IMF: Hosszú és bizonytalan kimenetelű válságra készülhetünk

Elemzések2020. okt. 22.Sz.A.

A vártnál kicsit gyorsabb az idei kilábalás a koronavírus-járvány okozta visszaesésből az IMF friss elemzése szerint, jövőre viszont mérsékeltebb lesz a talpraállás tempója, mint korábban gondolták. Komoly gond azonban, hogy közép távon is csökkenti a világgazdaság növekedési tempóját a pandémia.

Hosszú lesz a kilábalás a Covid-19 fertőzés okozta gazdasági zuhanásból – írja Gita Gobinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főközgazdásza. Az IMF-blogon megjelent írása szerint az első félévben várt visszaesésnél kedvezőbbek lettek a globális gazdaság adatai, azonban nagyon nagy szórást mutatnak. 

Borúlátóbb előrejelzések

Az előző, júniusban nyilvánosságra hozott elemzés szerint még a világgazdaság 5,2 százalékos visszaesésével számoltak, október elején ezen jelentősen javítottak a vártnál kedvezőbb első féléves adatokra, illetve a harmadik negyedév erőteljes fellendülésére alapozva

így most „csak” 4,4 százalékos eséssel számolnak.Az általános kép azt mutatja, Kína kivételével – ahol a gazdaság kibocsátása már idén meghaladja a tavalyi szintet – mind a fejlődő, mind a fejlett országok növekedése a 2019-es szint alatt marad. Az előbbi csoportba tartozó országok 5,8 százalékos visszaeséssel számolhatnak a főközgazdász szerint, a fejlődő államok pedig alig valamivel jobb helyzetben lesznek, esetükben 5,7 százalékos lehet a gazdaság zuhanása. 

A GDP idén várható alakulása a fejlett és a feltörekvő országokban, valamint Kínában (év/év %, az előrejelzés időpontja szerint)

A jövő évi növekedési kilátások ugyanakkor gyengültek, hiszen globális szinten már csak 5,2 százalékos növekedéssel számolnak a júniusi 5,4 százalékkal szemben. Itt már nagyobb az eltérés a két országcsoport között. Amíg a világ vezető gazdaságaiban csak 3,9 százalékos növekedéssel lehet számolni, addig fejlődők esetében öt százalékról beszélhetünk. 

Tovább kellenek az állami támogatások

Az elemzés szerint a Covid-19 járvány hatása nem rövidtávú: közép távon is érezteti majd hatását, mert a munkaerőpiac lassan épül vissza, a befektetők várhatóan bizonytalanok maradnak.

Így 2021 után átlagosan 3,5 százalékos lehet a globális gazdaság bővülése.

Gita felhívja a figyelmet, hogy nagyon sok a bizonytalanság, a második hullámmal sor kerülhet lokális lezárásokra, és ezzel a gazdasági, pénzügyi zavarok is felerősödhetnek. Ezért az eddigi támogatások fenntartására, illetve új intézkedésekre van szükség a gazdaság megtámogatására. 

Első feladatként említi az elemzés a nemzetközi együttműködés erősítését az egészségügy területén a pandémia megfékezése érdekében, amely jelentősen segítheti a gazdasági kilábalást is.

Másodszor szükségesnek tartja, hogy a kormányok továbbra is a gazdasági károk csökkentésére összpontosítsanak.

Így továbbra is biztosítani kell a jövedelemtámogatást célzott pénzátutalásokkal, bértámogatással és munkanélküliségi biztosítások révén.

A tömeges csődök elkerülése érdekében a kiszolgáltatott, de egyébként életképes cégeket a jövőben is támogatni kell tőkeinjekciókkal, adóelengedésekkel és adósság visszafizetési moratórium bevezetésével.

Bajba jutott ágazatok segítése

Tudomásul kell venni, hogy a vírus jelentős hatással van a gazdaságra, lesznek tevékenységek, amelyek hosszabb ideig leszálló ágban maradnak (turizmus), és akadnak, amelyeknek felívelést hozott a Covid-19 (e-kereskedelem). A kormányoknak átképzési támogatásokkal kell segíteni a munkavállalók ágazatok közötti mozgását. Ugyanakkor szükség van a fizetésképtelenséggel kapcsolatos eljárások hatékony kezelésére.

Pozitív fordulatként lehet értékelni, hogy a zöld beruházások egyrészt sok munkahelyet teremthetnek, másrészt az első komoly lépést jelenthetnek a széndioxid-kibocsátás csökkentése területén. 

A feltörekvő országoknak – ahol kisebb a gazdaság teljesítőképessége, ráadásul magas az adósságállománya és drágábban jutnak hitelhez – arányaiban is jelentősebb összeget kell fordítani az egészségügyre és a legszegényebbek megsegítésére. A fejlett világnak ezt a folyamatot nemzetközi támogatással, kedvezményes hitelekkel, végső esetben adósságelengedéssel kell segíteni.