Egy cseh milliárdos beszáll a Le Monde-ba

Elemzések2019. máj. 28.Növekedés.hu

Daniel Kretinsky beleszeretett Franciaországba. A szén-és gázüzletben utazó milliárdos cseh nagyvállalkozó megvásárolta a Le Monde egy részvénycsomagját, olvasható a praguemonitor.com hírportálon. Az eladó annak a két francia üzletembernek az egyike volt, akik a 75 éves francia napilap többségi tulajdonát birtokolták.

A hír nagy felzúdulást keltett a tekintélyes francia nemzeti sajtótermék munkatársai körében.

A lap munkatársai felderítették, hogy Daniel Kretinsky döntően erőművek és szénbányák Európa-szerte történő vásárlásával építette fel vagyonát. Tulajdonában áll egy vezeték is, amely orosz gázt szállít Szlovákián keresztül Nyugatra. Nagy kérdés, miért érdekli egy nemzetközi energia-bárót egy Kreml-ellenes újság, amely nagy erőfeszítéseket tesz, hogy folyamatosan beszámoljon a klímaváltozás problémáiról?

Daniel Kretinsky

Daniel Kretinsky korábbi megjelenése a francia médiában, amikor 5 millió euróért (mintegy 1,6 milliárd Ft-nak megfelelő összeg) felvásárolta a közép-bal hetilap Marianne-t, elbizonytalanította a szerkesztőség munkatársait, mert első jelentős intézkedésével egy konzervatív személyiséget, Natacha Polony-t nevezett ki szerkesztőnek.

A jelenleg 43 éves Daniel Kretinsky, akinek pályáját a rendszerváltozás utáni Cseh Köztársaság és Szlovákia két legsikeresebb vállalkozója, Patrik Tkac és Petr Kellner egyengette, gyorsan bekerült az ország leggazdagabb üzletembereinek körébe.

EPH nevű holdingja több, mint 50 vállalatot igazgat, éves bevételei elérik a 6 milliárd eurót (mintegy 1 957 milliárd Ft-nak megfelelő összeg).

Daniel Kretinsky a Le Monde anya-vállalatának azt a 49 százalékát vásárolta meg, amely a Lazard France Bank vezérigazgatója, Matthieu Pigasse birtokában volt. A tranzakció eredményeként Daniel Kretinsky egy kicsivel több, mint 13 százalékos tulajdonosa lett az újságnak és társ-kiadványainak.

Noha a Le Monde azt jelentette, hogy Matthieu Pigasse szerette volna teljes üzletrészét eladni a cseh milliárdosnak, utóbbi egy interjúban azt nyilatkozta: pillanatnyilag elégedett a kisebbségi tulajdonosi helyzettel.

„Jelenleg támogatni szeretném az újságot. Egy nap majd beülök a döntéshozók közé, véleményt mondok és részt veszek a vitákban” mondta Daniel Kretinsky. „Nem lehet havonta egyszer beugrani Párizsba és örülni annak, hogy én vagyok a Le Monde egyetlen tulajdonosa. Nagy öröm lenne együtt dolgozni a lap irányítóival, és ha szükségük lesz a segítségre, szívesen állnék rendelkezésre”.

Daniel Kretinsky, aki jól beszél franciául, elmondta: beleszeretett Franciaországba, amikor gyermekkorában francia filmeket nézett a cseh televízióban. Fiatal éveiben jogot tanult a Dijon-i egyetemen. Akkor sem avatkozna be a szerkesztőség munkájába, ha ő lenne a Le Monde kizárólagos tulajdonosa. 

„Ha valaki egy média-vállalat elnöke lesz, soha sem próbálja megfosztani azt közönségétől, szellemétől, meggyőződésétől és értékeitől” mondta Daniel Kretinsky. „A személyes politikai nézeteket teljesen háttérbe kell szorítania.”

A több, mint 300 ezer előfizetővel rendelkező lapban jelenleg birtokolt üzletrésze lehetővé teszi, hogy komolyabb szerepet játszhasson a „tansz-atlanti demokrácia” támogatásában, mondta a cseh vállalkozó. Határozottan szeretne fellépni a Facebook, a Google és más internetes óriások alaposabb szabályozása érdekében, mert azok véleménye szerint aláássák a sajtószabadságot.

„A Le Monde-hoz tartozva, a francia kiadók családjának tényleges tagjaként sokkal könnyebb egy ilyen vitát kezdeményezni, mondta Daniel Kretinsky. „A Cseh Köztársaság túl kicsi”.

A Le Monde vezető szerkesztője, Jérôme Fenoglio elmondta:

a másik két fő részvényes, Matthieu Pigasse és az internetes vállalkozó, Xavier Niel azóta, hogy kilenc éve átvették a Le Monde Csoport irányítását, tisztességes távolságot tartottak a lap újságíróitól. „A szerkesztőség teljesen független” szögezte le Jérôme Fenoglio.

A Le Monde újságírói és szerkesztői az 1944. évi megalapításától a lap 2010-ben történt, jóváhagyásukkal lezajlott eladásáig ellenőrző üzletrésszel rendelkeztek. Ma is szavuk van az újság irányvonalának meghatározásában. Ami Daniel Kretinsky megjelenésével kapcsolatban némi aggodalmat okozott a szerkesztőségben, az az adásvételt övező titokzatosság volt.

„Az a probléma, hogy az ügyről csak pletyka-szinten értesültünk, ami egyértelműen a legrosszabb megoldás a bizalmunk elnyeréséhez” mondta Jérôme Fenoglio. „Daniel Kretinsky azzal a feltétellel nyerheti el bizalmunkat, ha elfogadja, hogy egyetértési jogunk van, illetve elfogadhatjuk vagy kizárhatjuk, hogy tulajdonjogot szerezzen a vállalatban.

Bárki is legyen az új tulajdonos, ha szereti a Le Monde-ot és segíteni akar a növekedésében, tiszteletben kell tartania függetlenségét.”

Alain Beuve-Méry, a Le Monde gazdasági rovatvezetője, aki a lap alapítójának, Hubert Beuve-Méry-nek az unokája, megjegyezte: Daniel Kretinskynek találkoznia kell a lap újságíróival és szerkesztőivel. „Ha egy lap értékét újságírói képviselik, annak megvásárlásakor a legelső dolog, hogy meg kell próbálni megnyerni az újságírókat” mondta Alain Beuve-Méry.