendileg 3 hetes tartás után nem okoz veszteséget, illetve a kamatforduló napjánál van egy 5 munkanapos időszak, amikor a befektető 100 százalékos árfolyamon visszakapja a tőkéjét, azaz a visszaváltásnak nincsen díja.

Nincs minimálisan jegyezhető összeg sem, azaz akár kisebb havi megtakarításokat is könnyen be lehet fektetni. Az ÁKK egyébként heti kibocsátásokat tervez, első körben 100 milliárd forintot hirdetett meg az adósságkezelő tekintettel a várhatóan nagyobb érdeklődésre.

A június elejétől elérhető MÁP Plusz az előzetes információk alapján ráadásul teljes adómentességet élvez.

A későbbiekben egyedül az inflációkövető lakossági állampapírokkal (PMÁP) érhető el magasabb hozam, amennyiben az inflációs pálya tartósan megemelkedne, bár az MNB aktuális prognózisai alapján 3 százalék közelében maradnak az inflációs mutatók az előrejelzési horizonton.

Összességében azonban elmondható, hogy a MÁP Plusz kedvező konstrukciója lehet az év slágerterméke, amely komoly kihívások elé állítja a különböző befektetési formákat, többek között például a befektetési alapokat.