Hogyan segíthet át a digitális infrastruktúra a koronavírus-válságon?

Elemzések2020. aug. 3.Növekedés.hu

A digitális infrastruktúra egyre nagyobb szerepet tölt be a világunkban, és a Covid–19 okozta világjárvány megfékezésében is jelentős szerepet kaphat. A mesterséges intelligencia nagy szolgálatot tehet az egészségügyben a prevenció és a terápia során egyaránt. Hosszabb távon a cél a jövőbeni közegészségügyi válságok hatásainak kezelése.

  • A digitális infrastruktúránkat meg kell erősíteni, hogy kezelni tudjuk a Covid–19 és más jövőbeli közegészségügyi válságok hatásait.
  • Prioritásként kell kezelni a mesterséges intelligencia jobb integrálását a közegészségügyi reagálásba.
  • A polgárok mozgásával, a betegségek átterjedésével és az egészségügyi megfigyeléssel kapcsolatos big data elemzése felhasználható a megelőzéssel kapcsolatos intézkedések támogatására.

Az utóbbi években a világ szemtanúja volt a SARS, a Zika-vírus, az Ebola és most a Covid–19 megjelenésének. A járványok egyre növekvő veszélyt jelentenek.

Világszerte a városokban prioritássá tették az infrastrukturális innovációt a fizikai rendszerek megóvása érdekében, hogy ellenállóak maradhassanak a természeti katasztrófákkal, például földrengésekkel, cunamikkal és hurrikánokkal szemben. A járványok azonban megmutatták, hogy ezek a módszerek nem elégségesek ahhoz, hogy biológiai katasztrófák alatt biztosítsuk az összeköttetést és a társadalom megközelíthetőségét - olvasható a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet elemzésében.

Az elsődleges kihívás a válság idején a digitális infrastruktúra integrálása és korszerűsítése a közegészségügyi reagálás különféle szakaszaiban, különös tekintettel a járványok előrejelzésére és a döntéshozatalra.

A SARS óta eltelt 17 évben új korszak alakult ki a digitális korszakban; a mesterséges intelligencia és a dolgok internete (IoT) fontos szerepet játszhat ezen új vírus észszerű korlátok közé szorításában.

A digitális infrastruktúrára nehezedő nyomás

A kormányok most a mindennapi eszközökre (érzékelőkre) és erőteljes algoritmusokra támaszkodnak a hús és vér személyzet helyett. A Covid–19 elleni háborúban számos kormány bevezette ezeket az új megfigyelő eszközöket.

A világ térképei azt mutatják, hogy a személyszállítás csökkenése drasztikusan csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást a különböző országokban, de mi a helyzet a digitális technológiák okozta kibocsátással? Az otthon dolgozó vagy karanténban digitális eszközöket használó emberek száma növeli a más forrásokból származó kibocsátásokat? Mit tesznek a nagy felhőszolgáltatók a kapacitás kérdésének megoldása érdekében?

A járványok kitörésének előrejelzése és modellezése

A jelenleg zajló Covid–19 világjárványban három fontos folyamat tanúi vagyunk:

  1. Az online szolgáltatások szélesebb körű elfogadása.
  2. A hagyományos iparágak számára az internetes szolgáltatások nélkülözhetetlenné váltak.
  3. Fokozott konnektivitás a különféle iparágak között.

Ez a három adatfolyam fontos, valós idejű adatokat szolgáltat a veszélyeztetett népességben a betegséget terjesztő utazási mintákról, amelyeket a közelmúltig nagyon nehéz volt számszerűsíteni a gyorsan változó járvánnyal kapcsolatos ütemterv alapján. A mobilitás exponenciális növekedésével és a globális összekapcsolódás növekedésével ez az információ kritikus jelentőségű a megfigyelési és elszigetelési stratégiák tervezésében.

Egyes kutatók és magánszereplők, valamint az államok kormányai digitális platformot fejlesztenek ki, a HealthMap-et, amely vizuálisan ábrázolja a betegség megjelenését a hely, az idő és a fertőző vírus vagy baktérium típusa szerint, amint az megjelent a városban.

A digitális infrastruktúra kulcsszerepet játszik a járványkitörések előrejelzésében és modellezésében.

Vegyük például az AI által támogatott szolgáltatásokat a tüdő CT-vizsgálathoz: az AI jelentős segítséget nyújt abban, hogy gyorsan felismerjék a valószínűleg koronavírusos tüdőgyulladást; segít megmérni annak térfogatát, alakját és sűrűségét; és összehasonlíthatja a tüdő több léziójának változásait a képek alapján.

Ez pontos számszerűsíthető jelentéssel szolgál az orvosok számára a gyors döntések meghozatalában, és így elősegíti a betegek egészségügyi kiértékelését.

A polgárok feltérképezése

A világ minden táján a kormányok fokozatosan fejlesztik a digitális infrastruktúrát és a mérnöki képességeket, hogy szembenézzenek a járvánnyal és enyhítsék a Covid–19 terjedését a közösségvezérelt kontakt-nyomkövető technológiák révén.

Ezek lehetővé teszik a polgárok számára, hogy határozottan és gyorsan reagáljanak a járványokkal fenyegető betegségekre egy olyan digitális eszközkészlettel, amely elősegíti az időben történő pontos információk megosztását a polgárok számára.

Számos kormány arra ösztönzi a magánvállalatokat, hogy dolgozzanak ki innovatív eszközöket, amelyek több száz millió arcfelismerő kamera használatát jelentik, segítve az emberek testhőmérsékletének és egészségi állapotuknak a megfigyelését. Ezen keresztül a hatóságok gyorsan kiszűrhetik a koronavírus feltételezett hordozóit, és azonosíthatnak mindenkit, akivel kapcsolatba kerültek. Egy sor mobilalkalmazás figyelmezteti a polgárokat a fertőzött betegek közelségére.

Ütemterv a jobb jövőért

A vírus új kezdetét jelenti a digitális infrastruktúra fejlesztésének.

A felhő, a nagy adat és az AI alkalmazások lehetőséget teremtenek az iparágak számára olyan új üzleti modellek kidolgozására és felépítésére, amelyek segítenek a polgároknak megérteni a járványokat okozó betegségek súlyosságát és biztosítják a megelőző intézkedéseket.

Az érdekelt felek (magán és állami szektorok) koalíciója milliókkal támogatja a gyógyszeripari vállalkozásokat a vírus elleni oltás kifejlesztésében. A digitális infrastruktúra korszerűsítése és frissítése révén, a jövőbeli járványok leküzdése érdekében különféle pénzügyi modellek alakulnak ki – például a közszféra-magánszektor partnerség és a fogyasztás, illetve eredmény alapú modellek – hogy enyhítsék a pénzügyi válságot a kritikus szakaszban.

Itt a pillanat az országok számára, hogy felgyorsítsák az új digitális infrastruktúra –  például a dolgok internete és az AI – felépítését, a létfontosságú projektek felgyorsítása és a nagy infrastruktúra kiépítése mellett, amely már szerepel az egyes országok gazdaságösztönző terveiben.