HOL MENNYIT DOLGOZNAK AZ ÉDESANYÁK?

Elemzések2018. ápr 15.Növekedés.hu

A magyar nők szülés után kisebb arányban mennek vissza dolgozni, mint a legtöbb OECD országban. Arányaiban az EU-n belül a legtöbb édesanya Dániában és Litvániában dolgozik, a legkevesebb pedig Csehországban és Szlovákiában. A férfiak és a gyermekes anyák foglalkoztatottságának különbsége nálunk 30 százalékpont, ami jóval magasabb, mint az OECD-átlag.
 
 
Az OECD a "The pursuit of gender equality" című kiadványában számos, a nemek közötti egyenlőtlenséget számszerűsítő statisztikát megvizsgál, jelen cikk a nők szülés utáni foglalkoztatottságát tekinti át közelebbről.

Az ábra országokra bontva mutatja a férfiak és a nők foglalkoztatottsága közötti különbséget a gyermek nélküli nők - piros pontok az ábrán - és az anyák - világoskék színnel az ábrán - esetében.

Magyarországon látszik például, hogy a gyermektelen nők és a férfiak foglalkoztatottsága közt nincs érdemi különbség, míg az édesanyák körében a foglalkoztatottság megközelítőleg 30 százalékponttal alacsonyabb,
vagyis az arányokat tekintve ennyien nem mennek vissza dolgozni. Legalábbis a gyermek 14 éves koráig, a kiadvány ugyanis eddig vizsgálja az anyák munkavállalását. Így az édesanyák esetében a foglalkoztatottsági arány az országos átlag közel fele. Ennek egyik legfőbb oka a részmunkaidős és rugalmas munkahelyek alacsony száma.
Érdekes, hogy néhány országban a gyermektelen nők nagyobb arányban dolgoznak mint a férfiak, ilyen például Észország, Lettország, Litvánia és Finnország. Az Európai Unión belül Olaszországban, Görögországban és Luxemburgban a legmagasabb a gyermek nélkül is otthon maradó nők aránya.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle online-on, ITT olvasható. 

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.