Hol uralkodnak még mindig királyok és királynők?

Elemzések2022. szept. 25.BF

II. Erzsébet királynő halála, és III. Károly brit király trónra lepésével újra felmerült a kérdés: hol uralkodnak még Nagy-Britannián kívül királyok és királynők?

Európa királyai és királynői bár évszázadokon át uralkodtak, de a 20. század elején, és különösen az első világháború után jellemzően elvesztették hatalmukat.

A DW gyűjtéséből kiderül, hogy Nagy-Britannián kívül hol uralkodnak még mindig királyok és királynők (a hercegségek, valamint Vatikán, mint egyházi állam, most nem szerepelnek a felsorolásban).

Belgium

Fülöp belga király, Belgium hetedik uralkodója. Hivatalos címe „a belgák királya”, nem pedig Belgium királya. Philippe felesége Matild belga királyné, aki 13 évvel fiatalabb nála. Négy gyermekük van: Erzsébet belga hercegnő, Gábor belga herceg, Eleonóra belga hercegnő, Emánuel belga herceg.

A családról szinte sosem cikkez a bulvársajtó, Erzsébet hercegnő inkább az elegáns stílusával tűnik ki, mintsem botrányos történetekkel.

Dánia

II. Margit dán királynő 1972 óta kormányozza az országot. Családja gyökerei Kékfogú Harald viking királyig nyúlnak vissza.

Különc megjelenése a védjegye: a színes és bő ruhákat részesíti előnyben, sokat jár fogadásokra, hangosan és gyakran nevet. Egyik leghíresebb ruhadarabja egy élénk színű esőkabát, amelyet mindenhová magával visz.

A királynő fest is, műveit gyakran galériákban és múzeumokban állítják ki. Margit férje, Henrik herceg 2018-ban hunyt el, de a 82 éves királynő még mindig makkegészséges, és 2022-ben ünnepli a dán trónra lépésének 50. évfordulóját.

Hollandia

Az Oránia–Nassaui házból származó Vilmos Sándor 2013 óta Hollandia királya, népszerű édesanyját, Beatrix királynőt követte a trónon. Felesége spanyol, baszk és olasz gyökerekkel rendelkező Máxima holland királyné. Három gyermekük van: Katalin Amália orániai hercegnő, valamint Alexia és Ariane holland hercegnők.

Emlékezetes eset volt, amikor a királyi pár 2020 októberében a növekvő COVID-számok ellenére Görögországba utazott, de a felháborodott polgárok megnyugtatására megszakították a nyaralást, hazarepültek, és videóüzenetben kértek bocsánatot.

Norvégia

V. Harald norvég király 1991 óta uralkodik Norvégiában, felesége Szonja norvég királyné. Két gyermekük Haakon norvég királyi herceg és Márta Lujza norvég hercegnő. Haakon egy közembert vett feleségül, két gyermekük született.

Érdekesség, hogy a norvég királyi család különösen jóban van a dán királyi családdal.

Spanyolország

VI. Fülöp spanyol király 2014 óta uralkodik. Ő követte apját, I. János Károly spanyol királyt, aki különböző botrányok, többek között vesztegetés vádja miatt, hivatalosan pedig megromlott egészségi állapotára hivatkozva mondott le.

Fülöp, felesége, és két lányuk Leonóra, Asztúria hercegnője és Zsófia infánsnő igazi mintacsalád benyomását keltik.

Idáig azonban hosszú út vezetett: Fülöp szüleinek két korábbi barátnője sem felelt meg, de aztán Letizia Ortiz újságíró személyében rátalált a tökéletes párra.

Svédország

XVI. Károly Gusztáv svéd király 1973 óta Svédország királya.

A jelenlegi királynővel való megismerkedése akár egy hollywoodi film alapja is lehetne: az 1972-es müncheni olimpiai játékokon Silvia Sommerlath német hostess találkozott Károly Gusztáv svéd trónörökössel, ahol rögtön egymásba szerettek, 1976-ban össze is házasodtak, így Silviából Szilvia királyné lett.

Három gyerekük született: Viktória koronahercegnő, Károly Fülöp herceg és Magdolna hercegnő. A királyi család nagyon népszerű a svéd nép körében.