Milyen gyors a hazai gazdasági helyreállítás a visegrádi országokhoz képest?

Elemzések2021. aug. 6.HP

Hogyan teljesít a hazai ipar, építőipar és exportszektor a V4-es összehasonlításban? Mennyire gyors a munkaerőpiaci és a gazdasági helyreállásunk? Megnéztük, melyik régiós ország jöhet ki leghamarabb a válságból.

A széleskörű gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a koronavírus megjelenésekor hazánkban kisebb mértékben esett vissza a foglalkoztatottság, mint az unióban.

A jól haladó oltási folyamat és a korai újranyitás eredményeképpen pedig az idei első negyedévben lendületesen növekedett Magyarországon a 20 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája. Egyedül Csehország büszkélkedhetett ennél magasabb mutatóval.

Foglalkoztatottsági ráta, 20-64 éves korosztály


Forrás: Eurostat

Magyarországon egyúttal rekordszintre emelkedett a foglalkoztatottság. Eddig soha nem látott számban, közel 4,7 millióan dolgoznak ma hazánkban.

Munkanélküliség

A növekvő foglalkoztatottságnak köszönhetően a munkanélküliségi ráta visszasüllyedt 4 százalékra. Jelenleg a lengyelekkel van egy szinten a hazai mutató.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a munkanélküliségi ráta mérhetőségét a járvány alatt több statisztikai korlát nehezítette, ezért inkább a fenti foglalkoztatottsági mutatókat érdemes inkább figyelni.

Munkanélküliségi ráta, 15-74 éves korosztály

Forrás: Eurostat

GDP

A koronavírus-válság a legkisebbet a lengyel gazdaságon ütött, így most ők is állnak a legjobban a 2015-ös bázisévhez képest. A második hely Magyarországé.

A gyors kilábalásnak köszönhetően a hazai gazdasági teljesítmény 17 százalékkal magasabb, mint 2015-ben. Az unióban ez az érték kevesebb, mint 5 százalék.

A koronavírus járvány alatt is folytatódott tehát hazánk felzárkózása az uniós átlagos fejlettségi szinthez.

Negyedéves GDP növekedés. 2015 = bázisév


Forrás: Eurostat

Ipar

A hazai gazdasági növekedés egyik bástyája az ipar, mely 2020 őszére teljesen kilábalt a válságból, 2021 májusára pedig már 21 százalékos növekedést mutatott 2015-höz képest.

Ennél nagyobb bővülés egyedül Lengyelországban figyelhető meg. A cseh, a szlovák és az uniós ipar lényegesen lomhább növekedést produkált.

Ipari termelés, bázisév = 2015


Forrás: Eurostat

Export

Magyarországon az egyik legmagasabb a nemzetgazdasági beruházási ráta az egész unióban. Ennek hatására jelentős exportkapacitások épültek és épülnek ki. Ez számottevően hozzájárul az exportpiaci teljesítményünk növekedéséhez, mely a lengyelek után ezüstérmes a régióban.

Export változása, 2015 = bázisév

Forrás: Eurostat

Import

Az elmúlt 5 év távlatában látott erős belső kereslet hatására az import dinamika Magyarországon gyorsabban növekedett, mint a visegrádi régiós és az uniós átlag.

A hazai import volumene közel harmadával magasabb, mint 2015 elején.

Import változása, 2015 = bázisév


Forrás: Eurostat

Építőipar

Az állami infrastrukturális beruházásoknak, az otthonteremtő intézkedéseknek és az olcsó hiteleknek köszönhetően az építőipari teljesítmény közel másfélszeresére nőtt 5 év alatt. Ezzel toronymagasan megverjük a régiós és az uniós átlagot.

Építőipari teljesítmény, bázisév = 2015


Forrás: Eurostat

Turizmus

A járvány hatására a vendégéjszakák száma drasztikusan visszaesett 2019-hez képest. E tekintetben Magyarország beleilleszkedik a nemzetközi trendekbe.

A járvány szempontjából kedvezőtlen, hogy a turizmus GDP-hez mért súlya Magyarországon meghaladja a visegrádi országokét. A koronavírus negatív hatásai ezáltal erőteljesebben érződtek idehaza.

Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma

Forrás: Eurostat

A turizmus teljes helyreállása a külföldi vendégek visszatérésével 2022 nyarát követően valósulhat meg legkorábban.

Államadósság

A gyors magyar kilábalásnak és a gazdaságvédelmi intézkedéseknek ára van.

Az államadósság a GDP arányában 80 százalék felé emelkedett 2020 végére. Ezzel még mindig az uniós 90 százalékos átlag alatt van hazánk, azonban meghaladjuk a visegrádi országok eladósodottsági mutatóit.

Az elmúlt évek adósságleépítése nélkül azonban most lényegesen rosszabb lenne a helyzet.

GDP arányos bruttó államadósság, százalék


Forrás: Eurostat

A hazai államadósság újra lendületesen csökkenni kezdhet a dinamikus GDP növekedés és a 2022-től jobban mérséklődő költségvetési hiány párosától. A mutató 2023-ra ismét 75 százalék közelébe süllyedhet a jegybanki előrejelzések alapján.