Hogyan tette tönkre a maffia Dél-Olaszország egészségügyi rendszerét?

Elemzések2020. okt. 4.Növekedés.hu

A Ndrangheta, a calabriai maffia teljesen befolyása alá vonta a régió egészségügyi ellátását. A kórházaktól kizsarolt, fillérekért megvett számlákat, adósságot értékpapírosítják és befektetési bankokon keresztül értékesítik - mossák tisztára - a hozamvadászat által elvakított befektetőknek.

Azt gondolná az ember, hogy a mélyen vallásos olaszok számára a halál szent dolog. Még a maffia is tiszteletben tartja, amikor valaki átsegít a túlvilágra. A tapasztalat azonban nem ezt mutatja. A Financial Times tényfeltáró cikke megdöbbentő részletességgel mutatja be, hogy a szicíliai maffia hogy húz hasznot az emberek szenvedéséből és gyászából, a betegségből és a bajból.

Az olasz csizma orrában fekvő Calabria tartomány egyik regionális központja Lamezia Terme. A városkában nincs nyugta a holtaknak.

Minden holttest több ezer eurót érő áruvá változott.

Az egyik helyi, a maffia befolyása alatt álló temetkezési vállalat emberei előbb értesülnek arról, hogy valaki elhunyt, mint a család. Hozzzáférnek a kórház számítógépes adatbázisához és nyomon követik a betegek állapotát.

Ha a család a rokon halála után esetleg más céget bízna meg a szertartással, nyomást gyakorolnak rájuk, hogy őket válasszák.

A ‘Ndrangheta, a calabriai maffia az elmúlt húsz évben jócskán kiterjesztette csápjait a viszonylag szűk hazai környezeten túl. Napjainkban ők felügyelik az Európába irányuló kokain kereskedelem meghatározó részét, fegyvercsempészetben, zsarolásban és pénzmosásban is aktívak. A néhány száz, korábban egymáshoz csak lazán kapcsolódó klán mára jól szervezett bűnszövetkezetté, Olaszország egyik legsikeresebb üzleti vállalkozásává szerveződött össze.

Bevételeikről persze csak becslések állnak rendelkezésre, az olasz hatóságok 44 milliárd euróra teszik az éves forgalmat. Ez több, mint a mexikói drogkartellek összesített éves bevétele.

A szervezet hihetetlenül sikeresen és jó érzékkel veszi észre a társadalom, a gazdaság hiányosságait, kiskapuit. Így találtak rá az olasz egészségügyi rendszerre is. Lefizetik a helyi tisztségviselőket, monopóliumokat kényszerítenek ki a rendszerből. Az övék például a vérszállítás, a mentőszolgálat és a temetkezési biznisz meghatározó része is.

A mocskos pénzt aztán milánói és londoni cégeken keresztül mossák tisztára. Az FT szerint az elmúlt öt évben kiépült rendszerben a maffia átvette a befektetési alapok és bankok által is használt adósság-becsomagoló szisztémát.

Több száz millió euró értékű kötvény forog a piacon, amely mögött az olasz egészségügyi rendszerből erőszakkal kikényszerített, vagy hamisított számlák állnak. A kötvényeket aztán többek között nemzetközi befektetőknek, olasz magábankoknak vagy dél-koreai nyugdíjalapoknak adják el.

Calabria Olaszország legszegényebb régiója, lakossága 2 millió, az egy főre jutó éves GDP 17 200 euró, csaknem a fele az európai átlagnak. (Egyébként nagyjából megegyezik a magyar szinttel.)

Egy 2008-as keltezésű, kiszivárgott amerikai diplomáciai feljegyzés szerint: “ha nem lenne Olaszország része, már rég csődben lenne. A ‘Ndrangheta befolyása kiterjed az ország és a gazdaság meghatározó részére, minimum az olasz GDP 3 százalékát keresik meg”.

A tartományban a munkanélküliségi ráta a 2010-es 13 százalékról napjainkra 20 százalékra emelkedett.

Pár évtizeddel ezelőtt a ‘Ndrangheta szinte jelentéktelen kis helyi bűnszervezet volt. A szervezet nevének eredetére többféle magyarázat is létezik, az egyik szerint a görög andragathía (hősiesség, erény) kifejezésből jön, egy másik a szintén görög andros agathos (jó ember) szókapcsolatból származtatja.

A piti kis helyi maffia előtt az 1990-es években azonban hatalmas tér nyílt: az olasz hatóságok komoly sikereket értek el a szicíliai maffia, a Cosa Nostra visszaszorításában. Maffiafőnököket tartóztattak le és csuktak rács mögé, vagy szorítottak illegalitásba.

A calabriaiak ekkor megragadták a kínálkozó lehetőséget és felvették a kapcsolatot a latin-amerikai drogkartellekkel.

A ‘Ndrangheta teljesen más szervezeti felépítésű mint a Cosa Nostra.

Utóbbi erősen központosított, hierarchikus szerkezetű. A ‘Ndrangheta többé-kevésbé önálló, területi alapon szerveződő csoportokból (‘Ndrine) áll. A klánok közötti kapcsolat, a tagság sem a hierarchia alapján szerveződik, hanem vérségi kötelékek útján.

A helyi szervezetek között gyakoriak a házasságok, így családi kötelékek kötik őket össze. Ennek következtében sokkal ellenállóbbak a hatóságokkal szemben és csökken az egymás közötti rivalizálás lehetősége.

A felemelkedő ‘Ndrangheta bizonyos értelembe bejárta a Cosa Nostra vagy a nápolyi Camorra útját.

Ahogy egyre nagyobb lett a biznisz és egyre több pénzt kellett tisztára mosni, a családfők sarjai is egyre inkább a nagybetűs üzleti világ felé fordultak. Elkezdték a modern pénzügyi eszközöket, az üzleti analízist használi, céghálókat szerveztek, nemzetközi csatornákat vontak be a pénzmosásba.

A maffiafőnökök gyerekei, az ifjabb generáció közül sokan a legjobb iskolákban (London School of Economics, Harvard University) tanultak, külföldön élnek, tisztes üzletembereknek látszanak. Távol tartják magukat a mindennapi utcai mocsoktól, viszont ha szükség van a szakértelmükre, rendelkezésre állnak.

A területi és családi alapon szerveződő hálózat hihetetlenül erős nyomást képes gyakorolni a helyi viszonyokra.

Egy olasz cementipari vállalkozó, Gaetani Saffioti például csaknem 20 évvel ezelőtt hajlandó volt a bíróság előtt is tanúskodni arról, hogy zsarolta a maffia. A mai napig rendőrségi védőőrizetben él, cége azóta sem kap semmilyen megrendelést Calabriában. Amikor Olaszország más területein, vagy külföldön, például Franciaországban próbálkozott, teherautóit felgyújtották, a söfőröket megfenyegették.

A ‘Ndrangheta elleni küzdelmet a 61 éves Nicola Gratteri államügyész vezeti, aki szintén calabriai születésű. Hivatalát 1989 óta látja el, és azóta szoros rendőri védelem alatt áll.

Lakását és Cattanzaróban lévő hivatalát csak testőrök gyűrűjében hagyja el. Egyedül étkezik, gyakorlatilag csak a lakás és a hivatal között közlekedik. Kikapcsolódni, moziba, sétálni, étterembe, a közeli strandra egyáltalán nem jár. Szinte nem is számolja már, hogy hány merényletet kíséreltek meg ellene.

2005-ben például a rendőrség egy lakásához közeli helyen géppisztolyokat, rakétavetőket, robbanóanyagokat találtak. Páncélautóval jár a hivatalába.

Claudio Petroziello az olasz rendőrség londoni képviseletének vezetője. Feladata az, hogy feltérképezze, miként mossa a pénzt a maffia keresztül Európa pénzügyi fővárosán.

Egy ilyen út például az, ahogy az egészségügyi rendszerből kinyert pénzt - kórházi teljesítési igazolásokat, számlákat például - más adósságot megtestesítő dokumentumokkal összevegyítve, közvetítőkön keresztül “összecsomagolnak”, értékpapírosítanak és London, Luxemburg és Milánó tőkepiacain értékesítenek.

2015 és 2018 között több száz millió euró, a calabriai egészségügyi hatóságok által szignált számlát vásároltak fel közvetítők.

A számlákat a kórházaktól, egészségügyi intézményektől veszik meg nyomott áron. Egy ilyen számla végső soron az olasz állammal szembeni követelés, ilyen értelemben viszonylag forgalomképes.

A módszert számos legális cég is alkalmazza, gyakori a követeléseitől megszabadulni igyekvő vállalkozások között. Az “összecsomagolt” adósságot megtestesítő értékpapírok iránt nagy a befektetői kereslet, azok ugyanis a magas kockázat miatt szép hozamot kínálnak. A jelenlegi világgazdasági helyzetben, a rekordalacsony jegybanki kamatok időszakában ezek vonzónak, bár kockázatosnak számítanak.

A poolba szervezett adósságot nagyon ritkán értékeltetik fel a nagy nemzetközi hitelminősítő ügynökségekkel, mint például a Moody’s vagy a Standard and Poor’s. Azokat többnyire kis, magánkézben lévő, nem nyilvános társaságként működő befektetési bankok teríték szét a piacon.

Nézzünk minderre egy példát! 2017. májusában több más, az olasz egészségügyet finanszírozó vállalkozás között megalakult egy Chiron nevű cég. (A kentaur latinos alakjára utal a név.) Felvásárolt nagyjából 50 millió euró kifizetetlen egészségügyi számlát, köztük Calabriából származóakat is. Az értékpapírosítás után az adósság végső vásárlója a Generali biztosító társaság luxemburgi magánbankja lett. A Generali - hasonlóan szektortársaihoz - a biztosítások mellett magas hozammal kecsegtető befektetéseket is kínál ügyfeleinek.

A Chiron mögött a CFE nevű exkluzív, kis méretű befektetési bank áll, amelynek Londonban, Genfben, Luxemburgban és Monacoban vannak irodái. Az ügylet tanácsadója az EY olasz kirendeltsége volt.

A Chiron által felvásárolt számlák kibocsátói között szerepelt a Croce Rose Putrino SRL nevű mentő- és temetkezési szolgáltatásokat kínáló cég, amely a Lamezia Termében található kórház egyik szolgáltatója. 2018. végén a rendőrség 28 embert tartóztatott le, miután az ügyészség gyanúja szerint a Croce Rosa a maffia egyik fedőcége, amely ellenőrzést szerzett a kórház temetkezése, mentő- és egyéb egészségügyi szolgáltatásai felett.

A Generali és a CFE cáfolták, hogy tudomásuk lett volna arról, hogy az adósságlevelek mögött bűncselekmények állhatnak. 2015 és 2019 között körülbelül egymilliárd euró értékben adtak el az olasz egészségügyi rendszer adósságához köthető kötvényeket.

A maffia belépése után az amúgy is leharcolt calabriai egészségügyi rendszer még jobban lerohadt. Olaszország egyike a világ azon országainak, amelyben a legmagasabb a várható élettartam.

A csapból is folyik a recept: olívaolaj, sok zöldség, olajbogyó, sok hal, durumlisztből készült tészta, sovány húsok, sok ásványvíz - szóval a klasszikus mediterrán étrend.

Ehhez képest Calabriában - az olasz statisztikai hivatal kimutatásai szerint - egy átlagos polgár 53 éves koráig örvend jó egészségnek. Ez alacsonyabb, mint a román és a bolgár szint. Az északolasz tartományokban, például Bolzanóban ez a határ 70 év. A déli tartományban a legmagasabb a gyermekhalandóság aránya az országon belül. Évente több tízezer “egészségügyi menekült” hagyja el a tartományt, máshová költöznek, ahol jobb az ellátás.

A technikai felszereltség elavultsága mellett az egészségügyi dolgozók morálja is a mélyponton van. Egy az ügyészség által megismert felvétel szerint az ápolók egy tudottan nem működő inkubátorba tettek egy koraszülött csecsemőt és még viccelődtek is rajta. Bár egyikük hozzátette:

Isten óvjon mindannyiunkat, imádkozni fogok érte ma éjjel.