HOL MENNYIT DOLGOZNAK AZ ÉDESANYÁK?

Elemzések2018. ápr. 15.Növekedés.hu

A magyar nők szülés után kisebb arányban mennek vissza dolgozni, mint a legtöbb OECD országban. Arányaiban az EU-n belül a legtöbb édesanya Dániában és Litvániában dolgozik, a legkevesebb pedig Csehországban és Szlovákiában. A férfiak és a gyermekes anyák foglalkoztatottságának különbsége nálunk 30 százalékpont, ami jóval magasabb, mint az OECD-átlag.
 
 
Az OECD a "The pursuit of gender equality" című kiadványában számos, a nemek közötti egyenlőtlenséget számszerűsítő statisztikát megvizsgál, jelen cikk a nők szülés utáni foglalkoztatottságát tekinti át közelebbről.

Az ábra országokra bontva mutatja a férfiak és a nők foglalkoztatottsága közötti különbséget a gyermek nélküli nők - piros pontok az ábrán - és az anyák - világoskék színnel az ábrán - esetében.

Magyarországon látszik például, hogy a gyermektelen nők és a férfiak foglalkoztatottsága közt nincs érdemi különbség, míg az édesanyák körében a foglalkoztatottság megközelítőleg 30 százalékponttal alacsonyabb,
vagyis az arányokat tekintve ennyien nem mennek vissza dolgozni. Legalábbis a gyermek 14 éves koráig, a kiadvány ugyanis eddig vizsgálja az anyák munkavállalását. Így az édesanyák esetében a foglalkoztatottsági arány az országos átlag közel fele. Ennek egyik legfőbb oka a részmunkaidős és rugalmas munkahelyek alacsony száma.
Érdekes, hogy néhány országban a gyermektelen nők nagyobb arányban dolgoznak mint a férfiak, ilyen például Észország, Lettország, Litvánia és Finnország. Az Európai Unión belül Olaszországban, Görögországban és Luxemburgban a legmagasabb a gyermek nélkül is otthon maradó nők aránya.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle online-on, ITT olvasható.