Mitől lesz valaki jó tőzsdei kereskedő?

Pénzügy2021. aug. 6.Harsányi Péter
A rovat támogatója:

Szigorú kockázatkezelés, sok türelem és fegyelem, legalább 5-10 éves tapasztalat, jó hozam-kockázat arány alkalmazása. Néhány a legfontosabb tényezők közül, amely sikeressé tehet egy aktív tőzsdei, illetve devizapiaci kereskedőt. Fontos emellett a stratégiák több száz óráig tartó tesztelése is.

A jó tőzsdei, illetve devizapiaci kereskedő, avagy trader mindig szigorú kockázatkezelés mellett nyit pozíciókat. Ennek hiányában a piac előbb vagy utóbb nagyon megbünteti a felelőtlenül kereskedőket. Fontos, hogy mindig használjuk a veszteséget korlátozó „stop-loss” megbízást. Ez vásárlásnál azt jelenti, hogy automatikusan lezárul a megnyitott tőzsdei pozíciónk, amennyiben az árfolyam egy bizonyos szint alá kerül.

Nagyon fontos a stabil, kiegyensúlyozott teljesítmény, amit megfelelő hozam-kockázat arány alkalmazásával lehet elérni. Ez az arány kereskedési stílusonként változik. Egy lehetséges kedvező hozam-kockázat arány hozzávetőlegesen 2,5 körül alakul. Ez azt jelenti, ha nyitunk egy devizapiaci vagy részvénypiaci pozíciót, akkor a kockáztatott összegnek a 2,5-szeresét nyerhetjük meg.

Ennél kisebb hozam-kockázat arány túl alacsony. Ezzel szemben lehet ennél magasabb aránnyal dolgozni, de az sokkal ciklikusabbá teszi a tőzsdei teljesítményt. Ritkábban nyerünk, de akkor nagyobbat. Ez utóbbi nagyobb mentális nyomás alá helyezhet bennünket, hiszen többet kell várni egy-egy nyerő pozícióra.

Ha viszont valaki például átlagosan 2,5-es hozam-kockázat arány mellett kereskedik, annak meglehetősen stabil lesz a kereskedési eredménye. Ezt könnyű belátni, hiszen kevesebb pozíción „olvad el” a nyereség, így gyakrabban nyerhetünk.

Egy ilyen esetben elég, ha háromból egyszer van csak igazunk és már keresünk.

Célszerű hasonló összegeket kockáztatni egy-egy megnyitott pozíción. Ha például tőkénk 2 százalékát kockázatjuk, akkor 2,5-es hozam-kockázat arány mellett 5 százalékot nyerünk, ha igazunk van.

Esetszám

A fenti stratégia akkor működik jól, ha elegendő pozíciót nyitunk egy évben. Egy jó trader a fenti 2,5-es hozam-kockázat arány mellett nagyságrendileg háromból egy pozíciót tud megnyerni hosszú távon.

2 százalékos pozíciónkénti kockázattal számolva két elvesztett pozíción 4 százalék veszteség képződik, az egy megnyert pozíción viszont 5 százalék nyereség. Nettósítva tehát 1 százalékos pluszban vagyunk.

Egy év alatt 120 pozíciót, avagy átlagosan havi 10 pozíciót érdemes azért megnyitni.

Ha sikerül fenntartani a fenti eloszlást, azaz, hogy háromból egy pozíciót megnyerjünk, akkor 120 nyitott pozícióból egy év alatt 40-et nyerünk meg és 80-at veszítünk el.  Ha pozíciónként a pénzünk 2 százalékát kockáztatjuk, akkor a végeredmény 40 százalék hozam egy év alatt. Ideális esetben. Ez azonban már egy meglehetősen agresszív hozzáállást igényel. A pozíciónként kockáztatott összegek csökkentésével lehet mérsékelni a kilengéseket.

Másik előnye a fenti paramétereknek, hogy egy professzionális kereskedő még egy-egy rosszabb évben is nulla közelében tudja tartani a teljesítményét, hiszen a 2,5-es hozam-kockázat arány kiegyensúlyozza az eredményt. Egy 10-es veszteséges szériát négy megnyert pozícióval például vissza lehet hozni.

Ciklusok

Szintén a spekulánsok malmára hajtja a vizet, hogy vannak olyan évek, amikor nyereséges szériával indítunk. Ha idő előtt teljesül az éves terv, akkor érdemes megállni és várni.

Ennél fogva kimaradhatunk a jó időszak utáni kedvezőtlen időszak veszteségeiből. Érdemes mindig naptári években számolni és mérni a hozamot, illetve a nyereség-veszteség eloszlást.

Mivel célszerű kereskedni?

Azzal ami olcsó, likvid, vagyis nagy a forgalma és 24 órás piaca van. Ezeknek a feltételeknek a devizapiac felel meg, azon belül is az euró/dollár és az euró/font devizapárok. Lehet emellett olcsón az amerikai S&P 500 vagy a német DAX részvényindexekkel is kereskedni. A WTI típusú kőolaj esetében szintén alacsony költségek mellett lehet pozíciókat nyitni.

A részvényindexek vagy az kőolaj esetében azonban futunk némi „gap” kockázatot. Ez azt jelenti, hogy az esti záróár eltérhet a másnapi nyitóártól, így hiába helyezünk el „stop loss” megbízást, a veszteségünk ennél nagyobb is lehet. A devizapiacon csak hétvégén van ilyen kockázat, és jellemzően nagyon ritka.

A fenti 120 pozíciószámot egyébként egy rutinos kereskedő pusztán az euró/dollár és az euró/font devizapárokkal is el tudja érni. Természetesen nem szabad túlkereskedni. Türelmesen meg kell várni a megfelelő beszállási lehetőségeket. Sokszor ez a legnehezebb.

Túl sok mindennel sem szerencsés egyszerre kereskedni, hiszen egy-egy negatív széria esetén nagyon el tud menni ilyenkor negatív irányba az eredményünk. Ezt mentálisan nehéz kezelni és visszahozni.

Mi alapján érdemes pozíciót nyitni?

Sok sikeres kereskedő momentumokat kereskedik le, vagyis piaci hullámokra ül fel. Sokan piaci csapdákat, fordulókat próbálnak beazonosítani vonzó hozam-kockázat arány mellett. Vannak akik, piaci anomáliákat, félreárazásokat használnak ki. Hosszabb távú pozíciók esetében fundamentális tényezők miatt is be lehet szállni.

Bármi is legyen a pozíciónyitás oka, a lényeg a szigorú kockázatkezelés és a jó hozam-kockázat arány.

Tesztelés

A különféle stratégiákat, kereskedési jelzéseket több száz óráig is tesztelni kell az elmúlt 10-15 év grafikonjain.

Ez kétségkívül sok munka, ennyi idő alatt egy idegen nyelvet is meg lehet tanulni.

Nagyon fontos a magas érzelmi intelligencia. Nevezetesen, hogy egy-egy veszteséges széria után ugyanúgy kereskedjünk tovább. Ebben segít, ha ismerjük a kereskedési stratégiánkat és a piaci ciklusokat. Tudni kell, hogy évente átlagosan mekkora nyereséget tudunk kitermelni és jellemzően milyen hosszúak a pozitív és a negatív kereskedési szériák.