Hogyan változtak a bérek és az árak 10 év alatt?

Elemzések2022. feb. 14.Harsányi Péter

2010 és 2021 között közel 40 százalékos volt az infláció Magyarországon. Az élelmiszerinfláció 53 százalékot tett ki. Az átlagkeresetek ellenben több mint kétszer, a minimálbér és a garantált bérminimum pedig közel háromszor magasabb most, mint 2010-ben. Az elmúlt évtizedben jelentős reálbéremelkedés valósult meg, amivel párhuzamosan a foglalkoztatottság közel egymillió fővel bővült.

2010 és 2021 között 39 százalékkal emelkedett az infláció Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A napjainkban sokat emlegetett élelmiszerinfláció egy bő évtized alatt 53 százalékot tett ki.

Az élelmiszerek drágulása ráadásul jellemzően az elmúlt két évben volt erőteljesebb, ami az alapanyagok világpiaci árának megugrására, a munkaerőhiányra, illetve az energia- és üzemanyagárak lendületes emelkedésére vezethető vissza.

Az infláció háromnegyede külső sokkok eredménye, amit a koronavírus miatti hiánygazdaság és az európai energiaválság okoz.

Az alábbi grafikonon az egyes termékkategóriák árváltozása látható 2021 és 2010 között.

A fogyasztóiár-index fogyasztási főcsoportok szerint 2021 és 2010 között

Forrás: KSH, növekedés.hu

A rezsicsökkentés politikájának köszönhetően a háztartási energia ára 2021 végén alacsonyabb volt, mint 2010-ben. A csökkentett és fixált rezsidíjak 2013-tól vannak érvényben.

A tartós fogyasztási cikkeken belül az elektronikai és számítástechnikai cikkek esetében az inflációt bizonyos esetekben magasabbnak érzékelhetjük. Ez alapvetően azzal magyarázható, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően újabb és modernebb termékeket vásárolunk, melyek jellemzően drágábbak.

Bérek

Az átlagbérek 2010-ben 202 ezer forintot tettek ki. 2021 októberében a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos keresete 431 ezer forint volt. Több mint kétszer olyan magas tehát napjainkban az átlagbér, mint 2010-ben.

A minimálbér és a lényegesen nagyobb réteget érintő garantált bérminimum pedig közel háromszor haladja meg a 2010-ben látott értékeket.

A minimálbér ma akkora, mint 2010-ben az átlagbér volt.

Bérek alakulása

Forrás: KSH, növekedés.hu

A grafikonon a minimálbér és a garantált bérminimum szintje 2022 év eleji állapotot tükröz.

A rendkívül lendületes béremelkedési dinamika mellett a foglalkoztatottság közel egymillió fővel bővült. A széleskörű gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a koronavírus-járvány okozta sokkból gyorsan helyreállt a munkaerőpiac. A foglalkoztatottság történelmi csúcson áll, 4,7 millióan dolgoznak hazánkban.

Reálbérek

Az infláció 39 százalék volt egy bő évtized alatt. Az áltagbérek ezzel szemben 113 százalékkal nőttek. Ennek megfelelően a reálbérek 75 százalékkal emelkedtek 2010 és 2021 között.

A lakosság vásárlóereje ezzel összhangban jelentősen megnőtt.

Életszínvonal

Többek között a fenti folyamatoknak volt köszönhető, hogy hazánkban bővült az egyik legdinamikusabban a lakosság fogyasztása 2010 és 2021 között az Európai Unióban. Emellett a szegénységnek és a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett lakosság aránya is lényegében lefeleződött. Utóbbi arányszám a 2010-ben látott 30 százalékos értékről 17 százalék közelébe süllyedt.